Δεν υπάρχει “λάθος τρόπος” να φτιάξεις ένα smoothie στο σπίτι, σωστά; Λοιπόν, στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκο από το να πετάς τα υλικά που θέλεις σε ένα blender. Σύμφωνα με διατροφολόγους, είναι πολλά τα λάθη που μπορεί να εμποδίζουν το smoothie σου να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τα «λάθη» των smoothie μπορούν να στερήσουν από ένα γευστικό πρωινό τα θρεπτικά συστατικά που μπορείς να λάβεις ή από ένα απλό πρωινό την παραπάνω γεύση που μπορεί να αποκτήσει. Δεν είναι καλύτερα, λοιπόν, να μπορείς να προβλέψεις αυτά τα λάθη;

Λάθος Νο 1: Πάρα πολλά φρούτα

«Συχνά, φτιάχνεις smoothies με πολλά φρούτα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία με άλλα θρεπτικά συστατικά», λέει η Melissa Rifkin, RD. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να προσθέσεις φρούτα στο smoothie σου, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι υπάρχουν και άλλα συστατικά εκεί, όπως ένα συστατικό με πρωτεΐνες, π.χ. γιαούρτι και καλά λιπαρά, όπως π.χ. αβοκάντο. Διαφορετικά, το smoothie σου δεν θα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να είναι πραγματικά θρεπτικό και να σε κρατήσει για ώρες χορτάτη. Η λύση: Έχε στο μυαλό σου τη «φόρμουλα» πρωτεΐνη + λίπος + φρούτα ή πράσινα λαχανικά Για να διορθώσεις αυτό το λάθος, ο Gillean Barkyoumb, RDN – ο οποίος θεωρείται ως πραγματικός σομελιέ των smoothie bowls από την εταιρεία συσκευών κουζίνας Ninja – συνιστά να ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο παρασκευής των smoothie: προσθέτεις ένα μέρος πρωτεΐνης + ένα μέρος καλών λιπαρών + φρούτα ή λαχανικά. Με αυτή την αρχή μπορείς να πειραματιστείς με γεύσεις και υφές, αλλά ακολουθώντας αυτήν τη δομή θα διασφαλίσεις σίγουρα ότι έχει καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

Λάθος Νο 2: Δεν υπάρχουν αρκετά συστατικά πρωτεϊνικής ή λιπαρής φύσης

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που αναφέρει η διαιτολόγος Amy Schwarz, RD, και σίγουρα έχεις κάνει κ εσύ κάποια στιγμή στη ζωή σου και δεν αφορά τα φρούτα αυτή τη φορά είναι αυτό. «Πολλοί άνθρωποι κάνουν τα smoothies τους με πολύ υδατάνθρακα και όχι με αρκετές πρωτεΐνες ή λιπαρά», λέει. Οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρηγορότερα από τις πρωτεΐνες και τα λίπη, οπότε αν το smoothie σου δεν περιέχει αυτά τα συστατικά, πιθανότατα θα πεινάσεις πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενες.

Η λύση: Πρόσθεσε πρωτεΐνη και λιπαρά Ο Schwarz προτείνει να ενσωματώσεις συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, ώστε να ολοκληρωθεί το smoothie σου. Το στραγγιστό γιαούρτι ή το φυστικοβούτυρο δημιουργούν μια πιο πλούσια υφή και προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη.

Λάθος Νο 3: Μέγεθος της μερίδας

Τα μεγέθη μερίδας μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκα για να τα σκεφτείς όταν στήνεις κάτι στο πιάτο. Μπορούν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, όταν όλα τα συστατικά του πιάτου μπαίνουν σε ένα blender και αναμιγνύονται. «Μερικές φορές, μπορεί να πιεις το διπλάσιο του μεγέθους της μερίδας που σου αναλογεί χωρίς να το συνειδητοποιήσεις», λέει ο Rifkin. Η λύση: Σκέψου το μέγεθος μερίδας για κάθε συστατικό που προσθέτεις Αυτό παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο και κόπο από την απλή προσθήκη συστατικών, αλλά έτσι υπολογίζεις και τα συστατικά που σε ενδιαφέρουν και προσέχεις και τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά. Για παράδειγμα, ο Barkyoumb στοχεύει η πρωτεΐνη στο smoothie του να είναι τουλάχιστον 15 έως 20 γραμμάρια. Να θυμάσαι πως όταν το φαγητό αναμιγνύεται, μειώνει το φυσικό του μέγεθος.

Λάθος Νο 4: Υποθέτεις ότι πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Το να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φρούτο και λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο σου είναι μία λύση, αλλά είναι μεγάλο λάθος να αγνοήσεις τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, λέει ο Barkyoumb. «Τα αγαπημένα μου είναι το παγωμένο σπανάκι ή το παγωμένο κουνουπίδι», λέει. Η λύση: Κράτησε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά στο μπροστινό μέρος του καταψύκτη, ώστε να μην τα ξεχνάς και να σου είναι εύκολα προσβάσιμα όταν τα θέλεις. Μπορείς να καταψύχεις και τα δικά σου φρούτα και λαχανικά, να τα κάνεις μείγματα και απλώς να τα προσθέτεις στο blender μαζί με λίγο νερό.

Να μην ξεχνάς πως το κλειδί για ένα πετυχημένο smoothie είναι η ισορροπία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί συνδυασμοί για να επιλέξεις τόσο την ποιότητα όσο και τη γεύση. Ακόμα, και αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, υπάρχει αρκετός χώρος για πειραματισμό. Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό και νόστιμο μέρος του να φτιάχνεις τα δικά σου smoothies!

Πηγή: www.wellandgood.com/smoothie-mistakes
featured photo: @nina_p_v