Εάν είσαι άτομο το οποίο με την αυτοπεποίθηση έχει καταφέρει να αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση, τότε συνέχισε. Ίσως το κείμενο αυτό να σε περιγράφει απόλυτα! Το ζήτημα της αυτοπεποίθησης προσωπικά με αφορά. Το ζήτημα αυτό αφορά εξίσου και ένα κοντινό μου πρόσωπο. Το ζήτημα αφορά και έναν κύριο που είχα την τύχη να συναντήσω πρόσφατα. Το ζήτημα φίλε και φίλη είναι φλέγον!

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης όπου βρεθώ και όπου σταθώ παρατηρώ να μονοπωλεί τις συζητήσεις. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, το συντομότερο δυνατό να μας κάψει για τα καλά η φωτιά του, παρακάτω θα βρεις τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά που έχει ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση.

Θα ήθελα όμως, πριν ξεκινήσουμε, να μοιραστώ μαζί σου όσα μου είπε η Μ. για την αυτοεικόνα της:

“Ποια είμαι τελικά και ποιος νορμάλ άνθρωπος θα θέλει να είναι μαζί μου; Ας πούμε πως έχω αποκτήσει μια άλφα εμπειρία στις ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα στις ερωτικές. Η αλήθεια όμως είναι πως πλέον δεν δοκιμάζω ιδιαίτερα την υπομονή μου, απλά φεύγω. Φεύγω από καταστάσεις και ανθρώπους που λίγο αργότερα θα με πληγώσουν. Από φόβο σίγουρα. Ούτε εγώ άλλωστε είμαι ικανή να κάνω ευτυχισμένο έναν άνθρωπο έτσι ώστε να μην με πληγώσει με τη σειρά του. Καλύτερα μόνη μου, αλλά για πόσο; Μεγαλώνω! Χάνω χρόνο, στιγμές, μαζί και τον ήδη χαμένο εαυτό μου! Και ενώ γνωρίζω όλη την αλήθεια, αρνούμαι να την αντικρίσω κατάματα. Από φόβο και πάλι. Και αυτός ο φόβος δεν ελέγχεται, μονίμως εμφανίζεται σε όλες τις στιγμές μου. Ανασφαλής, αυτό είμαι! Δεν εκφράζομαι, δεν πιστεύω σε εμένα, βλέπεις φοβάμαι την απόρριψη και έτσι για ακόμη μια φορά επιλέγω αντί να κάνω ένα βήμα μπροστά, να κάνω δυο πίσω. Μάλλον δεν είναι για εμένα οι έρωτες και τα λουλούδια, ούτε είμαι άξια να κρατήσω έναν φυσιολογικό άνθρωπο κοντά μου! Συμφωνείς;”

Oχι φυσικά! Εσύ ωστόσο; Ταυτίζεσαι με τα παραπάνω λόγια;

Έχεις ακούσει κάποιο κοντινό σου πρόσωπο να σου περιγράφει κάποια παρόμοια ιστορία; Mήπως βρήκες κοινά σημεία του εαυτού σου σε κάτι από τα παραπάνω; Τίποτα από όλα αυτά; Όποια και αν είναι η δική σου άποψη και αντίληψη περί αυτοπεποίθησης το ζήτημα είναι ένα: H έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο! Όποια/ος και αν είσαι, όποια και αν είμαι και εγώ που σου γράφω, οφείλουμε όλοι σε ατομικό επίπεδο να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας. Γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει με απωθημένα αλλά και με τον φόβο της αποτυχίας. Γιατί ζούμε μόνο μια φορά και οφείλουμε να αποτρέψουμε τις λάθος αντιλήψεις μας να σταθούν εμπόδιο στο όμορφο παρόν που ξεχνάμε να ζήσουμε.

Ασφαλώς η αυτοπεποίθηση δεν κατακτάται από τη μια ημέρα στην άλλη και σίγουρα πρόκειται για κάτι που πέρα από έμφυτο γίνεται επίσης και επίκτητο.

Επειδή συχνά παλεύουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι αξίζουμε και επειδή, πίστεψέ με, αξίζουμε τα καλύτερα, παρακάτω θα βρεις τα 3 σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με αυτοπεποίθηση! Λοιπόν, σημειώνεις;

Να είσαι αυθεντικός/ή

Τι άλλο χρειάζεται να προστεθεί εδώ; H αυθεντικότητα είναι κολλητή φίλη της αυτοπεποίθησης. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι, βελτίωσε μόνο ότι σε ενοχλεί και δεν σε αφήνει να προσδιοριστείς και φυσικά ότι σε στεναχωρεί επέλεξε σταδιακά να το απομακρύνεις από τη ζωή σου. Ποιος είσαι και που πας; Αφουγκράσου σου τη μοναδικότητα σου γιατί αν δεν κάνεις μια “βουτιά” μέσα σου το μόνο σίγουρο είναι πως θα δυσκολευτείς να πλησιάσεις την αυθεντικότητά σου. Αρκεί ένα “μακροβούτι” στην αληθινή μορφή του εαυτού σου και όλες οι δυνατότητες όπως και αδυναμίες σου θα βγουν στην επιφάνεια το συντομότερο δυνατό.

5 βήματα για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου στο φλερτ
unsplash.com

Η γνώμη των άλλων δεν καθορίζει το ποιος/α είσαι

Αρχικά, αυτή η ανθρώπινη τάση του να συγκρίνουμε και να συγκρινόμαστε αποτελεί με πλήρη βεβαιότητα την μεγαλύτερη απώλεια χρόνου. Εκτός και αν επρόκειτο για θαυμασμό! Εκτός και αν επρόκειτο για κάτι που λαχταράς σε κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο έχει στα αλήθεια ουσιαστική αξία. Οι συγκρίσεις σπάνια είναι υγιείς, εάν εμπνέεσαι ωστόσο από κάποιο πρόσωπο για να ζεις και να νιώθεις καλύτερα, αυτό είναι σίγουρα μόνο καλό. Από εκεί και πέρα, το τι πιστεύουν οι άλλοι λίγη σημασία έχει, αν δεν γνωρίζεις εσύ ο ίδιος ποιος πραγματικά είσαι και τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις τις γνώμες των άλλων μόνο για να γίνεσαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή σου, γιατί η καλύτερη εκδοχή σου είναι αυτομάτως και η αυτοπεποίθηση που αναζητάς. Ο μόνος ηγέτης της ζωής σου είσαι εσύ. Αρκεί να το πιστέψεις και φυσικά να το κάνεις πράξη!

Οραματίσου τη μελλοντική σου εικόνα

Ασφαλώς και να ζεις στο τώρα! Ασφαλώς και να μην αγχώνεσαι μονίμως για το τι θα φέρει το αύριο. Το θέμα εδώ όμως είναι άλλο. Το θέμα είναι να οραματιστείς! Ο οραματισμός είναι ένα ακόμη στοιχείο που χρειάζεσαι για να οδηγηθείς στην αυτοπεποίθηση που αναζητάς. Όταν η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή, η αντίληψη που διατηρούμε για τον εαυτό μας συνήθως είναι ανακριβής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάμε εσωτερικές αντιστάσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε τον εαυτό μας να δημιουργήσει μια δυναμική εικόνα που στόχο έχει να αναπτυχθεί. Το να θέτεις λοιπόν καθημερινά μικρούς στόχους είναι ένα τεράστιο βήμα για να καταφέρεις να απαλλαγείς από τις αντιστάσεις που μονίμως σε καταβάλλουν ψυχολογικά. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου και σε όλα τα όμορφα που μπορείς και θέλεις να πετύχεις. Σίγουρα μπορείς, το ζήτημα είναι αν θέλεις.

“Ότι μπορεί ο νους μας να πιστέψει, μπορεί και να το πετύχει” – Napoleon Hill

featured image: Thought Catalog