Κανένας δεν ξεκινάει έναν γάμο με σκοπό να τον τελειώσει. Ωστόσο, μερικές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα είχαμε αρχικά φανταστεί και το διαζύγιο φαίνεται να είναι μονόδρομος. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείς πάλι στα πόδια σου, αφού όλα τα πλάνα που είχες κάνει για τη ζωή σου ξαφνικά πρέπει να αλλάξουν. Ήσασταν δύο και τώρα είσαι εσύ και ο εαυτός σου.

Δεν είναι εύκολο και έχεις δίκιο αν θες να είσαι στα πατώματα, να τρως παγωτά και μπέργκερ και να φτιάχνεις κοκτέιλ κάθε βράδυ. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά είναι φυσιολογικό. Ένα διαζύγιο επηρεάζει τα πάντα στη ζωή σου. Την οικογένειά σου, τις παρέες σου, το σπίτι σου, τα στέκια σου, μέχρι και τις συνήθειές σου. Ειδικά αν δεν έχεις έναν άνθρωπο στο κοντινό σου περιβάλλον που το έχει περάσει είναι δύσκολο. Μπορεί να περάσεις μοναχικά βράδια και να αναρωτιέσαι για ώρες τι να κάνεις για να σταματήσει ο πόνος που νιώθεις.

Το πρόβλημα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει μία γρήγορη λύση. Ειδικά αν είσαι από τις περιπτώσεις που το διαζύγιο σου ήρθε ξαφνικά από εκεί που δεν το περίμενες, είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις και να μαζέψεις τα κομμάτια σου την ίδια στιγμή που όλοι περιμένουν από σένα να φανείς δυνατή και να σταθείς στα πόδια σου. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να κάνεις ένα βήμα την μέρα προς μία καινούργια ζωή.

Τα βασικά

Ας ξεκινήσουμε με το να παραδεχτούμε πως ξαφνικά όλα γίνονται πολύ δύσκολα. Πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι, να φας, να ντυθείς να πλυθείς, να πας στη δουλειά και να καθαρίσεις. Όλα φαίνονται ακατόρθωτα και εσύ δεν έχεις καμία διάθεση για αυτό, όμως το κάνεις. Δεν χρειάζεται να το κάνεις με χαρά αρκεί να το κάνεις. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου που ξυπνάει χωρίς διάθεση να κάνει τίποτα.

Προσπάθησε να εστιάσεις στην κάθε μέρα. Σήκω και κάνε αυτό που είναι να κάνεις και αν το φέρεις εις πέρας πες και ένα μπράβο στον εαυτό σου που το κατάφερες. Μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να έβαλες και τα κλάματα γύρω στις 50 φορές. Είναι εντάξει, είναι φυσιολογικό, είσαι άνθρωπος με συναισθήματα και είσαι στεναχωρημένη, μη νιώθεις άσχημα για αυτό. Μπορεί στην αρχή να περιφέρεσαι σαν ρομπότ και ίσως αυτή η φάση να διαρκέσει για μήνες. Αν αυτό μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή τότε αυτό κάνε και μην έχεις πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Κατάλαβε τον, δεν περνάει την καλύτερή του φάση και θέλει χρόνο να το ξεπεράσει.

Οι άνθρωποι που έχεις κοντά σου

Είτε μιλάμε για οικογένεια, για φίλους ή συνεργάτες, θα τους χρειαστείς. Χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου που θα σε στηρίξουν, θα σε καταλάβουν και θα σε συμπονέσουν. Θα είναι κοντά σου όταν βάλεις τα κλάματα στο μπάνιο του γραφείου ή στο πάτωμα της κουζίνας. Άνθρωποι που θα περπατήσουν μαζί σου και θα ακούσουν όλο τον πόνο και τους φόβους σου και θα σε καλωσορίσουν στο σπίτι τους όποτε χρειαστείς. Είναι οι ίδιοι που θα σε βοηθήσουν να πακετάρεις τα πράγματα σου για να αρχίσεις τη νέα σου ζωή. Τους χρειάζεσαι και είναι εκεί για αυτό. Αν πάλι δεν είναι τότε είναι μία καλή ευκαιρία να δεις ποιοι σε νοιάζονται πραγματικά και να ξεκαθαρίσεις ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους της ζωής σου. Ίσως σου πέσουν πολλά μαζί αλλά μόλις βγεις από αυτή την κατάσταση θα έχεις κρατήσει τους λίγους και καλούς που αξίζουν.

Επαγγελματική βοήθεια

Η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι πάντα χρήσιμη, ειδικά σε καταστάσεις τις οποίες δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε. Ένας σωστός ψυχολόγος θα είναι εκεί για να σε ακούσει, χωρίς να σε κρίνει, και θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά ώστε να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Έτσι θα γίνεις πιο δυνατή και θα σταθείς πιο γρήγορα στα πόδια σου. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια και να τη ζητήσεις.

Featured photo: www.unsplash.com