Πες το γυναικεία διαίσθησή. Ή, ίσως, πες πως διέθεταν καλό γούστο και μια καρδιά γεμάτη πάθος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείς να ευχαριστήσεις αυτές τις art-loving γυναίκες πρωτοπόρους για τη δημιουργία μερικών από των πιο συναρπαστικών συλλογών τέχνης ανά τον κόσμο. Όλες ενέδωσαν στο πάθος τους για τη σύγχρονη τέχνη όσο ανέβαιναν στο προσκήνιο. Η πρώτη, με καταγωγή από την Ελβετία, κόρη εμπόρου τέχνης και μοντέλο για τον Picasso, που αργότερα και τον εκπροσώπησε. Η δεύτερη, Ολλανδή κληρονόμος ερωτευμένη με τον van Gogh πριν αναγνωριστεί από το ευρύ κοινό το ταλέντο του, και η τρίτη,  μια δαιμόνια ζωγράφος από το Τέξας, που παντρεύτηκε αρκετές φορές και ενίσχυσε την σημασία και τον αντίκτυπο της σύγχρονης τέχνης σε μια εποχή που πολλοί εξακολουθούσαν να βρίσκονται κολλημένοι στο παρελθόν.

Ως οραματίστριες, όχι μόνο συνέλεγαν έργα τέχνης, αλλά εξασφάλιζαν ότι οι θησαυροί τους θα είχαν και αντάξιο στέγαστρο. Χάρη σε αυτές, σήμερα, μπορείς να θαυμάσεις από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης στα εκπληκτικά μουσεία που δημιούργησαν.

Rosengart Collection

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι διαθέτουν όλο και λιγότερο χρόνο για τους άλλους, η 86χρονη Angela Rosengart εμφανίζεται κάθε μέρα έτοιμη να συζητήσει για την τέχνη. Θέλει να πει σε οποιονδήποτε έχει όρεξη να ακούσει, για τους καλλιτέχνες που γνώρισε μεγαλώνοντας αλλά και να μοιραστεί τη δόξα της δουλειάς τους.

architecturaldigest.com

Στη συλλογή Rosengart, ένα μουσείο που ίδρυσε σε ένα αναβαθμισμένο πρώην τραπεζικό κτίριο αλλά έκανε δωρεά στην ελβετική πόλη της Λουκέρνης, θα τη βρεις ανάμεσα σε 250 αριστουργήματα, σαν μια οικοδέσποινα σε ένα πάρτι. “Κάθε εικόνα εδώ είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου”, λέει η Rosengart, η οποία έχει προσθέσει την ιδιότητα της worldwide συλλέκτριας στον κόσμο της σε εκείνη  του  πρώην μοντέλου του Picasso.

architecturaldigest.com

Kröller-Müller Museum

Πριν οποιοσδήποτε αναγνωρίσει τη μεγαλοφυΐα του van Gogh, η θαυμάστρια του De Stijl και του Goethe Ολλανδή κληρονόμος και wunderkind, Helene Kröller-Müller, είχε μια αποστολή. “Χθες, πήγαμε για να αναζητήσουμε έναν και μοναδικό μας στόχο: τους πίνακες του van Gogh”, έγραφε σε γράμμα της από το Παρίσι, το 1912. Σήμερα, η τεράστια συλλογή της από έργα του (87 πίνακες και σχεδόν 200 σχέδια και χαρακτικά) αποτελεί τον πυρήνα του μουσείου που δημιούργησε στο σπίτι της – ένα σπίτι που χτίστηκε αποκλειστικά για την άψογη προβολή τους, το οποίο βρίσκεται μία ώρα από το Άμστερνταμ στο εθνικό πάρκο Hoge Veluwe. 

architecturaldigest.com

Με ένα κήπο γεμάτο με έργα γλυπτικής από τον Jean Dubuffet καιPierre Huyghe, το ” σπίτι – μουσείο” (όπως το αποκαλούσε η Kröller-Müller) αποδεικνύει την εύστοχη ματιά της στη σύγχρονη τέχνη, με έργα από ζωγράφους όπως Cézanne, Mondrian, Seurat, Renoir και Picasso και μια πληθώρα έργων από σύγχρονους Ολλανδούς καλλιτέχνες. 

architecturaldigest.com

McNay Art Museum

Την ονόμασαν Gertrude Stein του San Antonio. Με καταγωγή από το Οχάιο, η ζωγράφος και  κληρονόμος πετρελαίου Marion Koogler McNay είχε ένα διέθετε ατρόμητο και εκλεκτικό γούστο. Η φιλοσοφία των καλλιτεχνών που της άρεσαν, από τον Jawlensky έως τον Raoul Dufy και την O’Keeffe, ήταν εξίσου σημαντικές με τις δημιουργίες τους, ενημερώνοντας έτσι και το δικό της έργο. Η πρώτη της αγορά, ο πίνακας ‘Delfina Flores’ του Diego Rivera, το 1927, ξεκίνησε μια προσπάθεια που εξελίχθηκε σε συλλογή αποτελούμενη από χιλιάδες έργα, από ονόματα όπως Hopper, Monet, Cassatt, Kirchner και Gauguin. 

architecturaldigest.com

Για να βρει σπίτι στην τεράστια αυτή συλλογή της, η McNay ανέθεσε τον σχεδιασμό ενός σπιτιού στον γνωστό αρχιτέκτονα του San Antonio, Robert Ayres, ο οποίος δημιούργησε ένα ισπανικό αρχοντικό Colonial Revival σε έκταση 24-στρεμμάτων, κοντά στο κέντρο της πόλης. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1950, αυτή η κατοικία των 23 δωματίων έγινε το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Τέξας, όταν κληροδοτήθηκε από την McNay, μαζί με τους κήπους, την περιουσία και τη συλλογή της, στο ίδρυμα. Σήμερα, με περισσότερα από 20.000 αριστουργήματα, τα περισσότερα σε μόνιμη έκθεση αλλά και νεότερες προσθήκες από σύγχρονους καλλιτέχνες, το Μουσείο Τέχνης McNay αντλεί τόσο τους λάτρεις της τέχνης όσο και εκείνους που απλά απολαμβάνουν ένα πικ-νικ στους κήπους του.

architecturaldigest.com
Δες επίσης: Boom for real: Το νέο ντοκιμαντέρ για τον επαναστάτη της Τέχνης, Jean-Michel Basquiat
featured image: architecturaldigest.com