Γενικά τα ξεκινήματα είναι δύσκολα, πόσο μάλλον όταν αποφασίζεις να δουλέψεις για πρώτη φόρα.

Το άγχος και η ανασφάλεια είναι συναισθήματα που σε κυριεύουν τις μέρες πριν ξεκινήσεις, αλλά και τις πρώτες μέρες της δουλειάς. Αφού έχεις περάσει το δύσκολο κομμάτι των συνεντεύξεων, σε έχουν προσλάβει και είσαι έτοιμος να αρχίσεις, τότε δημιουργούνται τα διάφορα ερωτηματικά.

Θα τα καταφέρω;

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητα κακό να έχουμε μερικές ανασφάλειες. Είναι προτιμότερο να θέλεις να είσαι καλός και να φοβάσαι για το αν θα αποτύχεις, από το να έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση και ορισμένες φορές… θράσος. Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι εκτελούν –κατά μέσο όρο- το ίδιο καλά ένα έργο, ανεξάρτητα από το πόσο θετικά ή αρνητικά μπορεί να αισθάνονται γι’ αυτό. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία και σημασία στο ρόλο της αισιόδοξης στάσης απέναντι σε διάφορες καταστάσεις απ’ ό,τι θα έπρεπε.

3 σκέψεις που κάνουμε όλοι όταν δουλεύουμε για πρώτη φορά
BuzzFeed

Πως θα είναι ο εργοδότης;

Εντάξει, θα είναι ο εργοδότης σου. Ιδανικά, θα συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο πολύ υποστηρικτικό και υπομονετικό. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτό σε φοβίζει και δε θα έπρεπε. Με τον καιρό, η δουλειά σου εκτιμάται και δε έχεις να αγχώνεσαι για τίποτα. Αν αξίζεις, κανείς δε θέλει να σε χάσει.

Κι αν το κλίμα στην δουλειά δεν είναι καλό;

Γνωρίζω κόσμο που έχει αποκτήσει πολύ γερές φιλίες μέσα από την δουλειά του και χαίρεται να ξυπνάει το πρωί για να πάει. Δώσε λίγο χρόνο στους συναδέλφους σου να σε γνωρίσουν. Μην είσαι κλειστός/η, προσπάθησε να είσαι φιλικός/ή μαζί τους και αποκλείεται να σε «στήσουν στον τοίχο». Δεν έχουν λόγο άλλωστε. Το ίδιο φοβισμένοι ήταν και εκείνοι στην αρχή.

Ο φόβος μπορεί να μην μας αφήνει να απολαύσουμε την δουλειά μας, να μας κάνει συχνά επικριτικούς απέναντι στον εαυτό μας. Παράλληλα, όμως, μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Το πρώτο διάστημα μπορεί να είναι δύσκολο. Αν είναι αυτό που τελικά θέλεις να κάνεις, θα βρεις εύκολα τα πατήματα σου. Break a leg!

Δες ακόμα: 6 στοιχεία που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις στα επαγγελματικά σου


featured photo: Imgur