Είναι αναγκαίο κακό να προγραμματίζουμε πλήρως τα ταξίδια μας και να υπολογίζουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια: Αεροπορικά, διαμονή, μουσεία και λοιπές δραστηριότητες… Δεν είναι και λίγα. Τα έχουμε όλα under control, ή μήπως όχι; Κάθε φορά, το μάθημα δεν μας γίνεται πάθημα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται αέναα, καθώς πάντοτε κάτι μας ξεφεύγει… και – δυστυχώς, μιλάμε για βασικά πράγματα. Κυρίως, τα έξοδα.

Για αυτό, παρακάτω, σου υπενθυμίζω κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να θυμάσαι, ή να ανατρέξεις, πριν το επόμενο σου ταξίδι, ώστε να είσαι προετοιμασμένη και να αποφύγεις εκπλήξεις, έξοδα και τον πανικό της τελευταίας στιγμής.

Για πάμε να δούμε τι πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας, προτού αναχωρήσουμε για τα ξένα:

Διαδρομές Αεροδρομίου

Σε ορισμένες χώρες ακόμα και τα τοπικά μέσα κοστίζουν, γεγονός όμως που μας χτυπάει το κουδουνάκι και για τη μεταφορά μας από και προς το αεροδρόμιο, που συνήθως, ο εγκέφαλος μας συνηθίζει να χώνει σε μια γωνιά σαν να μην υπάρχει καν. Οι διαδρομές αυτές, κατά γενικότερη ομολογία «τσούζουν» και πάντα ερχόμαστε προ εκπλήξεως λες και δεν το περιμέναμε… Τι κάνουμε λοιπόν; Τσεκάρουμε εκ των προτέρων όλες τις πιθανές διαδρομές και όλα τα πιθανά κόστη, και επιλέγουμε την πιο οικονομική ή έστω την πιο σύντομη/εύκολη – ανάλογα τα γούστα του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω τακτική, θα σου γλυτώσει χρόνο και κόπο. Επιπρόσθετα, στα έξοδα αεροδρομίου να υπολογίζεις πως οι αναμονές ή οι καθυστερήσεις είναι ένα must, συνεπώς φαγητά, ποτά – plus τα duty free, στο αεροδρόμιο, είναι ένα έξτρα,

Νερό

Στην Ελλάδα, το νερό το έχουμε άφθονο, και μας το προσφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάθε ευκαιρία. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο για τις λοιπές – ευρωπαϊκές έστω, χώρες. Στο εξωτερικό, με τόσο περπάτημα για να τα δούμε όλα, κρίμα είναι να πούμε και το «νερό νεράκι». Το νερό βρύσης, δεν υφίσταται παντού, καθώς είτε δεν είθισται για κατανάλωση από τους ντόπιους, είτε δεν πίνεται γενικότερα. Έτσι, το εμφιαλωμένο νερό κοστίζει και πώς να το κάνουμε, είναι αναγκαίο. Άρα, αποτελεί ένα ακόμα έξοδο, το οποίο πρέπει να το έχουμε στα υπόψιν μας – για παράδειγμα, τα 250ml στην Βουδαπέστη, κοστίζουν γύρω στα 900HUF/1,50eu, ενώ στην Κοπεγχάγη, η τιμή εκτοξεύεται στα 3,50eu. Και προσοχή, ζητάμε πάντα still water, καθώς το gas/sparkle water είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό.

Έξοδα για φαγητό

Ανά περιοχές, ακόμα και στην ίδια πόλη, το κόστος του φαγητού (ή snacks) διαφέρει. Τσεκάρουμε λοιπόν, και τις τιμές σε σωρεία εστιατορίων και λοιπών μαγαζιών, ώστε να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Επίσης, μια συμβουλή, που προσωπικά με έχει γλυτώσει από πολλά έξοδα… Βρεw το φθηνότερο σούπερ μάρκετ της περιοχής και προμηθεύσου τα απαραίτητα σνακ πρωινού ή εκείνα για τις νυχτερινές λιγούρες. Με αυτόν τον τρόπο και έχεις κάτι να τσιμπήσουμε σε ώρα ανάγκης και ελέγχεις και τα περιττά έξοδα λαιμαργίας σε εστιατόρια και fancy brunch shops. !

Τα παραπάνω όλοι τα έχουμε ξεχάσει κατά καιρούς, καλώς ή κακώς, αλλά έχε τα στο μυαλό σου για την επόμενη φορά. Θα σου φανούν σωτήρια, και σένα και της πιστωτικής σου κάρτας.

Featured image: MyDomaine