Μεταξύ όλων των άλλων χόμπι που απέκτησες τον τελευταίο χρόνο, η ενδοσκόπηση ήταν το βασικότερο. Ο χρόνος που πέρασες μόνη, μακριά από φίλους και οικογένεια, σου έδωσε τη δυνατότητα να στραφεί στο “μέσα” σου και να ρίξεις μία καλύτερη ματιά στον εαυτό σου. Απώτερος σκοπός, βέβαια, χωρίς να το καταλαβαίνει, έγινε το να βγεις από αυτό δυνατότερη και πιο ανθεκτική. Όλα αυτά όμως ξεκινούν με το να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή. Αυτό τελικά μπορείς να το καταφέρεις και μέσα από μερικές απλές ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις αυτές έχουν στόχο να αναδείξουν τι πραγματικά έχει αξία για εσένα

Τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι πιθανότατα η οικογένεια, η ειλικρίνεια ή η εμπιστοσύνη. Αξίες και συναισθήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούμε και βάζουμε στην κορυφή της λίστας. Εσύ όμως πρέπει να πας και λίγο παραπέρα. Να καταλάβεις τι είναι αυτό που ξεχωρίζει για εσένα.

Ρίξε μία ματιά στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Μπορεί να είναι ένα ταξίδι που έκανες πριν μερικά χρόνια, μία αλλαγή στη δουλειά ή ένας χωρισμός. Ό,τι κι αν είναι αυτό, με κάποιο τρόπο σε έχει διαμορφώσει. Όταν αναγνωρίζουμε τη σημασία τέτοιων γεγονότων, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε και τη δύναμη τους να μας επηρεάσουν και να μας αλλάξουν ως ανθρώπους.

Για να σε βοηθήσεις να αναγνωρίσεις τέτοιες στιγμές, ρώτα τον εαυτό σου τα εξής:

  • Τι έχει μεγάλη σημασία για εσένα;
  • Τι σε κάνει χαρούμενη;
  • Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι στο μέλλον;

Όταν μπορέσεις να απαντήσεις τις παραπάνω ερωτήσεις, θα μπορέσεις να κάνεις και επιλογές στη ζωή που να συνάδουν με όσα σκέφτηκες. Ειδικά τις περιόδους που νιώθεις πως όλα είναι ένα χάος μέσα στο μυαλό σου, αυτές οι ερωτήσεις είναι μία καλή αρχή για να αρχίσεις να ξετυλίγεις το κουβάρι.

Στο μεταξύ, μην ξεχνάς ότι για να είμαστε παρόντες στη ζωή εξασκώντας διαρκώς το γνωστό “mindfulness“. Είτε πρόκειται για ασκήσεις διαλογισμού, είτε για μία ειλικρινή συζήτηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είναι καλό να είμαστε όντως “εκεί”.

featured image: Brooke Cagle