Τα ανακοινωθέντα με τις υποσχέσεις για το τι θα κάνουμε τη χρονιά που έρχεται, θυμίζουν επικίνδυνα εκείνα των προεκλογικών περιόδων. Σε μια εποχή μάλιστα όπου το άγχος ξεχειλίζει από παντού, είναι σίγουρα καιρός κάποια από τα New Year’s Resolutions μας, να τα κάνουμε και πράξη!

Κράτα ημερολόγιο.. άγχους

Ειλικρινά θα σου πω πως τα τελευταία δύο χρόνια αποκλείεται να μη χρησιμοποιήσω το ημερολόγιο μου σε καθημερινή βάση. Από τη στιγμή που επέλεξα να πάρω αυτή την απόφαση, όλη η καθημερινότητά μου απέκτησε μια άλλη μορφή. Οργανώθηκα κυριολεκτικά και επιτέλους η ψυχή μου βρήκε ανακούφιση. Κάπως έτσι ένιωθα κι όταν ήμουν μικρότερη όταν κρατούσα το παλιό, καλό μου ημερολόγιο, μόνο που τώρα το φόντο μου συνήθως «πνίγεται» από deadlines και υποχρεώσεις.

Κοινώς;

Ένα ημερολόγιο μπορεί κυριολεκτικά να λειτουργήσει στη ζωή σου σαν μια «μάσκα οξυγόνου», αρκεί να καταφέρεις να προσαρμοστείς στα ενήλικά σου ζητούμενα. Εγώ σε παροτρύνω να το κάνεις γιατί το ημερολόγιο θα λειτουργήσει για σένα σαν ένας καθρέφτης των πραγμάτων που σε εκφράζουν, που σε εξελίσσουν και που πολλές φορές σε προκαλούν να νιώθεις άγχος μέσα στην ημέρα σου. Το ιδιότυπο αυτό σημειωματάριο θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τα σχήματα των συμπεριφορών σου αλλά και όλους τους κοινούς ψυχικούς παρονομαστές που τελικά σου προκαλούν άγχος.

Περιόρισε τα αγχογόνα

Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως έχουμε μια αίσθηση του πώς βιώνουμε τι, σε επίπεδο καθημερινότητας. Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία των εμφανών εστιών άγχους στη ζωή μας. Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις παρατηρήσει πως οι ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, το παρκάρισμα στο κέντρο, οι εκκρεμότητες σε επίπεδο καθημερινών υποχρεώσεων σου προκαλούν αλλεργία, απέφυγε τα εξής:

Άλλαξε την ώρα και τη μέρα που κάνεις τα εβδομαδιαία σου ψώνια, προτίμησε το καφέ της γειτονιάς σου, χρησιμοποίησε κάποιο άλλο μέσο για να πας στο βιαστικό σου ραντεβού και καθιέρωσε τις λίστες σου ως «αντίδοτο» στην αίσθηση χάους που μπορεί να βιώνεις μέσα στην ημέρα σου. Οι παραπάνω απλές πρακτικές, θα σε βοηθήσουν ειλικρινά να απαλλαγείς από ένα πολύ σημαντικό ποσοστό περιττού άγχους.

Δώσε στον εαυτό σου τη χαλάρωση που σου αξίζει

Και όταν μιλάμε για χαλάρωση, δεν εννοούμε γυμναστική, σπορ και παντός είδους δραστηριότητες που σίγουρα μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα. Εννοούμε πραγματική χαλάρωση, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.

Πρώτα από όλα, προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου πράγματα που σε κάνουν να ηρεμείς και που η σωματική κίνηση που περιλαμβάνουν είναι από στοιχειώδης έως και ανύπαρκτη. Ένα ζεστό μπάνιο, μια βραδιά ταινίας, επισκέψεις στα σπίτια των αγαπημένων μας φίλων μπορούν κάλλιστα να δώσουν σε αυτό σάρκα και οστά. Αυτό που εσύ λοιπόν έχεις να κάνεις, είναι να σου αφιερώσεις λίγο περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Βάλε όρια

Ακούγεται οξύμωρο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Oι σχέσεις με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μας κάνουν να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι μας λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος, ιδίως όταν νιώθουμε άβολα μέσα σε αυτές.

Απόφυγε λοιπόν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις επειδή απλά τα θέλουν οι άλλοι και που βάζοντας νερό στο κρασί σου, νιώθεις τελικά ότι καταπιέζεσαι υπερβολικά. Εκδήλωσε τη δυσφορία σου απέναντι σε καταστάσεις και συμπεριφορές που σε ενοχλούν και σε περίπτωση σύγκρουσης, προσπάθησε η λύση που θα επιλέξεις να σε κάνει να νιώθεις πως η σχέση σου με τον άλλον είναι ισότιμη. Πως εκτός από τα δικά τους ζητήματα, ικανοποιούνται και τα δικά σου συναισθηματικά ζητούμενα. Κι αν αυτό δεν αφαιρέσει από τη ζωή σου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άγχους, ίσως σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει και η αρχή για το τέλος μιας σχέσης. Εκφράσου και μη φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κάθε είδους εκκρεμότητα.

Ζήτα πιο συχνά συγγνώμη

Πόσο πιο ευχάριστη θα ήταν η ζωή μας εάν μπορούσαμε να αποδεχθούμε ευκολότερα το περιθώριο λάθους που έχουμε εμείς και αντίστοιχα οι άλλοι; Ο λόγος;

Η διαρκής μας άρνηση να το αποδεχθούμε μας προκαλεί πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων, στα οποία το άγχος έχει την τιμητική του. Προσπάθησε λοιπόν να συμβιβαστείς στην ιδέα ότι δεν μπορείς να προβλέπεις διαρκώς τα πάντα, περιόρισε τον φόβο που σου προκαλεί το άγνωστο, πάψε να κρίνεις τις συμπεριφορές των άλλων με άξονα το «τι θα έκανες εσύ στη θέση τους» και δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να κάνεις λάθη. Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο αποφασιστικά βήματα για να μπορέσεις σε βάθος χρόνου να συγχωρήσεις πραγματικά τους άλλους.

Πες την αλήθεια

Ακόμα και οι πιο ειλικρινείς από εμάς έχει χρειαστεί να πούμε ένα μικρό κατά συνθήκη ψέμα. Τι γίνεται όμως όταν ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις της ζωής μας δεν είναι πάντα τόσο ειλικρινής;

Το να καταπιέζουμε συναισθήματα και σκέψεις απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή μας, προκαλεί συχνά ένα «ντόμινο» ενοχών, πράγμα που συνήθως καταλήγει στο να τιμωρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, προσθέτοντας ένα επιπλέον άγχος στην ήδη πιεστική καθημερινότητά μας. Προσπάθησε όσο γίνεται να είσαι περισσότερο ειλικρινής. Τόσο απέναντι στον εαυτό σου όσο και απέναντι στους άλλους. Εάν το προσπαθήσεις και τελικά τα καταφέρεις, θα νιώσεις να φεύγει από επάνω σου ένα πολύ μεγάλο βάρος άγχους.

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος είναι κάτι παραπάνω από εγγύηση για ένα σώμα και μια ψυχή όμορφη και ευτυχισμένη. Η καλή σωματική υγεία επηρεάζει καταλυτικά όλη μας την ύπαρξη, γι’ αυτό και τόσο ο ύπνος όσο και η άσκηση, φιλτράρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βιώνουμε το άγχος.

Προσπάθησε λοιπόν να αφιερώνεις στον οργανισμό σου τις ώρες ύπνου που έχεις ανάγκη. Επιπλέον, βρες έναν τρόπο να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσεις τις σκάλες αντί του ασανσέρ, θα αυξήσεις τις διαδρομές σου με τα πόδια ή θα αφιερώσεις ένα κυριακάτικο πρωινό στο τρέξιμο ή και σε ένα άθλημα που σε ευχαριστεί.

Τα παραπάνω βήματα – κλειδιά, είναι βέβαιο πως θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, ιδιαιτέρως τους μύες σου, και η ορμόνη του άγχους θα βρει επιτέλους τον δρόμο της προς την έξοδο!