Η κοινή λογική είναι υπερεκτιμημένη κάποιες φορές. Ποιος ξέρει καλύτερα πώς να ευτυχίσεις παρά εσύ ο ίδιος; Το θέμα δεν είναι να δέχεσαι όποια μαγική συνταγή ευτυχίας σου σερβίρουν. Ούτε να υποστηρίζεις τυφλά ιδέες , συνήθειες και μάζες που κατά βάθος δεν θέλεις να ακολουθείς. Το κλειδί είναι  -από όλα όσα σου προσφερθούν 2020- να ξέρεις να διαλέγεις. Να είσαι πιστός στην αντίληψη σου και να εφαρμόζεις μόνο όσα σου ταιριάζουν, σε εκπροσωπούν και τελικά, σε εξελίσσουν. Ξεκίνα κιόλας με την ακόλουθη λίστα:

1. Να είσαι επιλεκτικός

Όσο μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να συμβιβάζεσαι και να επικροτείς τα πάντα. Μπορεί στο παρελθόν να το έκανες αλλά πλέον, αναπόφευκτα, θα γίνεσαι όλο και πιο ρεαλιστής, πιο επιλεκτικός, πιο αποφασιστικός. Να λες όχι, να μην λες τίποτα αν όντως τρέχει κάτι και να εκφράζεις την άποψη σου χωρίς να φοβάσαι.

2. Να προσπαθείς

Αν κάτι εκτίμησα τη χρονιά που πέρασε, είναι η σημασία της προσπάθειας. Δεν έχει σημασία να λες ότι τα κατάφερες αν εσύ δεν νιώθεις ότι πραγματικά κατάφερες κάτι. Κάθε μέρα είναι μία καινούρια ευκαιρία για να αλλάξεις τη ζωή σου. Κάθε μέρα είναι μία ακόμη ευκαιρία που σου δίνεται για να προσπαθήσεις εκ νέου. Συνέχισε να προσπαθείς στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου, στις φιλίες σου, στο σώμα σου, στον τρόπο ζωής σου. Τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν –σε κάθε περίπτωση-. Μην απορρίπτεις το στόχο σου ακόμα και αν δεν έχεις την πλήρη εικόνα. Ξεκίνα τη διαδρομή και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

3. Να μην δίνεις τόση σημασία στην κριτική

Πολλές φορές, κρατάς τον εαυτό σου πίσω για χάρη κάποιας σκληρής κριτικής –και εν τέλει, για χάρη κάποιων άλλων ανθρώπων. Θυμήσου πώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως σκέφτεσαι και πώς δρας. Υποστήριξε τα θέλω σου και τις επιλογές σου χωρίς να στηρίζεσαι 100% στα σχόλια των άλλων. Μην αφήνεις τους γύρω σου να ζουν για σένα.

4. Να κάνεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου

Εσύ γνωρίζεις τι θα σε κάνει να νιώσεις πιο δραστήρια, πιο ενεργή, πιο χαρούμενη. Μπορεί να σκέφτεσαι ήδη τι είναι αυτό. Η γυμναστική, το διάβασμα, οι νέες γνωριμίες, ένα νέο χόμπι, μία νέα δουλειά, μία νέα πόλη, ένα ταξίδι σε ένα dream προορισμό είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Για σένα, μπορεί να είναι η ευκαιρία να δεις διαφορετικά τον κόσμο γύρω σου και να βγεις από την comfort zone σου.

5. Να δίνεις ευκαιρίες

Στους γύρω σου, σε εσένα και σε ό,τι θα μπορούσε να σε κάνει χαρούμενο. Μη βιαστείς να απορρίψεις κάτι που δεν νιώθεις άνετα. Το άνετο είναι ασφαλές αλλά όχι και αποτελεσματικό. Χρειάζεται καμιά φορά, να δοκιμάζεις και να δίνεις χώρο στο ανεξερεύνητο. Αν δεν δώσεις την ευκαιρία, δεν θα χάσεις τίποτα. Αλλά παράλληλα, δεν θα κερδίσεις και κάτι. Κάνε αυτό που δεν περίμενες να κάνεις, εξέπληξε θετικά τον εαυτό σου. Ακόμα και αν είναι λάθος, θα έχεις πάρει ένα καλό μάθημα.

Ξεκίνα από σήμερα να σκέφτεσαι διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το χρόνο να σου φέρει όσα θέλεις. Κάνε την αρχή και διεκδίκησε τα. Μην αφήνεις το φόβο της αποτυχίας ή του αγνώστου να σε κρατά πίσω. Κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου και φτιάξε τη ζωή που θέλεις.

Καλή Χρονιά!

featured image: Thought Catalog