Desktop52Ανάμεσα σε σπουδές, δουλειά, σχέσεις και φιλίες, σε οικογενειακές υποχρεώσεις, ταξίδια και (ξανά!) σπουδές, κανείς δεν έχει χρόνο να ανοίξει με την ησυχία του ένα βιβλίο. Το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μάθεις για τον κόσμο που ζεις, για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση σε ότι κάνεις, για να συμβουλευτείς από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους (και δεν εννοώ οικονομική επιτυχία). Αυτή τη στιγμή γράφονται τα πιο ανεξάρτητα και ακομπλεξάριστα non fiction βιβλία από γυναίκες που αποφάσισαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, βιβλία που προκαλούν σε κάθε επίπεδο, αλλά που τελικά θα σε βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεσαι. Γυναίκες που αξίζει να έχεις ως πρότυπα γιατί έκαναν τον κόσμο λίγο πιο ανεκτικό.

Lean in

16071764

“When looking for a life partner, my advice to women is date all of them: the bad boys, the cool boys, the commitment-phobic boys, the crazy boys. But do not marry them. The things that make the bad boys sexy do not make them good husbands.”

Η Sheryl Sandberg είναι η CEO του facebook κι έγραψε ένα βιβλίο για τον εργασιακό χώρο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες σήμερα. Πως είναι δυνατόν να χτίζουν καριέρα και ταυτόχρονα να έχουν μία αρμονική οικογένεια στην οποία θα είναι παρούσες. Το βιβλίο είναι γεμάτο στατιστικά και τραγικά ποσοστά ανισότητας, που σου ανοίγουν τα μάτια και σε πείθουν πως ήρθε ο καιρός να κάνεις κάτι. (*Στα ελληνικά θα το βρεις από τις εκδόσεις Πατάκη.)

Not That Kind of Girl

20588698

I’m jealous of the ease with which men seem to inhabit their professional pursuits: the lack of apologizing, of bending over backward to make sure the people around them are comfortable with what they’re trying to do. The fact that they are so often free of the people-pleasing instincts I have considered to be a curse of my female existence.”

Η Lena Dunham δημιούργησε και συνεχίζει να γράφει, να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί στην πιο πολυσυζητημένη σειρά του HBO, Girls. Παρουσιάζει μία ανανεωμένη γυναικεία πλευρά, που δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να παραδεχτεί τα λάθη και τις ανασφάλειες της. Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψεις προσωπικές της ιστορίες και δεν θα πιστεύεις τι έχει ζήσει. (*Έχει μεταφραστεί με τον τίτλο “Δεν Είμαι Τέτοιο Κορίτσι”.)

Everyday Sexism

51Fz4A7AwsL._SY344_BO1,204,203,200_

“I wish the people who had real power and control the images and messages we get fed all day actually thought about what they did for once. I know the girls on page 3 are probably starving themselves. I know the girls in adverts are airbrushed. I know beauty is on the inside. But I still feel like I’m not good enough.”

Η Laura Bates ξεκίνησε ένα κίνημα κατά του σεξισμού από ένα άσημο και ταπεινό blog που αντιπροσώπευσε τελικά το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού και κέρδισε εκατομμύρια προβολές. Μίλησε στο TED κι έφτασε να γράφει στη Guardian, έχοντας εξασφαλίσει μία θέση ανάμεσα στις πιο δυναμικές γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν κάτι.

Bossypants

41zAv4Ncy0L

Don’t waste your energy trying to educate or change opinions; go over, under, through, and opinions will change organically when you’re the boss. Or they won’t. Who cares? Do your thing, and don’t care if they like it.”

Η αγαπημένη μας κωμικός Tina Fey, έγραψε πριν από λίγα χρόνια, μία (ημί) αυτοβιογραφία, στην οποία με πολύ χιούμορ, αλλά και θυμό κατηγόρησε το Hollywood και την τηλεόραση του σήμερα ότι δεν δίνει ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες (κωμικούς και μη). Πανέξυπνο και ξεκαρδιστικό, δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στα κουστούμια των καναλιών.

#GirlBoss

girlboss

Opinions are like assholes; everybody’s got one.”

Στα 17 της η Sophia Amoruso αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο και κάνοντας ωτοστόπ και κλέβοντας (;!) συνέχισε τη ζωή της. Τώρα στα 29 της έχει ιδρύσει το Nasty Gal (από τα σημαντικότερα online stores) με εκατομμύρια έσοδα. Σε αυτό το βιβλίο μας εκμυστηρεύεται το πως τα κατάφερε, χαρίζοντας λίγο από τη σοφία της.

Let’s Pretend This Never Happened

Because you are defined not by life’s imperfect moments, but by your reaction to them. And because there is joy in embracing – rather than running from – the utter absurdity of life.”

Η μικρή θεά Jenny Lawson είχε μαγέψει όλο τον κόσμο όταν κυκλοφόρησε όλες τις ξεκαρδιστικές και ντροπιαστικές ιστορίες, που όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει, αλλά παρακαλούμε να ξεχάσουμε. Με συγγραφείς όπως τον Neil Gaiman και τον Patrick R0thfuss στα blurbs είναι να απορείς πως δεν έχει πάρει τα credits που της αξίζουν. Ένα καθαρά αστείο, αλλά πανέξυπνο και εν τέλει συγκινητικό βιβλίο.