Με την απειλή της COVID-19 και την έξαρση της γρίπης να κορυφώνεται, μπορεί να απολυμαίνεις οτιδήποτε και να έρχεται στο σπίτι σου: τρόφιμα, πακέτα ταχυδρομείου, καθώς και τηλέφωνα, πορτοφόλι, τσάντα και κλειδιά. Πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή αερολυμάτων από κάποιον που έχει μολυνθεί.

Αλλά εάν δεν εργάζεσαι σε περιβάλλον πολύ υψηλού κινδύνου όπου έχεις άμεση έκθεση στον ιό, δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να απολυμαίνεις όλα τα πράγματα με τα οποία έρχεσαι σε επαφή. Εδώ είναι τα δύο πιο βασικά πράγματα που χρειάζεται να απολυμαίνεις για να αποφύγεις τη γρίπη και τον COVID-19. Εσύ πρόσθεσε ό,τι άλλα σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και ασφαλής.

1. Μάσκα

Εάν χρησιμοποιείς μάσκα μίας χρήσης, θα πρέπει να την πετάς μετά από κάθε χρήση ενώ αν χρησιμοποιείς υφασμάτινη μάσκα πρέπει να την πλένεις κάθε μέρα.

Βήματα απολύμανσης της μάσκας σου

  1. Πλύνε τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ σε 60% περιεκτικότητα τουλάχιστον.
  2. Μην αγγίζεις το μπροστινό μέρος της μάσκας σου. Αντί γι’ αυτό αφαίρεσέ την πιάνοντας της θηλιές ή αποσυνδέοντας τους δεσμούς.
  3. Δίπλωσε τις εξωτερικές γωνίες μαζί και αποθήκευσέ τη σε ένα ασφαλές μέρος όπως ένα πλαστικό σακουλάκι. Μην την πετάς σε τσάντα όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα προσωπικά σου αντικείμενα.
  4. Πρόσεξε μην αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου όταν την αφαιρείς.
  5. Πλύνε ξανά τα χέρια σου αμέσως μετά.

2. Κινητό τηλέφωνο

Το τηλέφωνό σου, όπως και τα χέρια σου, είναι ένας μικροβιακός μαγνήτης, λέει ο Charles Gerba, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Το 80% των κινητών μας περιέχουν επιβλαβή μικρόβια

Μία μελέτη του Gerba που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2017 στο περιοδικό Germs, διαπίστωσε ότι έως και το 80% των κινητών τηλεφώνων μας περιέχουν δυνητικά επιβλαβή μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος (και άλλα βακτήρια που συχνά ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση).

Τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από το τηλέφωνο στα χέρια σου

Αυτό ισχύει ακόμη και αν χρησιμοποιείς τακτικά ακουστικά: “Επειδή τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν οθόνες αφής, τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από το τηλέφωνό σου στα χέρια σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση εάν αγγίξεις το πρόσωπό σου”, εξηγεί ο Gerba.

Αν χρησιμοποιείς προστατευτικό οθόνης η απολύμανση είναι ασφαλής

Τα καλά νέα είναι εφ’ όσον χρησιμοποιείς προστατευτικό οθόνης και δεν βυθίζεις το τηλέφωνό σου στο αντισηπτικό, τότε η τακτική απολύμανσης είναι ασφαλής. Αλλά να ελέγχεις πάντα τον ιστότοπο του κατασκευαστή εκ των προτέρων. Η Apple για παράδειγμα αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιείς μαντηλάκια με 70% ισοπροπυλική αλκοόλη, αρκεί να αποφύγεις τη λεύκανση.

Βήματα απολύμανσης του κινητού σου

Ο Gerba συνιστά να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

  1. Αποσύνδεσε το κινητό σου.
  2. Τρίψε το με ένα πανί χωρίς χνούδι, ελαφρώς βρεγμένο με σαπούνι και νερό ή με λίγο οινόπνευμα. Απόφυγε τα σπρέι ή τα διαλύματα καθαρισμού καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά λεύκανσης ή άλλα λειαντικά ή να εισχωρήσουν σε ανοίγματα.
  3. Κάνε το αρκετές φορές την ημέρα, ακόμα και κάθε φορά που μπαίνεις από έξω.

Όταν είσαι έξω

Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν είσαι έξω για να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση του τηλεφώνου σου σε μικρόβια, προσθέτει ο Gerba:

  • Κράτησε το τηλέφωνό σου στην τσέπη ή το πορτοφόλι σου αντί να το μεταφέρεις στα χέρια σου.
  • Όταν ψωνίζεις, χρησιμοποίησε μία γραπτή λίστα αγορών αντί για το τηλέφωνό σου.
  • Μία εξίσου καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείς την ανοιχτή ακρόαση όταν μιλάς με κάποιον, έτσι ώστε το κινητό σου να μην πιέζεται πάνω στο πρόσωπο ή τη μάσκα σου.
featured photo: https://unsplash.com/@kellysikkema