Ο χωρισμός είναι σκληρό πράγμα, αυτό είναι δοσμένο. Το να μείνουμε σε αυτό, δεν είναι χρήσιμο, αυτό που χρειάζεσαι λογικά εσύ τώρα είναι δραστικές λύσεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να διαβάσεις δεκαέξι τσεκαρισμένους τρόπους να γιατρέψεις την πληγωμένη σου καρδούλα και να ξεπεράσεις (και) αυτόν τον χωρισμό, και βάλε τους σε εφαρμογή. Ο χρόνος ξεκινάει από τώρα.

1 | Επίτρεψε στον εαυτό σου να αισθανθεί

Ένας χωρισμός τραυματίζει και σοκάρει. Προφανώς και θα νιώσεις πληγωμένη και αδύναμη. Επίτρεψε στον εαυτό σου να το βιώσει. Μόνο έτσι, αφού “πενθήσεις”, θα μπορέσεις και να επανέλθεις.

2 | Όμως μη γίνεις τα συναισθήματά σου

Είναι σημαντικό να κάνεις ό,τι νιώθεις. Προφανώς και θα κλάψεις και το να το καταπιέσεις δεν έχει νόημα. Παρόλα αυτά, μη γίνεις ό,τι νιώσεις, μην αφήσεις τα συναισθήματα να καθορίζουν ολόκληρη την καθημερινότητα και τη ζωή σου. Δίνει “ραντεβού” μαζί τους, πχ. πες στον εαυτό σου ότι μπορεί να νιώσει έτσι για 60 λεπτά. Μετά συνεχίζεις τη δουλειά σου, τη ροή σου.

3 | Κόψε κάθε επικοινωνία με τον πρώην σου

Όσο περισσότερο δυσκολεύεσαι να τον αφήσεις να φύγει και πατάς παύση στην πραγματικότητα, τόσο περισσότερο θα αναβάλεις και τη συνέχεια της ζωής. Κόψε κάθε επικοινωνία με τον πρώην σου για να γλιτώσεις από αυτά τα συμπτώματα “εθισμού” που παρουσιάζει ένας χωρισμός.

4 | Βρες ένα σύστημα υποστήριξης

Ανοίξου. Βρες δυο ανθρώπους που νοιάζεσαι και σε νοιάζονται και άφησε τους να σε στηρίξουν. Επίλεξε εκείνους που θα το κάνουν από μόνοι τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το ζητήσεις. Το αν συζητάς ανοιχτά τον χωρισμό σου με αυτά τα άτομα, θα φέρει την πολυπόθητη κάθαρση. Το να εκφράζεις δηλαδή το συναίσθημά σου και αυτό να φεύγει ολοκληρωτικά από μέσα σου.

5| Κάνε γυμναστική

Η γυμναστική βοηθάει. Η έκκριση ενδορφινών μετά την προπόνηση θα πατήσουν μια παύση σε όλα αυτά τα συμπτώματα του χωρισμού. Επίσης, η αυτοπεποίθησή σου θα πάρει ένα σημαντικό boost.

6| Θυμήσου και τα άσχημα

Μετά από έναν χωρισμό, έχουμε την τάση να θυμόμαστε μόνο τα ερωτεύσιμα στοιχεία του ανθρώπου με τον οποίο πήραμε διαφορετικούς δρόμους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άρνηση. Προσπάθησε να φέρνεις στο μυαλό σου και τα αρνητικά στοιχεία του πρώην συντρόφου και της σχέσης σου. Δεν ήταν όλα τέλεια, γιατί αν ήταν, δε θα είχατε φτάσει σε αδιέξοδο εξαρχής.

Πώς να θέσεις υγιή όρια με τον πρώην σου μετά τον χωρισμό
Thought Catalog

7| Φρόντισε τον εαυτό σου

Το να σε αγαπάς και να σε προσέχεις είναι το κλειδί. Ρώτα καθημερινά τον εαυτό σου “τι χρειάζομαι”; Και πρόσφερε το σε σένα. Στην τελική, εσύ μπορεί να νιώθεις πως έχασες το αγαπημένο σου πλάσμα στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το αγαπημένο σου πλάσμα δε θα το χάσεις ποτέ, γιατί είσαι εσύ.

8 | Μην κάνεις κριτική στους χρόνους σου

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην επάνοδο από έναν χωρισμό. Αυτό ισχύει ακόμα και για τις “σχεδόν σχέσεις”. Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί με τους δικούς του χρόνους και μηχανισμούς. Μη βάζεις επιπλέον προσδοκίες στον εαυτό σου.

9| Μην εσωτερικεύεις τον χωρισμό

Απόφυγε τις σκέψεις που σου λένε πως δεν είσαι αρκετή ή πως πάει κάτι λάθος με εσένα. Ό,τι συνέβη αφορά τη σχέση σου με ένα συγκεκριμένο άτομο και όχι, δε θα καθορίσει τη ζωή σου.

10 | Αναγνώρισε και ελαχιστοποίησε τις μη υγιείς συμπεριφορές

Διάβασε τις παρορμητικές κινήσεις σου, όπως το να ανανεώνεις το Instagram του κάθε μισή ώρα και σταμάτησε τες. Πολλές φορές, ένας χωρισμός οδηγεί σε παρορμητικές συμπεριφορές. Ελαχιστοποίησε τες και πειθάρχησε τον εαυτό σου.

11 | Φτιάξε ρουτίνες

Αν για παράδειγμα, κάθε Παρασκευή πίνατε ένα ποτό βλέποντας ένα επεισόδιο από μια σειρά, πάρε την κολλητή σου και δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα με κάποιες παραλλαγές.

12 | Θυμήσου παλιά ενδιαφέροντα

Πλέον είσαι single. Μπορείς σιγά σιγά να ξαναφέρεις στη ζωή σου πράγματα που έκανες και έβρισκες ενδιαφέροντα πριν μπεις σε αυτή τη σχέση και τα ξεχάσεις. Θυμάσαι πόσο πολύ σου άρεσε το σκάκι; Ίσως ο μπαμπάς σου να θέλει να παίξετε μια παρτίδα.

13 | Αν αποφασίσεις να ξαναβγείς στην αρένα του dating, κάνε το με προσοχή

Είναι σημαντικό να έχεις καταφέρει να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου πριν αρχίσεις να ξαναβγαίνεις ραντεβού. Αν όμως θεωρήσεις πως θα σου κάνει καλό, η συνειδητότητα είναι απαραίτητη. Μη χάνεσαι σε νέες καταστάσεις χωρίς να έχεις πλήρη και σαφή εικόνα του τι γίνεται. Και μην ξεχνάς να είσαι ειλικρινής με τους καινούργιους, εν δυνάμει παρτενέρ σου. Το να ξέρει κάποιος σε τι ακριβώς κατάσταση μπαίνει είναι δικαίωμά του και υποχρέωσή σου.

14| Πίστεψε πως ο πόνος δε θα κρατήσει για πάντα

Όσο πληγωμένη κι αν είσαι, ό,τι κι αν βιώνεις, πίστεψε πως θα περάσει και πως θα γνωρίσεις σύντομα ένα άτομο που θα ερωτευτείς και θα σε ερωτευτεί πολύ. Οι πληγές γιατρεύονται, όσο μακρινό κι αν σου φαίνεται αυτό τη δεδομένη στιγμή.

15 | Σκέψου τη θετική πλευρά

Στη μεγάλη εικόνα, ένας χωρισμός δε θα πρέπει να καθορίζει την ποιότητα μιας σχέσης. Όταν περάσει ο καιρός θα καταλάβεις πως αγάπησες, αγαπήθηκες, και έκλεισε ένας κύκλος για να μπεις σε έναν επόμενο, καλύτερο. Ένα άτομο φεύγει απ’ τη ζωή μας μόνο για να κάνει χώρο σε ένα νέο και πολύ πιο ιδιαίτερο.

featured image: glamour.com