Είναι ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής για κάθε φύλο, ηλικία, φυλή, χρώμα, σωματικό βάρος αλλά και επίπεδο γυμναστικής, ενώ ενδείκνυται και για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες αφού αποτελείται από πάνω από 600 ασκήσεις και τις παραλλαγές τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τους είναι οι εγκυμονούσες, οι πρώην αθλητές ή αυτοί που θέλουν να επανέλθουν μετά από κάποιο τραυματισμό, αλλά και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Είναι ευρέως γνωστό πλέον πως βοηθούν στην καταπολέμηση των σωματικών πόνων και του stress, αλλά είναι και κατάλληλο και για όσους περνούν διαδικασία αποτοξίνωσης. Επιπλέον, προτείνεται συνδυαστικά με άλλα είδη γυμναστικής, ενώ βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.

Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη του Pilates στη ζωή μας;

#1. Ενδυναμώνει τον κορμό μας, αφού οι ασκήσεις του βασίζονται στον κορμό και τους μύες που αποτελείται το σώμα μας.

#2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος και ειδικά για όσους δουλεύουν σε γραφείο είναι το ιδανικότερο είδος γυμναστικής.

#3. Μειώνει τον πόνο στην πλάτη. Οι ασκήσεις του βασίζονται στην έκταση των μυών την πλάτης, του θώρακα κα της μέσης και έτσι ανακουφίζεσαι μετά από ένα μάθημα Pilates.

#4. Αποτρέπει τους τραυματισμούς, κι αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας κρατάει μνήμη και μαθαίνει να στέκεται και να κινείται διαφορετικά.

#5. Αυξάνει την ενέργεια, όπως και κάθε είδους γυμναστικής αφού κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σώμα μας απελευθερώνει ουσίες οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ευεξία και ενέργεια.

#6. Ενισχύει το body awareness. Όταν γυμνάζεις το σώμα σου, το μαθαίνεις και το ακούς: τις ανάγκες του, τις δυσκολίες του. Έτσι, σαν αποτέλεσμα, το αποδέχεσαι σταδιακά και μαθαίνεις να το φροντίζεις και να το αγαπάς.

#7. Μειώνει το άγχος και χαλαρώνεις , ώστε να είσαι έτοιμη για κάθε απαιτητική σου υποχρέωση.

#8. Μειώνει τους πόνους της περιόδου. Είναι γνωστό πως η γυμναστική μόνο όφελος φέρνει στην περίοδο, πάντα όταν δεν είναι σε υπερβολικό βαθμό. Οι ασκήσεις του Pilates, ενδυναμώνουν τους μύες της κοιλιάς και θα έχεις λιγότερες κράμπες στην επόμενη σου περίοδο.

unsplash.com/@danewett

#9. Βελτιώνει την ευελιξία και την ισορροπία σου όπως και την κίνηση και τη στάση του σώματος σου.

#10. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, αφού ενεργοποιείται ο οργανισμός και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε κάθε του πλευρά. Είναι ιδανική επιλογή ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες που ως γνωστόν το ανοσοποιητικό τους εξασθενεί.

#11. Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία. Άλλο ένα πολύ σημαντικό όφελος είναι αυτό, καθώς ηλικιωμένοι άνθρωποι με άνοια και κάθε σχετική ασθένεια, επωφελούνται από την άσκηση και βελτιώνεται η κατάσταση τους.

#12. Δίνει περισσότερο κίνητρο και βελτιώνει την αθλητική μας εικόνα. Εδώ ισχύει το τρώγοντας έρχεται η όρεξη και πραγματικά, ξεκινώντας την γυμναστική και βλέποντας τις αλλαγές που προκαλεί στο σώμα μας, παίρνουμε περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουμε περισσότερο.

#13. Βελτιώνει και τονώνει την σεξουαλική μας ζωή. Πέρα από το γεγονός πως αποκτάμε μεγαλύτερη ευελιξία, από τη στιγμή που βελτιώνεται η εικόνα που έχουμε για το σώμα και τον εαυτό μας, αλλάζει και η σχέση μας με τη σεξουαλικότητα μας προς το καλύτερο.

#14. Δυναμώνει τα κόκαλα, αφού χτίζουμε δυνατότερους μύες και συνδέσμους, κι έτσι κρατιούνται καλύτερα και πιο σταθερά και τα κόκαλα. Επιπλέον, με τη γυμναστική διατηρούν τα κόκαλα μας την ευελιξία τους και προλαβαίνουμε την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

#15. Ανεβάζει τη διάθεση και βελτιώνει τον ύπνο. Μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής μόνο χαρούμενοι και εξουθενωμένοι νιώθουμε κι αυτό μας φέρνει ένα αίσθημα ευεξίας και εκτόνωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε και καλύτερα ποιοτικά, κάτι που επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία μας αλλά και την απόδοση μας γενικότερα.