Πέρα από τις συνθήκες που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εξαιτίας του κοροναϊού, η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν συνηθισμένους «επισκέπτες» τους χειμερινούς μήνες. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη κρυολογήσει τουλάχιστον μια φορά αυτήν την περίοδο. Σαφώς, δεν θες να είσαι άρρωστη. Οπότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, για να γλιτώσεις από τις μεταδοτικές ασθένειες, είναι να λάβεις τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες προφυλάξεις είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Αλλά και να αποφεύγεις να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου. Τέλος, να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις επιφάνειες και αντικείμενα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.

Τι κάνεις όμως εάν εσύ ή κάποιος με τον οποίο ζεις είναι άρρωστος; Πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι το σπίτι σου είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, όταν γίνεις καλά;

Διάβασε παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές για απολύμανση και αποφυγή της εξάπλωσης των μικροβίων.

1. Εξασκήσου στην καλή συνήθεια του να πλένεις τα χέρια σου

Το 80% αυτών των κοινών λοιμώξεων μεταδίδονται από τα χέρια. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η καλή υγιεινή. Πρέπει να τα πλένεις συχνά και να χρησιμοποιείς αντισηπτικό. Επίσης, να προσέχεις να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με βρώμικα χέρια. Κι αυτό, διότι εξαπλώνονται τα μικρόβια.

2. Βάλε ένα απολυμαντικό χεριών δίπλα στην εξώπορτα

Η τοποθέτησή του εκεί μπορεί να περιορίσει την είσοδο των μικροβίων στο εσωτερικό του σπιτιού. Καθαρίζεις τα χέρια σου τη στιγμή που περνάς από την πόρτα. Να θυμάσαι πως ένας μέσος άνθρωπος, όταν μπει στο σπίτι, αγγίζει περίπου το 90% των επιφανειών μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες.

3. Καθάριζε τα πράγματα που αγγίζεις συχνά

Τέτοια είναι για παράδειγμα τα πόμολα και τα πληκτρολόγια. Είναι καλό να τα απολυμαίνεις με αντισηπτικό. Πολλοί ιοί παραμένουν στις επιφάνειες για μερικές ώρες έως μία εβδομάδα.

4. Απολύμανε τους χώρους που τοποθετείς τα τρόφιμα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τραπέζι, στα μεταλλικά σκεύη, στους πάγκους της κουζίνας και σε άλλα τέτοια είδη. Τις περισσότερες ασθένειες τις κολλάμε με το να αγγίζουμε το στόμα και τα μάτια μας. Ή να τρώμε τρόφιμα που είναι μολυσμένα. Γι ‘αυτό προσπάθησε να κρατήσεις τα χέρια και το φαγητό σου καθαρά.

5. Μη μοιράζεσαι την πετσέτα σου

Εάν είσαι άρρωστη, μη σκεφτείς καν να μοιραστείς την πετσέτα σου με κάποιον άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες κουζίνας και χεριών. Χρησιμοποίησε την ίδια πετσέτα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ασθένειάς σου και πλύνε τη μόλις γίνεις καλά.

6. Μη μοιράζεσαι το κρεβάτι σου

Το πιθανότερο είναι να κολλήσεις αυτόν που κοιμάσαι μαζί και το αντίστροφο.

13 τρόποι να κρατήσεις μικρόβια και ιούς μακριά από το σπίτι σου

7. Κράτα καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους

Εάν ζεις με άλλους, είναι σημαντικό να διατηρείς καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους, όπως το καθιστικό, την κουζίνα και το μπάνιο. Η καλύτερη στιγμή, για να καθαρίσεις το σπίτι είναι προτού αρρωστήσεις και εμφανιστούν τα βακτήρια. Έτσι, σταματάς την εξάπλωση ενός ιού πριν καν ξεκινήσει.

8. Πλύνε τα προϊόντα καθαρισμού

Επιβάλλεται το πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τα πανιά και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό του σπιτιού. Ένας άλλος τρόπος να σκοτώσεις τα μικρόβια στο σφουγγάρι σου είναι να το αφήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό. Απλά βεβαιώσου ότι είναι βρεγμένο με νερό, για να μην πάρει φωτιά.

9. Κράτα τον άρρωστο σε «καραντίνα»

Εάν είναι δυνατόν, ο άρρωστος να μένει στο υπνοδωμάτιο ή σε μια περιοχή του σπιτιού. Αυτό θα περιορίσει την εξάπλωση μικροβίων σε άλλα δωμάτια. Προτίμησε το υπνοδωμάτιο, γιατί το στρώμα του κρεβατιού μπορεί εύκολα να καθαριστεί. Αντιθέτως, ο ιός της γρίπης θα επιβιώσει για δύο ή τρεις μέρες σε ένα καναπέ. Έτσι όταν κάθεσαι πάνω του, όλοι οι οργανισμοί διαχέονται στον αέρα και τους εισπνέεις.

10. Άλλαζε τα σεντόνια

Όπως και με τις πετσέτες μπάνιου, μην αλλάζεις τα σεντόνια και τα παπλώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ασθένειας. Κάνε το, όταν γίνεις καλά.

11. Μη μοιράζεσαι το τηλέφωνό σου

Πέρα από αυτό, φρόντιζε να το απολυμαίνεις συχνά είτε είσαι άρρωστη, είτε όχι.

12. Καθάριζε τη σωστή στιγμή

Αυτό σημαίνει να πλένεις τα σεντόνια και τις πετσέτες και να σκουπίζεις τις επιφάνειες μόλις γίνεις καλά. Επίσης, να πετάς όσα χρησιμοποίησες κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

13. Μην ξεχνάς να φοράς γάντια

Όταν απολυμαίνεις είναι χρήσιμο να φοράς γάντια. Ωστόσο, το πιο βασικό είναι να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά το καθάρισμα και να τα κρατάς μακριά από το πρόσωπό σου.

images: The Thirty – WhoWhatWear