Αν είσαι φαν του Hollywood, καλύτερα να φύγεις από τώρα. Δε λέω, καλές όλες οι υπερπαραγωγές με τα μεγάλα στούντιο και το Μανχάταν αλλά έχουμε φτάσει να ξέρουμε την Νέα Υόρκη απέξω κι ανακατωτά λόγω των ταινιών. Για παράδειγμα, αν ποτέ βρεθείς στο Plaza Hotel, που ύμνησε τότε ο νεαρός Macaulay Culkin, κατέβα την 5η Λεωφόρο για λίγα λεπτά και θα βρεθείς μπροστά στην βιτρίνα των Tiffany’s που χάζευε η Audrey Hepburn όταν κατέβηκε από το ταξί της. Οι φανς του Hollywood ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να γίνουν οι καλύτεροι ξεναγοί της Νέας Υόρκης. Ας ελπίσουμε να τους αναγνωριστεί το ταλέντο τους κάποια στιγμή.

Σήμερα, όμως, θα μιλήσουμε για Ευρώπη. Μπορεί η Αμερική να έχει τους χορηγούς και τα στούντιο, η Ευρώπη όμως έχει μικρές πόλεις, εξοχή και τα γαλλικά. Ναι, τα γαλλικά είναι ένας τρόπος να κάνεις μια ταινία καλή. Ας δούμε, λοιπόν, τις ταινίες που κέρδισαν την αγάπη του κοινού έξω από στούντιο και καρτέλ ναρκωτικών.

1. Amelie

10 φορές που οι ευρωπαϊκες ταινίες ήταν καλύτερες από τα blockbusters του Hollywood
imdb.com

Όποιας γενιάς κι αν είσαι, ομολόγησε ότι ανακάλυψες το Παρίσι και τον έρωτα μαζί με την Audrey Tautou. Δεν είναι ντροπή.

2. La vita è bella

Η ταινία που μας έκανε να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι ωραία ό,τι κι αν γίνει. Αν θες να βρεις το πραγματικό το motivation να χαίρεσαι κάθε μέρα που περνά, μάλλον πρέπει να ξαναδείς την ταινία.

3. The Lobster

Το 2015 ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε δώρο στους ανθρώπους τον Αστακό. Κι έκτοτε η ανθρωπότητα τον ευχαριστεί.

4. The Sea Inside

10 φορές που οι ευρωπαϊκες ταινίες ήταν καλύτερες από τα blockbusters του Hollywood

Άλλη μια ταινία που προσπάθησε να μας πει ότι η ζωή πραγματικά αξίζει, μέσα από έναν αρκετά παράδοξο τρόπο. Εδώ μπορεί να μην είδαμε όμορφα τοπία και εικόνες, είδαμε όμως το ταλέντο του Χαβιέ Μπαρδέμ κι αυτό μας φτάνει.

5. Blue is the warmest colour

Η απόφαση να γίνει το ομώνυμο βιβλίο ταινία, τοποθετημένη μάλιστα στη Γαλλία, ήταν μια από τις σωστότερες αποφάσεις που πάρθηκαν ποτέ. Μάλλον ο έρωτας την Adele και της Emma δεν θα ήταν ο ίδιος σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

6. Intouchables

Τώρα που το παρατηρώ, και οι ευρωπαϊκες ταινίες ακολουθούν τελικά ένα μοτίβο: “να μπαίνει ένα σκουπιδάκι στο μάτι μας”. Στη συγκεκριμένη ιστορία, η συγκίνηση αναπόφευκτη. Φέτος αναμένεται να κυκλοφόρησει και μια αμερικανική παραγωγή της ίδιας ταινίας. Δε θα έχει τα soundtrack από Ludovico Einaudi, οπότε να ένα μείον κατευθείαν.

7. In the Fade

Μεταφερόμαστε κάπου μακριά από τη Νότια Ευρώπη, η Diane Kruger εντυπωσίασε σαν μάνα, σαν σύζυγος αλλά και σαν γυναίκα. Μια ιστορία όχι τόσο ευχάριστη και μια γυναίκα με μια δύναμη ψυχής μεγαλύτερη από κάθε άλλη σωματική.

8. Cold War

Ο Ψυχρός Πόλεμος στο παρασκήνιο και ένας ανέφικτος μεν, δυνατός δε έρωτας στο προσκήνιο. Η σύγκρουση των δύο, σίγουρα δεν ψύχρανε τις ψυχές των θεατών.

9. Lives of others

Μέχρι που είναι φυσιολογικό να μπλέκεσαι στη ζωή δύο ανθρώπων; Μέχρι που είναι υγιές και για σένα και για εκείνους; Έχουμε δει πολλές ταινίες πολέμου, όχι όμως από αυτήν την οπτική.

10. Girl

Βάσει στερεοτύπων, δεν ξέρω αν η Ευρώπη ή η Αμερική ήταν περισσότερο έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια ταινία. Το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια ταινία ήταν απαραίτητη.

Δες ακόμα:

Άλλη μια απόδειξη ότι ο Ryan Gosling είναι ο πιο cool τύπος στο Hollywood