Ολοένα και πιο συχνά παρατηρούμε τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους και να διστάζουν να αναζητήσουν το ενδιαφέρον που λαχταρούν να λάβουν από τους άλλους. Στη πραγματικότητα, όλοι μας βρισκόμαστε σε μια εφόρου ζωής αναζήτηση της ιδανικής ερωτικής, φιλικής αλλά και συναδελφικής σχέσης.

Αναζητάμε το απόλυτο συναίσθημα σε όλα, το οποίο αν και απόλυτο, δεν παύουμε να διστάζουμε να του παραχωρήσουμε τον ζωτικής σημασίας χώρο και χρόνο μας.

Τελικά τι πάει λάθος στις σχέσεις;

Αυτό το κείμενο θα σου παρουσιάσει όλη την αλήθεια. Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να μας πάρει ώρες, ίσως και μέρες όσον αφορά τις προτεραιότητες αλλά και την εξέλιξη μας μέσα στις σχέσεις. Υπάρχουν όμως συνοπτικά 10 χρυσές αλήθειες που κυριολεκτικά αξίζει να έχεις κατά νου. 

Οι σχέσεις ‘’λαχείο’’ και οι σχέσεις ‘’παθήματα-μαθήματα’’

Κάποιοι έρχονται στη ζωή μας για να μας εξελίξουν και να μας στηρίξουν και κάποιοι άλλοι για να μας πληγώσουν και ύστερα να μας διδάξουν. Όποιοι και αν είναι αυτοί οι άνθρωποι και όπως και να μας έχουν συμπεριφερθεί, αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες οι οποίες μας βοηθούν να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ζητάμε μέσα από τις σχέσεις μας και τι είναι αυτό που διά ροπάλου θα χρειαστεί τελικά να αποφύγουμε.

Οι αλλαγές στη ζωή φέρνουν σημαντικές αναταράξεις στις σχέσεις

Κάποιες φορές είτε από τύχη είτε από επιλογή συμβαδίζουμε στον τρόπο σκέψης αλλά και συνολικά στον τρόπο ζωής μας με τους άλλους. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως όταν οι πορείες με κάποιον τρόπο διαφοροποιούνται, τότε ‘’πατιούνται κουμπιά’’ μέσα μας ή στους ανθρώπους τριγύρω μας που πολλές φορές πονάνε. Είτε λοιπόν αργότερα ο τρόπος ζωής παύει να συμβαδίζει, είτε η ζήλια και η αδιαφορία γίνονται ακατανίκητες στη προσπάθεια τους να μας κρατήσουν κοντά. Όπως και να έχει, συμβαίνει και είναι καλό να το αποδεχτούμε, όσο δυσάρεστα και αν αισθανόμαστε γι’ αυτό.

Το λεγόμενο ‘μέτρημα’

Σίγουρα θα έχεις ακούσει έστω και για μια φορά το τραγούδι της Νατάσας Μποφίλιου ‘’το μέτρημα’’, αν όχι τότε θα σου πρότεινα να το ακούσεις. Σε άλλα νέα και στο ζητούμενο του λεγόμενου μετρήματος, θα χρειαστεί να αναρωτηθείς: «Ποιός νοιάζεται πραγματικά και έμπρακτα για εμένα»; Το πρόσωπο που σκέφτηκες τι το διαφορετικό έκανε που τελικά σε άγγιξε; Αυτόν τον άνθρωπο μπορείς και επίσημα να τον αποκαλείς δικό σου άνθρωπο. Για την ακρίβεια αγάπα τον άνευ όρων και άσε και εκείνον με τη σειρά του να κάνει το ίδιο.

Σου συμβαίνει ότι επιτρέπεις να σου συμβεί

Και τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε πως αν κάποια λόγια ή κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δεν σε βρίσκουν σύμφωνο, τότε ίσως και να ευθύνεσαι εσύ που δεν θέτεις τα όρια σου. Σίγουρα δεν μπορείς να ελέγχεις τη συμπεριφορά όλων των ανθρώπων, μπορείς με βεβαιότητα όμως να είσαι σε θέση να ελέγχεις τι δέχεσαι και τι όχι. Τι σου αρέσει και τι όχι και ούτω καθεξής.

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους

Τα λάθη ναι, τα απανωτά λάθη και οι ύπουλες συμπεριφορές όμως παραπέμπουν σε κάτι τελείως διαφορετικό. ‘Αν συστηματικά γίνεσαι αποδέκτης συμπεριφορών που σε στεναχωρούν και αντί να αποχωρείς ή να κάνεις μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, τελικά επιλέγεις να υπομένεις καταστάσεις, τότε φρόντισε να αναθεωρήσεις τα δεδομένα και κυρίως τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να βρίσκονται κοντά σου.

Βεβαιώσου πως αναγνωρίζεις τι αξίζεις

Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις που βαδίζεις και γιατί έχεις επιλέξει να βαδίζεις με ορισμένα συγκεκριμένα πρόσωπα προς τα εκεί. Επένδυσε χρόνο στον εαυτό σου και κυρίως στις ανάγκες σου και θα αντιληφθείς πως αυτό διαχρονικά οδηγεί σε πιο υγιής και λειτουργικές σχέσεις.

Τα λόγια καταγράφονται και σπάνια διαγράφονται

Δυστυχώς για κάποιους τα λόγια μένουν. Μάλιστα οι «βαριές» κουβέντες είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον ψυχισμό μας, ίσως χειρότερη και από τον ίδιο τον φυσικό πόνο. Φρόντισε να φιλτράρεις όλα όσα λες και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο τα λες γιατί όσο και αν αγαπιόμαστε με κάποιους ανθρώπους, κανένας δεν πρέπει να γίνεται το συναισθηματικό μας υποζύγιο.

Από λόγια χορτάσαμε

Χορτάσαμε κυριολεκτικά. Με συνοπτικές διαδικασίες και με μία μόνο φράση έχε υπόψιν σου αυτό: Tα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Μη παρασύρεσαι λοιπόν και μην ενθουσιάζεσαι από υποσχέσεις και από μεγαλεπήβολα λόγια, πόσο μάλλον αν δεν σου έχουν αποδείξει έμπρακτα τη φερεγγυότητα και την αλήθεια τους.

Η ευτυχία ξεκινάει από μέσα προς τα έξω

Είναι αναπόφευκτο να αναζητάμε την πηγή της ευτυχίας από τους φίλους, την οικογένεια και από τον σύντροφό μας, είναι άλλωστε και απολύτως φυσιολογικό. Κανένας όμως δεν μπορεί να μας προσφέρει την ευτυχία της προσωπικής μας ολοκλήρωσης διότι αυτό απαιτεί ατομική δουλειά και ενδοσκόπηση. Εμείς ανακαλύπτουμε το φωτεινό μονοπάτι και οι άνθρωποι ως συνεπιβάτες έρχονται για να κάνουν με τη σειρά τους το μονοπάτι μας ακόμα πιο φωτεινό.

Η αυθεντικότητα οδηγεί στην ολοκλήρωση

Η πιο σπουδαία αρετή για να επιβιώσει και κυρίως για να ανθίσει μια σχέση είναι η αυθεντικότητα. Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλύτερη ενσυναίσθηση υπάρχει μέσα στη σχέση, τόσο πιο εύκολο είναι και να προκύψει μια σχέση βασισμένη στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα. Από την άλλη, χρειάζεται συνεχώς προσπάθεια οπότε όλο αυτό κερδίζεται όταν δυο άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν πλάτη, μυαλό, ψυχή, αφοσίωση και ακεραιότητα μέσα στη σχέση τους.

Διαφορετικά; Διαφορετικά τη συνέχεια τη γνωρίζεις.