Εckhaus Latta: 4+1 λόγοι που αυτή η έκθεση θα σε κάνει να θες να βρεθείς στη Ν.Υ

Πρόσφατα άνοιξε η έκθεση των Eckhaus Latta που φιλοξενείται στον χώρο του Whitney Museum of New York. Οι δύο σχεδιαστές ξεκίνησαν το 2011 και έως σήμερα μας έχουν χαρίσει εξαιρετικά δείγματα υψηλής ραπτικής που κινούνται στα πλαίσια του avante garde και ready to wear.

Μίνιμαλ, queer και με την προδιάθεση να δημιουργούν μια ‘συζήτηση’ μεταξύ μόδας και τέχνης οι Mike Eckhaus και Zoe Latta έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν σε μια βιομηχανία που πλέον όλοι μοιάζουν με όλους.

Η πρώτη σόλο έκθεση που πραγματοποιούν στο Whitney τιτλοφορείται ‘Possessed’ και η θεματολογία κινείται γύρω απο τις έννοιες κατανάλωση, επιθυμία και συνεργασία. Με την βοήθεια φίλων αλλά και τον συνδυασμό των δύο εξαιρετικά δημιουργικών σχεδιαστών, η έκθεση γίνεται κάτι περισσότερο. Μετατρέπεται σε μια ιδέα η οποία έχει σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ των καταναλωτών-θεατών και του εκθέματος. Καταρρίπτει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ μόδας και τέχνης και δημιουργεί έναν καινούργιο κόσμο στον οποίο το ρούχο παίζει έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν της ένδυσης ή του trend.

Ορίστε πέντε λόγοι για τους οποίους θα θέλεις να κλείσεις εισιτήριο για Νέα Υόρκη εντός της σεζόν και να μείνεις στο Whitney για πάντα.

1. Είναι το high fashion concept store των ονείρων σου.

Η έκθεση αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό concept store. Είναι μια εμπειρία. Ο θεατής-καταναλωτής δεν παρατηρεί απλά την έκθεση αλλά μπορεί να αγγίξει και να δοκιμάσει το ρούχο και παράλληλα μέσα απο ένα audio visual installment παρατηρεί την εμπειρία των άλλων θεατών η οποία καταγράφεται απο κάμερες στον χώρο αλλά και εκείνη των απλών καταναλωτών στο κατάστημα του Los Angeles.

2. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά fashion/art collabroations.

Αντί να αγοράζεις ένα σωρό ρούχα και πλαστικές κρεμάστρες, ο Mike Eckhaus και η Zoe Latta συνεργάστηκαν με πολλούς καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν ολόκληρο τον χώρο, καθιστώντας τη λειτουργικότητά του βασικό μέρος της παράστασης. Για να διακοσμήσει το "κατάστημα", ο φωτογράφος Charlotte Wales, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Eric Wrenn, ο στυλίστας Avena Gallagher, ο κομμωτής Shingo και ο καλλιτέχνης μακιγιάζ Kanako Takase, φωτογραφίζουν μοντέλα όπως η Gemma Ward και η Michael Bailey Gates σε μια σειρά εικόνων που μιμούνται εμπορική διαφήμιση μόδας.

3. Ο στόχος είναι πως πρέπει να δοκιμάσεις τα ρούχα.

Καθώς εξερευνείς την έκθεση βλέπεις τα ράφια γεμάτα με τζιν και πουλόβερ-βαμβακερά πουλόβερ, ενώ γλυπτά πλεκτά κρέμονται στους τοίχους. Παρά το γεγονός πως όλα τα ρούχα φτιάχτηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να εντάξουν και κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά σχέδια τους όπως χοντρά πλεκτά και διάφανα φορέματα. Ακόμη μπορείς να βρεις αξεσουάρ όπως γυαλιά ηλίου, κοσμήματα και κάλτσες. Η μόνη διαφορά είναι πως αντί να χρησιμοποιήσουν μοντέλα οι σχεδιαστές αποφάσισαν να παροτρύνουν το κοινό να δοκιμάσει και να προβάρει τα ρούχα τονίζοντας κάπως έτσι την σχέση οικειότητας που αναπτύσσεται μεταξύ του καταναλωτή και της αγοραστικής εμπειρίας.

4. Μπορείς να αγοράσεις τα εκθέματα.

Τι σε κάνει κάποιον πιο χαρούμενο από το να βλέπει μια εξαιρετική συλλογή; Μα φυσικά η ικανότητα να μπορεί να την αγοράσει. Όλα τα εκθέματα των Eckhaus Latta είναι προς πώληση. Θέτοντας ως στόχο την εξερεύνηση των πολλών πτυχών του καταναλωτισμού στο χώρο της μόδας και την πολύπλοκη σχέση που έχουν με τον κόσμο της μόδας. Ως brand με ένα cult γύρω από την δουλειά τους αλλά και μια εμπορική-καταναλωτική σχέση με τον χώρο της μόδας, οι Eckhaus Latta είναι σε θέση να δουν τη βιομηχανία μέσω μιας πολύ συγκεκριμένης σκοπιάς. To Possessed είναι μια εσωτερική ματιά σε αυτή την ιδέα και με αυτό τον τρόπο οι σχεδιαστές γιορτάζουν την θέση τους στην βιομηχανία εξακολουθώντας να κρατούν την ταυτότητα και το στοιχείο της αυτογνωσίας.

5. Έως και το soundtrack είναι μια αποκλειστική σύνθεση για την έκθεση.

Οι σχεδιαστές επιμελήθηκαν το δική τους playlist, με καλλιτέχνες όπως ο Stevie Nicks και η Cat Power, για να παίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Εάν δεν βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, μπορείτε να πάρετε μία γεύση ακούγοντας την μουσική εδώ.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 8 Οκτωβρίου 2018. Εάν μπορείς να παρευρεθείς... μην χάσεις την ευκαιρία.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.