Βγαίνουμε από την Ολύμπια οδό και ανηφορίζουμε στα 1.020 μ. υψόμετρο. Μετά τον παραλιακό δρόμο, μας υποδέχονται έλατα γεμάτα χιόνι και καθώς πλησιάζουμε πρός το χωριό, μας καλώς ορίζει μιας απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, με πυργόσπιτα ανάμεσα σε καρυδιές και καστανιές. Η φύση κυριαρχεί εδώ. Τα σπίτια μοιάζουν τόσο μικρά σε σχέση με το δάσος, όμως όλα μοιάζουν να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά και κάτι σε καλεί να εξερευνήσεις όλες τις γωνιές αυτού του όμορφου τόπου και να γνωρίσεις τα μυστικά του.

Λίγη Ιστορία:

Από το χωριό Σόλο πολύ κοντά στην Ζαρούχλα, μπορείς να διασχίσεις ένα μονοπάτι 2,5 ωρών για να βρεθείς στην βάση του επιβλητικού καταρράκτη “‘Υδατα Στυγός”, όπου σύμφωνα με την μυθολογία βρισκόταν το Αθάνατο Νερό. Εκεί ήταν που δινόταν ο πιο ιερός όρκος των θεών του Ολύμπου και με αυτόν σφραγίζονταν όλοι οι νόμοι του σύμπαντος. Η Στύγα ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος. ‘Ηταν επίσης και γυναίκα του Πάλλαντα με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά. Το Κράτος, τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. Κατά την Τιτανομαχία λέγεται ότι η Στύγα έστειλε τα παιδιά της να ενισχύσουν τον Δία που ήταν ενάντια στον Κρόνο. Το παλάτι της βρισκόταν στα Τάρταρα εκεί που έριξε ο Δίας τους Γίγαντες και τους Τιτάνες. Το ίδιο αυτό νερό λοιπόν τρέχει και στα Τάρταρα του Άδη. Επίσης, κατά τον Όμηρο, στην ίδια ιερή πηγή βάφτισε η Νηρηίδα Θέτιδα τον γιό της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Το μόνο σημείο όμως που δεν βράχηκε από το ιερό νερό ήταν η φτέρνα του, όπου τον χτύπησε αργότερα με βέλος ο Πάρις στον πόλεμο της Τροίας και τον σκότωσε.

Ζαχουλα Αχαϊας: Το παραμυθενιο χωριο

Τι να δείτε:

To γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Τα “Ύδατα Στυγός” δηλαδή το Αθάνατο νερό. Η διαδρομή είναι προσβάσιμη από καλοκαίρι έως Φθινόπωρο.

Τις Νύμφες. Ξενώνας- Μικρή φάρμα με δραστηριότητες, όπως ιππασία. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τον Τάσο, ένα υπέροχο σκύλο τύπου beagle, με καταγάλανα μάτια ο οποίος θα σας δείξει το μονοπάτι για τη βόλτα μέσα στο δάσος, με αντάλλαγμα μερικά χάδια!

Την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού.

Που να φάς: Όλες οι ταβερνούλες εκεί γύρω είναι αξιοπρεπέστατες με καλό φαγάκι. Όμως εμένα την καρδιά μου έκλεψε μια! Η Ταβέρνα “Μαχαίρας”. H Kυρία Κατερίνα η καταπληκτική μαγείρισσα και ψυχή του μαγαζιού, μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας έκανε να νιώσουμε σαν το σπίτι μας. Αν πάς, δoκίμασε οπωσδήποτε σαλάτα με πατζάρι και τυρί, κόκορα κοκκινιστό και χοιρινό με δεντρολίβανο!

Ζαχουλα Αχαϊας: Το παραμυθενιο χωριο

Που να μείνεις:

Styga Mountain Resort με καταπληκτική θέα όλο το χωριό της Ζαρούχλας.

Για καφέ/ποτό:

Στο Νωνακρίς λίγο πιο κάτω από το Στύγα, όπου κάποιες βραδυές διοργανώνουν καραόκε πάρτυ! Ο Γιάννης θα σε κεράσει και ένα περίεργο σφηνάκι με καφέ, το οποίο θα το εκτιμήσεις δεόντως αν είσαι άγρυπνος, κουρασμένος και πρέπει να τραγουδήσεις Γιάννη Βαρδή το “Ίσως” !

Ρωτήσαμε και με ένα στόμα μια φωνή μας είπαν ότι η καλύτερη εποχή να επισκεφτείς το χωριόδάκι αυτό είναι το Φθινόπωρο, όταν όλη η φύση γίνεται ένας πολύχρωμος καμβάς.

Αν είναι να πάρετε τα βουνά, την επόμενη φορά επισκεφτείτε τη Ζαρούχλα!