Είναι αυτή η στιγμή του μήνα που την περιμένεις δυσανασχετώντας γιατί ξέρεις πως θα φέρει μαζί πόνους, ζαλάδες και αλλαγές στη διάθεση σου. Ξέρεις όμως επιπλέον πως αυτό θα κρατήσει μόνο μια βδομάδα και μετά ελευθερία. Ή μήπως όχι;

Ποια είναι η φυσιολογική διάρκεια της περιόδου;

Παρόλο που το κάθε σώμα και ο κάθε κύκλος είναι διαφορετικός, η αιμορραγία κατά μέσο όρο κρατάει περίπου 3-8 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου το σώμα αποβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας που προορίζονταν να φιλοξενήσουν ένα ωάριο σε κάθε του στάδιο, και αποτελεί την πρώτη από τις 4 φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου που συνήθως κρατάει 28 μέρες.

Ο λόγος που διαφέρει από σώμα σε σώμα είναι διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Πολλές φορές η περίοδος μπορεί να κρατήσει περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι συνήθως και για αυτό η αιτία κρύβεται σε παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα μας.

Όταν δεν κάνουμε σωστή ζωή με ξεκούραση και πρόγραμμα, αυτό επηρεάζει τον οργανισμό μας άρα και την περίοδο μας, όπου το σώμα για να προσαρμοστεί κατάλληλα και να επιβιώσει, αλλάζει την περίοδο, ενώ πολλές φορές είναι δείγμα πως κάτι δεν πάει καλά.

Σε αυτό το κομμάτι, παίζει ρόλο και η αλλαγή περιβάλλοντος λόγω μετακόμισης ή διακοπών, όπου η μεταβολή του κλίματος, της θερμοκρασίας και του ρυθμού ζωής προκαλεί τις ίδιες αλλαγές.

Η κακή διατροφή ποιοτικά και ποσοτικά, όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει εξίσου κακό στον κύκλο της περιόδου μας, μιας και περιορίζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Έτσι το σώμα θέτει διαφορετικές προτεραιότητες και δεν σπαταλά ενέργεια για την σταθερή περίοδο.

Τέλος, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη του άγχους που σχετίζεται και με την έλλειψη ύπνου. Όταν αγχωνόμαστε το σώμα παράγει κορτιζόλη η οποία θέτει το σώμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και «κοιμίζει» την παραγωγή άλλων σημαντικών ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα. Η ορμονική ανισορροπία προκαλεί ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου τόσο στη συχνότητα όσο και στην ποσότητα της αιμορραγίας.