Ήταν μια από αυτές τις μέρες που αποφασίζεις να γίνεις τουρίστας στην ίδια σου την πόλη. Καθώς περπάταγα στον πλακόστρωτο πεζόδρομο της Πλάκας, έστριψα αριστερά στην Κυδαθηναίων και ανάμεσα στα τουριστικά ταβερνάκια, τα μάτια μου έλαμψαν όταν αντίκρισα μια βιτρίνα με εκατοντάδες πολύχρωμα μπουκάλια και λαμπιόνια.

2

Πρόκειται για το ποτοπωλείου «Βρεττός», το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας και το δεύτερο της Ευρώπης. Η διακόσμηση του χώρου είναι και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και το πρώτο πράγμα που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, ακόμη κι όταν βρίσκεσαι έξω από το μαγαζί.  Ο χώρος έχει διατηρηθεί άψογα στην αρχική του μορφή. Οι τοίχοι απέναντι και πλάι από την είσοδο είναι διακοσμημένοι από άκρη σ’ άκρη με παλιά ξύλινα ράφια τα οποία φτάνουν μέχρι το ταβάνι και στα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει δεκάδες όμορφα φωτισμένα μπουκάλια με πολύχρωμο περιεχόμενο. Από την άλλη μεριά στέκει η ξύλινη κατασκευή με τα βαρέλια του ούζου και του μπράντυ, τα οποία χρονολογούνται σχεδόν όσο και το ίδιο το ποτοπωλείο. Μπροστά από τα ράφια με τα πολύχρωμα μπουκάλια εκτείνεται η «μπάρα» του μαγαζιού, ένας ξύλινος πάγκος με μαρμάρινη επιφάνεια, γυάλινες βιτρίνες και ξύλινα σκαμπό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το ποτό της αρεσκείας τους. Τέλος, αγέρωχος δίπλα στη πόρτα, σε ρόλο οικοδεσπότη, στέκει ο πρώτος χειροποίητος αποστακτήρας ούζου που χρησιμοποιούσε ο Μιχαήλ Βρεττός.

3

Λειτούργησε για πρώτη φορά στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτιρίου στην καρδιά της Πλάκας, το 1909. Ο ιδρυτής του, Μιχαήλ Βρεττός, ξεκίνησε παράγοντας εκεί ούζο, μπράντυ και λικέρ, από τα old time classics τσέρι και πίπερμαν μέχρι τα πιο ιδιαίτερα κίτρο και μαστίχα, ακολουθώντας παραδοσιακές σμυρναίϊκες συνταγές. Το Ούζο Βρεττός μάλιστα, είναι το πρώτο σε πωλήσεις προϊόν του καταστήματος και παράγεται σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή και την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης, που ο Μιχαήλ Βρεττός, χρησιμοποιούσε το 1909. Μία συνταγή, η οποία, με την προσθήκη αρωματικών φυτών, γλυκάνισου και μαστίχας, δημιουργεί ένα από τα καλύτερα ούζα της Ελλάδας.

4

1

Από το 1909 μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο παλιό εργαστήρι ποτοποιίας του Μιχαήλ Βρεττού κι ας έχει ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ακόμα λειτουργεί σαν «ποτάδικο», σε ένα μικρό αλλά απίστευτα όμορφο και εντελώς “out of time” χώρο. Συνεχίζει και σήμερα να προσφέρει στους επισκέπτες ούζο, ρακή, μπράντυ 3, 5 και 7 αστέρων, πάνω από 30 διαφορετικές γεύσεις λικέρ, κρασί και μπύρες. Λειτουργεί ως κάβα, πρατήριο και ταυτόχρονα δοκιμαστήριο ποτών για τους κατοίκους της περιοχής, τους επισκέπτες καθώς και τους τουρίστες.

Το ποτοπωλείο «Βρεττός» έχει δεχτεί τεράστια αναγνώριση καθώς έχει κοσμήσει ουκ ολίγες φορές τις σελίδες του ελληνικού και ξένου τύπου, με άξιο αναφοράς τη Guardian και το National Geographic. Συγκαταλέγεται σε ένα από τα παλιότερα και ομορφότερα αξιοθέατα της Πλάκας και είναι μάλιστα το 8ο κατά σειρά αξιοθέατο της Αθήνας, σύμφωνα με το Trip Advisor.

Μετά από τόσες δεκαετίες, το ποτοπωλείο «Βρεττός» εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος για ένα ποτό μετά τη δουλειά, μετά από ένα καλό γεύμα ή για ένα τελευταίο ποτό, πριν πάει κανείς για ύπνο. Χωρίς τους παραμικρούς lifestyle κώδικες, με χαμηλή μουσική που έρχεται από ένα μικρό ραδιοφωνάκι ξεχασμένο σε κάποιο ράφι, είναι το τέλειο παραδοσιακό μέρος για να ξεφύγει κανείς από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να μοιραστεί με τους φίλους του τις εμπειρίες της ημέρας. Το μόνο που θα μπορούσε να ξαφνιάσει κάποιον είναι τα συχνά φλας από τις φωτογραφικές μηχανές των τουριστών που το επισκέπτονται. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εύκολα θα το αγαπήσει κανείς για τη ξεχωριστή του ατμόσφαιρα, την αυθεντικότητα και τη φιλικότητα των ιδιοκτητών του.

Εάν λοιπόν θελήσετε να νιώσετε κι εσείς τουρίστες στην Αθήνα, εάν ψάχνετε ένα νέο στέκι ή αν ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε ένα πρωτότυπο μαγαζί που θα σας προσφέρει μεγάλη ποικιλία ποτών και θα κάνετε ώρα για να αποφασίσετε τι θα διαλέξετε από τον κατάλογο, τότε δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από τον «Βρεττό» στην Πλάκα.

Το ποτοπωλείο «Βρεττός» βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας, στην διεύθυνση Κυδαθηναίων 41. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 03.00 τα ξημερώματα.