Ισορροπεί ανάμεσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην μεγαλύτερη φετινή τηλεοπτική επιτυχία στο Κάτω Παρτάλι, και στον θεατρικό της ρόλο ως Χίλντε Βάνγκελ στην παράσταση ο Αρχιμάστορας Σόλνες. Η Βασιλική Τρουφάκου καταφέρνει να συνδυάσει τις αρχικές σπουδές στο ΕΜΠ, την αφοσίωση στον αθλητισμό και τον χορό, και την αγάπη της στο θέατρο καταλήγοντας σε μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ηθοποιούς.

Έχεις περάσει πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και παράλληλα έκανες και τις σπουδές σου στο Εθνικό θέατρο, πως προέκυψε αυτό;

Από μικρή είχα μια έφεση στα καλλιτεχνικά, αλλά ταυτόχρονα και ως μαθήτρια μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά και η φυσική. Έτσι πέρασα στο πολυτεχνείο. Στην αρχή αναρωτήθηκα λίγο, που βρίσκομαι και λόγω της συγκεκριμένης κατεύθυνσης, άλλα συνέχισα Στην πορεία αποφάσισα ν’ασχοληθώ με το θέατρο. Έδωσα εξετάσεις στο Εθνικό και από κει και πέρα αφοσιώθηκα κυρίως σ’αυτό. Σίγουρα θα τελειώσω και τις σπουδές μου στο πολυτεχνείο, γιατί σ’αυτή τη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Έχεις ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το χορό. Έχεις κερδίσει την πειθαρχία που χρειάζεται για το επάγγελμα σου μέσα από την ενασχόληση σου με αυτά;

Γενικά ως άνθρωπος είμαι πειθαρχημένη, ειδικά όταν βάζω στόχους και θέλω να πετύχω πράγματα. Αν και ανά διαστήματα κάνω την επανάσταση μου, πάντα επιστρέφω στο στόχο. Και σίγουρα ο αθλητισμός, αλλά και οι σπουδές, σου δίνουν τη δυνατότητα να το αποκτήσεις αυτό, αφού μπαίνεις στη διαδικασία ν ακολουθήσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα για να τα καταφέρεις. Έτσι και ως ηθοποιός, χρειάζεται να κάνεις πολλά ταυτόχρονα για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

_MG_6454-1-2 (Custom)

Φέτος πρωταγωνιστείς για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Πώς σου φαίνεται;

Μου αρέσει πολύ. Δε σου κρύβω, πως όταν μπαίνεις για πρώτη φορά σε όλο αυτό, έχεις την αγωνία του πρωτάρη,την ανασφάλεια,το άγχος να το διαχειριστείς. Είχα το φόβο για το πώς θα καταφέρω να το συνδυάσω με το θέατρο, αλλά είναι κάτι που μ έχει ευχαριστήσει πολύ,ειδικά σε αυτή τη σειρά που την έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος.

Νιώθεις τυχερή που σε μια εποχή που δεν γίνονται δουλειές σου δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεσαι σε αυτό το ρόλο; Έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου;

Νιώθω τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκομαι σε αυτό το ρόλο, σε μια στιγμή που δεν το περίμενα. Χαίρομαι όμως, ακόμα περισσότερο που είναι μια ωραία δουλειά, με εξαιρετικούς συνεργάτες, που μπορώ να υποστηρίξω. Όσον αφορά τις αλλαγές έχουν έρθει πολύ ομαλά για μένα, γιατί παράλληλα δουλεύω πολύ και όλα γίνονται σταδιακά και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Παράλληλα πρωταγωνιστείς και στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ίψεν. Ποιά είναι η Χίλντε Βάνγκελ;

Η Χίλντε είναι ένα κορίτσι το οποίο μπαίνει την κατάλληλη στιγμή στη ζωή του αρχιμάστορα Σόλνες και φέρνει τη μεγάλη ανατροπή. Πρόκειται για έναν πολύ αινιγματικό ρόλο. Ενώ στην πρώτη πράξη βλέπουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον ολοκληρωμένο, ξαφνικά έρχεται η Χίλντε και ανατρέπει την ήδη διαταραγμένη ισορροπία. Ο ρόλος μου είναι ένας ρόλος-δώρο, που μπορεί κάλλιστα να ξεμυαλίσει ένα κορίτσι σε ευαίσθητη ηλικία και να το ωθήσει να γίνει ηθοποιός.

_MG_6519-2-3 (Custom)

Συμμετείχες και στο 24play. Πώς ήταν η εμπειρία σου αυτή;

Είναι μια γιορτή του θεάτρου. Ήταν η 2η φορά που συμμετείχα, θα έλεγα ότι είναι μια «σχιζοφρενική διαδικασία». Κυρίως επειδή φοβάσαι ότι θα εκτεθείς, θα ξεχάσεις τα λόγια σου, θα εκθέσεις το συναδελφό σου επειδή πρέπει να ετοιμάσεις μια παράσταση  σε 24 ώρες. Το άγχος είναι τεράστιο, αλλά όταν φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα είσαι τόσο ευχαριστημένος και πλήρης που τα ξεχνάς όλα.

Προτιμάς κωμικούς ή δραματικούς ρόλους; Γιατί η δουλειά σου στην τηλεόραση και το θέατρο έρχονται σε αντίθεση.

Θα σου έλεγα ότι μου αρέσει που έρχονται σε αντίθεση. Είτε πρόκειται για κωμικό, είτε για δραματικό ρόλο στόχος μου είναι η υποκριτική να βγαίνει αβίαστα και φυσικά.

Τηλεόραση ή θέατρο;

Το θέατρο είναι αυτό που έχω ασχοληθεί περισσότερο και μου αρέσει να κάνω. Δυστυχώς, ακόμα και σε αυτό τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Η τηλεόραση είναι κάτι που γνωρίζω τώρα και θεωρώ πως είναι μαγικό μέσο.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο;

Θα ήθελα να παίξω στο Γλάρο του Τσέχωφ. Έχω πολλά κλασσικά έργα στο μυαλό μου, με γοητεύουν πολύ. Αλλά θα σου πω ότι αν και μπορεί να παίξεις κάποιον μεγάλο ρόλο, τον οποίο να έχεις ονειρευτεί, αλλά οι συνθήκες να μη σου επιτρέψουν να το ευχαριστηθείς, να μη δουλέψεις καλά, να μη βγάλεις πράγματα από τον εαυτό σου, να μην έχει επιτυχία καλλιτεχνικά και να παίξεις σε ένα έργο το οποίο θα το γράψεις εσύ και να δώσεις όλο σου τον εαυτό. Εμένα μου έτυχε πέρυσι που έκανα την «Αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέιβις» με την Ελένη Ευθυμίου που δουλέψαμε τελείως ελεύθερα και καταθέσαμε ότι θέλουμε να πούμε. Αυτό με ευχαριστεί και με καλύπτει απόλυτα.

_MG_6530-2 (Custom)

Θα σε ενδιέφερε ο κινηματογράφος;

Φυσικά. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί θα θέλαμε να είναι πιο ανεπτυγμένη η κινηματογραφική βιομηχανία στη χώρα μας , ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται δουλειές στις οποίες θα συμμετέχουμε.

Σου αρέσει να κάνεις πολλά πράγματα μαζί και να καταπιάνεσαι με αρκετές δραστηριότητες. Θέλεις και οι άνθρωποι γύρω σου να τρέχουν με αυτούς τους ρυθμούς;

Οι άνθρωποι που είναι γύρω μου, τρέχουν με τους ίδιους ρυθμούς οπότε δεν αντιμετωπίζω τέτοια θέματα. Ίσως εγώ το τελευταίο διάστημα να τρέχω και να χάνομαι λίγο παραπάνω, αλλά πάντα βρίσκω το χρόνο να βρεθώ με όσους είναι δίπλα μου.

Ποια είναι η στιγμή που χαλαρώνεις στην καθημερινότητα σου; Τι είναι αυτό που σε ηρεμεί;

Όταν καταφέρνω να δω ή ακόμη και να μιλήσω στο τηλέφωνο με τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που με κάνουν να νιώθω ζεστασιά και οικειότητα. Τότε χαλαρώνω και αποφορτίζομαι από την πίεση και το άγχος της δουλειάς.

Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Για το άμεσο μέλλον δεν έχω κάτι σχετικό με τα επαγγελματικά μου, συνεχίζουμε τα γυρίσματα για το «Κάτω παρτάλι» όπως και τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» στο Από Μηχανής Θέατρο. Για το καλοκαίρι συζητάω χωρίς να έχω κλείσει κάτι ακόμα.

_MG_6544-1 (Custom) photos: Ιωάννα Μαντζουράνη (Bill Joan) επιμέλεια: Νικολίνα Σιούζου συνέντευξη: Λίνα Πετράκη