Η Βάσω Μυλωνάκη είναι η στυλάτη Watch Editor του Savoir Ville! Μας προτείνει σήριαλ (έχω αρχίσει δύο και περιμένω ένα ακόμα πως και πως) και ταινίες (ακολούθησα με μεγάλη επιτυχία την πρότασή της για το Imitation Game και ετοιμάζομαι για το Birdman και για την ταινία που μας λέει παρακάτω)! Αυτά τα γνωρίζετε! Μαζί μιλήσαμε για αυτά που ίσως να μην γνωρίζετε και έχουν πολύ ενδιαφέρον! Μια κουβέντα με σκέψεις, επιθυμίες, ταινίες και ταξίδια!

10425019_10154835197365788_3020222703428023088_n

1.Πως ξεκίνησε η νέα χρονιά;

Πολύ δυναμικά, μπορώ να σου πω. Με αλλαγές στον εργασιακό τομέα, σχέδια για ένα επικείμενο μεγάλο βήμα στη ζωή μου,προσπαθώντας να οργανώσω την καθημερινότητά μου και να βρω και λίγο χρόνο να ξεκινήσω επιτέλους το τρέξιμο. Και φυσικά με πάρα πολλές ταινίες…

2. Τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα σου;

Ξύπνημα στις 7μιση, καφέ, οκτάωρο στο γραφείο, μουσική, savoirville, κι άλλο καφέ, οπωσδήποτε μαγειρική, βόλτα στο κέντρο με το ποδήλατο, το καινούριο επεισόδιο από την εκάστοτε σειρά που παρακολουθώ.

3. Τι απολαμβάνεις να κάνεις;

Ταξίδια. Το όνειρο που είχα από μικρή είναι να γυρίσω όλο τον κόσμο, να γνωρίσω όσες περισσότερες κουλτούρες και πολιτισμούς μπορώ! Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν έχω καταφέρει να καλύψω ούτε το ένα εικοστό του πλανήτη, αλλά δεν παύω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον!

4. Τα γεγονότα της ζωής μας είναι προϊόν τύχης ή τα καθορίζουμε εμείς;

Νομίζω είναι συνδυασμός και των δυο, δηλαδή του να είσαι τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, αλλά να κάνεις και την κατάλληλη επιλογή που να σου ταιριάζει. Πολλές πόρτες στη ζωή μου έχουν ανοίξει εκεί που δεν το περίμενα, αλλά εγώ ήμουν εκείνη που πήρε το ρίσκο να τις διαβεί ή όχι. Δεν πιστεύω στο πεπρωμένο, πιστεύω όμως στη θετική ενέργεια και κυρίως στις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου. Το παν είναι να έχει κανείς τα μάτια του ανοιχτά και να μη φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα.

5. Θα σου ταίριαζε να ζεις σε άλλη χώρα; Ποια; Γιατί;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση για μένα, γιατί ακόμα δεν έχω καταφέρει να την απαντήσω εγώ μέσα μου. Έχω ζήσει στη Γερμανία, έχω ζήσει και στην Αγγλία, στο πολυαγαπημένο μου Λονδίνο, αλλά δεν μπορώ με απόλυτη σιγουριά να σου πω ότι ένα από τα δυο είναι το ιδανικό για μένα. Πάντα στην Αθήνα επιστρέφω. Νομίζω το Λονδίνο θα ήταν τέλειο υπό κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ένας πολύ καλός μισθός. Όπως συνηθίζω να λέω άλλωστε αν είναι να ζορίζομαι οικονομικά και στην Αθήνα και στο Λονδίνο, τότε καλύτερα στην Αθήνα που μου ταιριάζει περισσότερο ο καιρός. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί η ζωή σου. Κράτα λοιπόν ως απάντηση ότι είμαι ανοιχτή στις αλλαγές… και στις μετακομίσεις.

6. Ποια θα ήταν η ιδανική σου δουλειά;

Θα ήθελα να είμαι έγκριτη κριτικός κινηματογράφου στο Variety ή το Hollywood Reporter. Ξέρεις, παρουσία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, προσκλήσεις σε διεθνείς πρεμιέρες και φυσικά στα Όσκαρ. Ταξίδια, επαφές με ηθοποιούς, όλο το πακέτο. Βέβαια, δεν θα σου κρύψω ότι η παρουσία μου ως αρθογράφου στο savoirville είναι πολύ κοντά στο όνειρό μου (ακούς, Γεωργία;). Και στις πρεμιέρες μου πάω και τις ταινίες μου βλέπω, κανένα παράπονο δεν έχω.

7. Ποιο είναι το top 5 ταινιών για σένα αυτή την περίοδο;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και θα σου απαντήσω χωρίς να σκεφτώ εισπράξεις, εμπορικότητα, αναγνωρισιμότητα και τα σχετικά. Το Boyhood, το The Imitation Game, η Ανωτέρα Βία, το Foxcatcher και φυσικά στην πρώτη θέση το Birdman.

8. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σκηνοθέτης; Γιατί; Ποια ταινία του θα πρότεινες;

Δεν μπορώ να διαλέξω έναν μόνο. O Darren Aronofsky και ο Wong Kar-Wai είναι για μένα δυο από τους καλύτερους, αγαπώ όμως και τις ταινίες του Martin Scorsese. Σίγουρα πρέπει να αναφέρω και τον Wes Anderson, καθώς και τον TimBurton (αν και ο Tim τώρα τελευταία ίσως έχει χάσει το μαγικό άγγιγμά του). Δεν υπάρχει γιατί σε αυτή την ερώτηση. Οι προτιμήσεις στο σινεμά είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό και προσωπικού γούστου. Ωστόσο, κορυφαία ταινία ήταν, είναι και θα είναι για μένα το In the Mood for Love του WongKar-Wai. Αν δεν την έχεις δει ακόμα, σου τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

9. Ιδανική κατάσταση να βλέπεις ταινία;

Για μένα το να δω μια ταινία είναι κάτι σαν ιεροτελεστία. Θέλω να πάω στο σινεμά, να βάλω τα γυαλάκια μου, να χωθώ στο κάθισμα παρέα με τα ποπ κορν μου, απολαμβάνοντας το απόλυτο σκοτάδι της αίθουσας και να αφοσιωθώ στη μεγάλη οθόνη χωρίς διακοπές. Αφού να φανταστείς, είμαι από εκείνους που μπορεί εύκολα να σου κάνουν παρατήρηση αν μιλάς την ώρα της προβολής. Δεν λέω, καλό το DVD στο σπίτι, αλλά μόνο στον κινηματογράφο μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα στην εικόνα.

10. Προβλέψεις για τα Όσκαρ;

Περίμενα πως θα με ρωτήσεις κάτι τέτοιο. Κοίταξε, όσο περνάει ο καιρός και γίνονται οι διάφορες απονομές βραβείων, όπως είναι του Σωματείου Κριτικών, του Σωματείου Σκηνοθετών και των ίδιων των Ηθοποιών, ξεκαθαρίζει το τοπίο. Εγώ λοιπόν θα σου έλεγα ότι καλύτερη ταινία θα είναι το Birdman (έχει αποκτήσει φοβερή δυναμική), ο Eddie Redmayne θα πάρει το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου και η Julliane Moore το αντίστοιχο γυναικείο. Στο Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα υπάρξει μάχη μεταξύ του Linklater, του Boyhood και του Inarritu για το Birdman, ενώ το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου θα παίξει ανάμεσα σε Birdman και TheGrand Budapest Hotel. Δεν θα σου αποκαλύψω όμως περισσότερα γιατί σκοπεύω να αναφερθώ εκτενώς σε επόμενό μου άρθρο…