Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την οικονομική κρίση, για τα πολιτικά προβλήματα και για την έλλειψη ελευθερίας, θέλω να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για εσένα και να σκεφτείς κάτι διαφορετικό. Ας μιλήσουμε λοιπόν για μαγικά πραγματάκια, και τι ποιο μαγικό από τον έναστρο ουρανό; Μη φοβάσαι δε θα μιλήσουμε για όλα τα αστέρια, μοναχά για το δικό σου ή καλύτερα το μελλοντικό-δικό-σου, αν τελικά καταφέρω να σε πείσω πως χρειάζεσαι ένα!

Φουσκωμένη από περηφάνια, σαν το γλυκούλι το παγόνι, συχνά αναφέρω πως έχω υπό την κατοχή μου τρία αστέρια! Μερικοί απορούν, άλλοι δε λένε τίποτα (από ευγένεια που μάλλον πάει-σάλεψε-και-αυτή!), και φυσικά πάντα θα βρεθεί και ο εξυπνάκιας που με  ένα βλέμμα όλο ειρωνεία θα ρωτήσει τι βαθμό έχω στο στρατό! Σε εσένα όμως θα το πω για να ξέρεις! Εγώ μιλάω για αληθινά αστέρια, από εκείνα που βρίσκονται ψηλά στον ουρανό, ακόμα και αν μερικές φορές αναγκάζεσαι να ζεις εκεί που τα αστέρια δε φαίνονται, και αυτό σε γεμίζει θλίψη.

Πιστεύω πως όλοι έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να έχουν «υιοθετήσει» (τουλάχιστον) ένα αστέρι. Να διαλέξεις το δικό σου, μοναδικό αστέρι είναι πολύ δύσκολο, αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια από δαύτα! Ωστόσο, αν καταφέρεις να βρεις ένα, θα καταλάβεις πως άξιζε τον κόπο. Μα σε τι μπορεί να μου φανεί χρήσιμο ένα αστέρι, θα ρωτήσεις. Σου υποσχέθηκα πως εδώ θα μιλήσουμε για κάτι μαγικό και αυτό θα κάνουμε. Θα σου μιλήσω λοιπόν για όσα έμαθα από τις δικές μου τρεις τελίτσες εκεί στον ουρανό, για να σε πείσω πως αξίζει να βρεις τη δική σου. Δε θα σου πω ποια είναι τα δικά μου τρία αστέρια, γιατί καμία αξία δεν είχε για εσένα. Θα σε αφήσω όμως να δεις τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο σημαντικά.

Όταν έχεις ένα δικό σου αστέρι και ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί, ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες ή η φωτορύπανση δε σου επιτρέπουν να το δεις, πιστεύεις πιο εύκολα στους ανθρώπους, στα συναισθήματα και στον εαυτό σου. Γιατί ακόμα και όταν είσαι στενοχωρημένος ή αντιμετωπίζεις μια αποτυχία, το αστέρι σου σε έχει διδάξει πως η ουσία της ζωής σου, -Εσύ-, είσαι ακόμα εκεί, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή πνίγεσαι σε μία θάλασσα από κατάμαυρα σύννεφα.

Το αστέρι σου θα σου θυμίζει πως σημασία έχει να ελπίζεις, να είσαι αισιόδοξος και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Μπορεί το φως του ήλιου να μην του επιτρέπει να λάμψει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτό δε χάνεται ούτε σταματά να υπάρχει. Αντίθετα, γεμάτο πείσμα, εκπέμπει όση λάμψη έχει μέσα του και περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες, ακόμα και αν δεν είναι σίγουρο πως θα έρθουν ποτέ.  Τελικά, το σκοτάδι απλώνεται και επιτέλους μπορούν όλοι να δουν τη λάμψη του. Κανένας δεν έχει εγγυηθεί στο αστέρι σου πως θα μπορέσει να λάμψει ξανά, ούτε σε εσένα πως θα το ξαναδείς. Και όμως όταν το ψάχνεις τα περισσότερα βράδια μπορείς να το βρεις. Και εάν όχι, ξέρεις ότι κάπου συνεχίζει να υπάρχει.

Σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκεσαι, βλέποντας το αστέρι σου θα ξέρεις πως ο κόσμος είναι πολύ πιο μικρός απ’ όσο νόμιζες και δε θα σε τρομάζει. Μπορεί να είσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, και όμως θα μπορείς να μοιραστείς το αστέρι σου μαζί τους. Τότε θα μπορείτε να κοιτάτε το ίδιο αστέρι, ίσως ταυτόχρονα, και αυτό θα σας ενώνει.

Έχοντας ένα αστέρι θα μάθεις πως πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι ο καλύτερος φίλος του. Δε χρειάζεται να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους για να είσαι αποδεκτός. Όπως το αστέρι σου δεν είναι ίδιο με κανένα άλλο, έτσι και εσύ είσαι μία μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Σε κανέναν δε χρειάζεται να μοιάσεις και κανένας δεν είναι σημαντικότερος από εσένα. Όπως εσύ ξεχώρισες και αγάπησες το αστέρι σου ανάμεσα σε τόσα άλλα, έτσι και για κάποιους ανθρώπους εσύ είσαι αυτός που ξεχώρισαν και αγάπησαν ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους. Σίγουρα η ζωή τους δε θα ήταν τόσο όμορφη χωρίς εσένα. Αυτό θα μπορέσεις να το καταλάβεις καλύτερα, μόλις βρεις το αστέρι σου. Τις νύχτες που ο ουρανός θα είναι γεμάτος αστέρια, μα εκείνο δε θα είναι ορατό, ο ουρανός θα σου φαίνεται λιγότερο όμορφος, ακόμα και κάπως άδειος. Κανένα άλλο, όσο όμορφο ή φωτεινό και αν είναι δε θα μπορεί να πάρει τη θέση του.

Ένα αστέρι μπορεί να σε διδάξει να αγαπάς τους ανθρώπους, όσο διαφορετικοί και αν είναι. Τα αστέρια μπορεί να υπάρχουν μόνα τους, αλλά μόνο μαζί με τα αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά. Οι άνθρωποι είμαστε όλοι διαφορετικοί και πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε μόνοι μας. Ωστόσο μόνο μέσα σε μία κοινωνία ανθρώπων μπορεί ο καθένας από εμάς να εξελιχθεί και να γίνει ο καλύτερος δυνατός εαυτός του. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να μπορέσουμε να ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, όπως ο ουρανός χρειάζεται όλα τα αστέρια του. Να αγαπάς τους ανθρώπους χωρίς ταμπέλες, όπως θα έκανε και το αστέρι σου αν θα ήταν άνθρωπος!

Το αστέρι σου μπορεί να έχει όποια ονομασία εσύ του δώσεις, ή αυτή που του έδωσε κάποιος αστροφυσικός. Μπορεί να είναι ένα απλό αστέρι ή ένας μαγικός πλανήτης που κατοικείται από χρωματιστά σκανταλιάρικα ξωτικά! Εσύ και μόνο εσύ θα αποφασίσεις ποια θα είναι η σχέση σας και τι θα του επιτρέψεις να σου μάθει.

Μόλις πέσει το σκοτάδι, βρες ένα κατάλληλο σημείο για να μπορείς να βλέπεις όσο το δυνατόν περισσότερα αστέρια, ξάπλωσε κάτω και κοίτα ψηλά στον ουρανό. Κάπου εκεί υπάρχει και το δικό σου αστέρι. Εσύ θα επιλέξεις, πότε και αν θα γνωριστείτε!

Υ.Γ. Να Θυμάσαι πως τα αστέρια ζουν πολλά πολλά χρόνια, γι’αυτό και η ευθύνη που θα πάρεις είναι μεγάλη. Αν τελικά υιοθετήσεις ένα, να μην το εγκαταλείψεις ποτέ για ένα άλλο. Έτσι και με τους ανθρώπους.

photo Calvin And Hobbes Stars