Γνωρίζεις το συναίσθημα αυτό, σωστά; Είναι η στιγμή όπου ξεβγάζοντας τα μαλλιά σου στο μπάνιο, ξαφνικά μια χούφτα από τρίχες έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το κεφάλι σου γεμίζοντας σε ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο φυσιολογική είναι αυτή η τριχόπτωση.

Αν οι τρίχες των μαλλιών σου έχουν αποφασίσει να σε ακολουθούν σε κάθε σου βήμα, από το μπάνιο μέχρι το μαξιλάρι σου και από το πάτωμα μέχρι το κάθισμα του αυτοκινήτου σου, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζεις την εποχιακή τριχόπτωση. Αυτή η απώλεια τριχών, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, καθώς αποτελεί πρακτική του οργανισμού μας να προσαρμοστεί στο νέο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα. Ουσιαστικά, οι τρίχες πέφτουν για να δώσουν τη θέση τους σε δυνατότερες σε ποιότητα τρίχες που θα προστατεύσουν καλύτερα την περιοχή του κεφαλιού.

Οι αιτίες όμως αυτής της ενοχλητικής συνήθειας του οργανισμού μας δεν σταματούν εκεί

Έντονα στρεσογόνες περίοδοι μπορούν να προκαλέσουν ή και να εντείνουν το φαινόμενο αυτό. Καθώς η τρίχα αποδυναμώνεται, ο οργανισμός μας αποφασίζει να την ξεφορτωθεί και να την αναπληρώσει με μια πιο υγιή. Η διατροφή μας και κυρίως αυτά που δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή, μπορούν επίσης να ευθύνονται για τη σταδιακή απώλεια των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 καθώς και σε ιχνοστοιχεία βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση των τριχών και στη σταδιακή ενδυνάμωση τους.

Η απώλεια μαλλιών είναι κάτι που δεν χρειάζεται να μας αγχώνει αφού επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών οπότε μην πανικοβάλλεσαι. Είτε είμαστε ανάμεσα σε εποχιακές αλλαγές είτε σε περιόδους άγχους οι τρίχες που χάσαμε θα επανέλθουν σύντομα και μάλιστα ενισχυμένες, αρκεί να τις βοηθήσουμε και εμείς λίγο.

Η απόκτηση ρουτίνας στο πλύσιμο των μαλλιών μας μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά το τριχωτό της κεφαλής. Ο δερματολόγος κ. Γιώργος Τάχιας διευκρινίζει πάνω σε αυτό: ”Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη τριχόπτωση και το λούσιμο. Όχι τόσο λόγω του συχνούς λουσίματος αλλά κυρίως λόγω των μηχανικών μεθόδων που ακολουθούν το λούσιμο, όπως για παράδειγμα οι σκληρές βούρτσες, το πιστολάκι κ.ά., εξαιτίας των οποίων πέφτουν περισσότερες τρίχες.” Σύμφωνα με τον κύριο Τάχια “Δύο με τρία λουσίματα την εβδομάδα είναι ιδανικά και συστήνεται η χρήση μαλακτικής κρέμας σε κάθε λούσιμο.”

Αν ωστόσο η τριχόπτωση διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα ή ο αριθμός των τριχών σε αγχώνει θα πρέπει να το ελέγξεις παραπάνω με την επίσκεψή σου σε έναν δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις για βιταμίνες και μέταλλα ή εξετάσεις που αφορούν τη λειτουργία του θυροειδή σου.

Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

«Η ενυδάτωση και ο βαθύς καθαρισμός των μαλλιών μας είναι πάντοτε σημαντικός ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες» μας συμβουλεύει η hair expert Emily Wise Shanahan. Παρομοίως, η χρήση μιας deep conditioning μάσκας σε συνδυασμό με τον περιορισμό προϊόντων styling μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το τριχωτό της κεφαλής και την ποιότητα της τρίχας. To Aveda Pure Abundance Volumizing Shampoo με φυτική φόρμουλα ενισχυμένη από πιστοποιημένο βιολογικό κόμμι ακακίας πυκνώνει τα λεπτά μαλλιά. Τα μαλλιά φαίνονται πιο γεμάτα, παχύτερα και παραμένουν πιο πλούσια.

Ακόμα ένας τρόπος να ελαττώσεις την ποσότητα τριχών που χάνεις είναι να μετριάσεις τη χρήση συσκευών θερμότητας. Το ίσιωμα αλλά και το στέγνωμα των μαλλιών με βούρτσες μπορεί να τραυματίσει σημαντικά την τρίχα και να οδηγήσει σε ταχύτατη απώλεια της. Παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να δέσουμε τα μαλλιά μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τα λαστιχάκια να μην θεωρούνται ο καλύτερος μας σύμμαχος.

Το Frezyderm Hair Force Shampoo αντιμετωπίζει τόσο την εποχική όσο και τη χρόνια αντιδραστική τριχόπτωση και τα αδύναμα μαλλιά. Είναι τριχοτονωτικό σαμπουάν με ειδική σύνθεση για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν τη γυναικεία τριχόπτωση. Προσφέρει ενδυνάμωση των θυλάκων, ενίσχυση τριχοφυΐας, προστασία από τη φθορά και αναδόμηση του περιτρίχιου.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Τάχια, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Αγίου Παντελεήμονος 2, Πεύκη, tachiasclinic.gr, 21 1019 5471
featured photo: Pexels.com@helena-ije