Μέσα στις τόσες υποχρεώσεις που περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου, θα πρέπει αναγκαστικά να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις αλλά και τις προτεραιότητες σου. Ποιο είναι όμως το λάθος που κάνουμε όταν συγκεντρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στην to-do list μας;

Ξεκινώντας απ’ τη λάθος πρακτική μας θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι αναγκαίο να υπερφορτώνουμε τη λίστα μας με πάρα πολλές υποχρεώσεις. Αυτό είναι και το κύριο σφάλμα που μας βγάζει από τον προγραμματισμό μας. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να σημειώνουμε πράγματα που ίσως είναι δευτερεύοντα και όχι τόσο απαραίτητα.

Ένα έξυπνο τρικ που βοηθά στο να ξεχωρίζουμε τα βασικά και να μπορούμε και να τα πράξουμε, είναι το εξής: Αντί να δημιουργήσεις μια checklist (με too much information), προσπάθησε να γράψεις 1-3 υποχρεώσεις αλλά πιο αναλυτικά. Εννοώ πως αν π.χ. πρέπει να πας στο γυναικολόγο, σημείωσε κάποιες λεπτομέρειες που το διευκρινίζουν, όπως το τηλέφωνο του γιατρού. Αυτά τα στοιχεία και ειδικά οι αριθμοί σε βάζουν στη διαδικασία να τηλεφωνήσεις και τονίζουν τις προτεραιότητες σου.

Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελούν και οι λογαριασμοί. Σημείωσε το ακριβές ποσόν που πρέπει να δώσεις και όχι μόνο το ότι αμέλησες έναν λογαριασμό. Επίσης φρόντισε να δημιουργείς μια λίστα όταν χαλαρώνεις και ειδικά όταν έχεις ξεφύγει από όλα αυτά που σε πιέζουν όπως ο χώρος εργασίας σου. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις τις πραγματικές σου προτεραιότητες π.χ. όταν έχεις ξεκουραστεί μετά τη δουλειά. Έτσι με καθαρό μυαλό λειτουργείς καλύτερα και διαχωρίζεις με καλύτερη κρίση όσα πρέπει πραγματικά να κάνεις.