ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ / PIERRE LEMAITRE

«Η ζωή πρέπει πάντα να παίρνει το πάνω χέρι, αυτή την έκφραση τη λάτρευε. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή έπρεπε να συνεχίσει τη ροή της, όχι όπως ήταν αλλά όπως θα τη θέλαμε να είναι.»

Στο νέο μυθιστόρημα Τρεις μέρες, μια ζωή του Pierre Lemaitre που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, ο αναγνώστης, θα βρει μια αγωνιώδη και ενδιαφέρουσα ιστορία, με δυνατή πλοκή που μέχρι και την ολοκλήρωσή της, το στοιχείο του αναπάντεχου που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες ανατροπές δεν απουσιάζει.

Η επιλογή του Pierre Lemaitre να θητεύσει επί σειρά ετών ως καθηγητής λογοτεχνίας, του πρόσφερε πολύτιμο χρόνο τριβής με το αντικείμενο κατά την διάρκεια του οποίου, κατάφερε να εξελίξει ένα ισχυρό αφηγηματικό οπλοστάσιο που τον βοήθησε στην μετέπειτα εξέλιξη του ως πεζογράφο. Μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να γίνει ένας πολύ δημοφιλής και εμπορικός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και να βραβευτεί, μεταξύ άλλων, και με το πολύ σημαντικό βραβείο Goncourt που αποτελεί την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της χώρας του που είναι η Γαλλία.

Εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει μέσα από τον σχεδόν κινηματογραφικό, γραπτό του λόγο όλη την συναισθηματική ένταση που κουβαλούν πάνω τους οι επιμέρους συνθήκες οι οποίες πλαισιώνουν κάθε φάση της αφήγησης του: μεγάλη ταχύτητα δράσης, πλούσια εναλλαγή όχι μόνο των σκηνών αλλά και του χρόνου που οι ήρωες του ζουν και βιώνουν τις δικές τους ραγδαίες εξελίξεις στην καθημερινότητα τους, όπως και το στοιχείο του ξαφνιάσματος που είναι παρόν σε όλο το βιβλίο και καταφέρνει να κρατάει σε μια διαρκή εγρήγορση τον αναγνώστη.

Η ένταση, με την οποία επιδρούν τα γεγονότα πάνω στην ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του, είναι καταλυτική και διαφοροποιείται ως προς το μέγεθος της, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο και το βάθος που αυτά χαράζονται στην ψυχή τους αφήνοντας τα δικά τους ανεξίτηλα αποτυπώματα για πάντα πάνω στις ζωές τους. Το κεντρικό πρόσωπο του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι ένας 12χρονος που μετά τον σκληρό τρόπο θανάτωσης του αγαπημένου του σκύλου κάνοντας μια παρορμητική και εντελώς αψυχολόγητη βίαιη επίθεση, τραυματίζει θανάσιμα τον 6χρονο φίλο του. Αμέσως μετά και ενώ είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, προσπαθεί με κάθε τρόπο από φόβο κυρίως, να καλύψει αυτή του την πράξη. Η εξαφάνιση του 6χρονου όπως είναι αναμενόμενο κινητοποιεί μια ολόκληρη πόλη και ο τρόμος της αποκάλυψης που φωλιάζει πλέον στη ζωή του, θα γίνει ο μόνιμος συνοδοιπόρος του νεαρού δράστη, θα ορίζει κάθε του επιλογή μέχρι και την ενηλικίωσή του.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους 1999-2011-2015. Σε κάθε μία από αυτές, παρακολουθούμε την αφετηρία αυτής της δύσκολης κατάστασης μέσα στην οποία θα πέσει ο βασικός πρωταγωνιστής, την επίδραση που είχε η πράξη του στην ενήλικη ζωή του και την αναπάντεχη αποκάλυψη που θα έρθει μερικά χρόνια αργότερα. Χαρακτηριστικά στο βιβλίο αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος πριν και μετά από ένα έγκλημα ακόμα και αν δεν πέσει στα χέρια του νόμου. ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ / PIERRE LEMAITREΟ θύτης θα είναι για πάντα ένα φυλακισμένο άτομο μέσα στον διαρκή φόβο της αποκάλυψης αυτής του της πράξης αλλά και των τύψεων που θα κουβαλάει σε κάθε του βήμα.

Ο Lemaitre, είναι ένας χαρισματικός συγγραφέας γιατί καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη όλη την αγωνία, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τον βομβαρδισμό των σκέψεων που κάνει ο θύτης αμέσως μετά την πράξη του, όλο το διάστημα των ερευνών αλλά και την ζωή του από εκεί και πέρα. Είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα από έναν σημαντικό συγγραφέα της σύγχρονης λογοτεχνίας που νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί.