Ανάμεσα στο πλήθος και την ποικιλία των διακρίσεων που έχουν κατά καιρούς σημειωθεί από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων και αντικειμένων, αυτό που διαχωρίζει την ποιότητα των παραπάνω “νικητών”, υπολογίζεται διαφορετικά από ότι η ίδια η επιτυχία. Περιλαμβάνει μια λίστα από συνήθειες και συμπεριφορές, που διαφοροποιούνται από την επόμενη κιόλας ημέρα της επιτυχίας, αποπνέοντας μια υπεροπτική αίσθηση σε όλο το κοινωνικό και σαφέστατα το επαγγελματικό φάσμα, του νικητή. Τι συμβαίνει άραγε στον καθένα από εμάς, όταν φτάνει στο σημείο 0 και πως το διαχειρίζεται;

simeio0

Το σημείο 0 προσωποποιεί την απόλυτη επιτυχία στον επαγγελματικό ορίζοντα όλων των ανθρώπων. Το ζενίθ της δημιουργικότητας- εφευρετικότητας, που προϋποθέτει θυσίες και “ασκητικό” καθημερινό τρόπο ζωής, προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο κάθε υποψήφιος από τη κοινή μάζα της σκέψης και της καθημερινής ρουτίνας, διευρύνοντας περαιτέρω τους ορίζοντες των αντιλήψεων του. Είναι εκείνες οι ελάχιστες χρονικά στιγμές, που περικλείουν σε υπερθετικό βαθμό την ικανοποίηση και την αίσθηση της ανωτερότητας, στον τομέα της ενασχόλησης του κάθε διεκδικητή.

Τι ακολουθεί όμως μετά από την απόλυτη επιτυχία; Ποιός μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, όταν το Έβερεστ έχει ήδη στην κορυφή του την προσωπική σημαία του “αθλητή εξερευνητή”; Σας πρό(σ)καλώ να βάλετε τον εαυτό σας σε μια υποθετική διάσταση, όπου καταφέρατε να αγγίξετε την δική σας εκδοχή της τελειότητας και της καινοτομίας. Και τώρα… τί; Πρόκειται για μια συγκεκριμένη διαδρομή που ανεξάρτητα από τον αριθμό νοημοσύνης που σχηματίζεται από το αντίστοιχο τεστ, ο κάθε ένας από εμάς καλείται να επιλέξει μια κατεύθυνση στο σταυροδρόμι που βρίσκεται. Η μια κατεύθυνση, οδηγεί στην επανάπαυση και στη προσπάθεια διατήρησης μιας συγκεκριμένης επιτυχίας και συντήρησης της χρονικά. Η άλλη καταλήγει πίσω στο σημείο που ξεκίνησαν όλα,  στο “παιχνίδι”.

Φέρτε στο μυαλό σας όποια φιγούρα, από οποιαδήποτε χρονική περίοδο και πεδίο ενασχόλησης, αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης και παρατηρήστε την επιλογή που ακολούθησε φτάνοντας στο δικό του σημείο 0. Εάν σας εκφράζει ακολουθήστε το, ελπίζοντας να φτάσετε στη δική σας Κολχίδα… ‘Ισως τότε όμως, όλοι συνειδητοποιήσουμε πως το πραγματικό νόημα να βρίσκεται στο ίδιο το “παιχνίδι” και όχι στο βάθρο. Εκεί όπου με οδηγό το πάθος και την αγάπη για αυτό που κάνει ο καθένας μας καθημερινά, είναι σίγουρο ότι θα τον οδηγήσει στην διάκριση και την επιβεβαίωση ότι ανήκει στην elite της ειδικότητας του. Άλλωστε αυτό αποτελεί το μόνο διαβατήριο για τα νέα διευρυμένα “σύνορα” του καθενός μας, και δυστυχώς δεν αγοράζεται με χρήματα. Μοναδικό δικαιολογητικό για την “έκδοση” του, η φιλοδοξία και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο κόσμο. Κάθε φορά λοιπόν που θα καταφέρνεις να υπερνικάς τον εαυτό σου, αναλογίσου πόσο πιο ενδιαφέρον θα ήταν, αν μπορούσες να το κάνεις σε μόνιμη βάση καθημερινά, βελτιώνοντας τον εαυτό και κυρίως εξελίσσοντας το ίδιο το παιχνίδι, όχι μόνο για εσένα αλλά και για τους άλλους.