Οι Nomάdes Artcore είναι μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2011. Αφετηρία της δράσης τους είναι η επικοινωνία. Επικοινωνία των τεχνών, των καλλιτεχνών, των ανθρώπων. Εκφράζουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ελπίδες τους και συναντιούνται μαζί μας. Μιλήσαμε με τα μέλη της ομάδας με αφορμή την νέα τους παράσταση Mitróo “με σκοπό να γνωριστούμε”!

nomades artcore-savoir ville (1)

Ποιες ανάγκες σας οδήγησαν στην δημιουργία της παράστασης mitróo; Πριν από κάθε μας δράση υπάρχει ένα διάστημα που αφηνόμαστε για να αφουγκραστούμε πρώτα εμάς και έπειτα την κοινωνία. Να παρατηρήσουμε σημάδια που μας κινούν προς μια κατεύθυνση που θέλουμε να ανακαλύψουμε. Πριν από το mitroo ζούσαμε σε μια περίοδο ασφυξίας, ένιωθες πως δεν υπάρχει καμία επιλογή και ελπίδα. “Πως γίνεται αυτό;”: Αναλογιζόμασταν. Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιλέγουμε ή να ανεχόμαστε παραμορφώσεις; Αρχίσαμε να παρατηρούμε στοιχεία της ταυτότητας αυτής της κοινωνίας. Έτσι θυμηθήκαμε τις λέξεις μια άστεγης που είχαμε βρει τυχαία στον Εθνικό Κήπο σε ένα πάκο από χαρτιά πριν κάποια χρόνια. Ξεκίνησε ένα ταξίδι προς τα πίσω για να θυμηθούμε τα δυνατά και τα αδύναμα μας σημεία. Η ανάγκη αυτής της γυναίκας να καταγράψει ποια είναι, ταυτίστηκε πλήρως με εμάς και την ανάγκη του κόσμου γύρω μας να μιλήσει για όσα τον πιέζουν.

Μπορεί να μεταμορφωθεί, να αλλάξει ένας άνθρωπος; [μεταμόρφωση: βαθιά, ουσιαστική αλλαγή σε κάτι / αλλαγή της ουσίας, της φυσικής υπόστασης ενός πράγματος και όχι απλώς της μορφής του] Η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία πασχίζουν – με νύχια και  με δόντια-  να διαμορφώσουν τον άνθρωπο από την ώρα που γεννιέται, να του δώσουν μορφή. Ποια μορφή; Αυτή που θέλουν; Που έχουν ανάγκη; Που τους εξυπηρετεί; Και έρχεται η στιγμή που ο άνθρωπος, κάποιος άνθρωπος, δεν αναγνωρίζει ποιος είναι, τι θέλει, για ποιόν και γιατί. Και ύστερα επιθυμούμε την μεταμόρφωση, την εσωτερική αλλαγή συνηθίζουμε να λέμε. Αυτή η αλλαγή έρχεται, όταν αναγνωρίσουμε τις μορφές που έχουμε πάρει, που μας έχουνε προσδώσει και έχουμε αφομοιώσει σαν δικές μας και όταν θελήσουμε να τις μεταλλάξουμε αποκαλύπτοντας την προσωπική μας αλήθεια. Αν ξεκαθαρίσουμε τους φόβους, τις ενοχές, τις επιθυμίες, που ανήκουν σε εμάς και δεν είναι επίκτητες, ναι ίσως μπορέσουμε να μεταμορφωθούμε ή καλύτερα να απελευθερωθούμε από δανεικές μορφές.

Η κοινωνία καθορίζει τον άνθρωπο ή το αντίστροφο; Μερικά διλήμματα πρέπει να τα δεις εντός του δικού σου συστήματος για να μπορέσεις να είσαι δίκαιος ή συνεπής με όσα κάνεις. Έστω ότι η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει είναι μια μορφή της κοινωνίας όπου ταυτόχρονα εμείς τα μέλη της συνυπάρχουμε και σαν μονάδες και σαν σύνολο. Σίγουρα καθοριζόμαστε από την οπτική και την βάση που έχουμε επιλέξει σαν ομάδα. Αυτό μας έχει ενώσει και μας κρατάει μαζί, αλλά έχουμε μάθει μέσα από τα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα και την συνεργασίας μας με καλλιτέχνες πως ένας άνθρωπος μπορεί να πυροδοτήσει και να αλλάξει πολλά σε ένα σύνολο, να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του. Η αλληλεπίδραση των δύο είναι αναπόφευκτη. Καθορίζεσαι και καθορίζεις συνέχεια. Και η ροή ανάμεσα στα δύο, μας εξελίσσει, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο, μα αναγκαίο.

nomades artcore-savoir ville (3)

Οι επιλογές καθορίζουν την ζωή μας ή οι συγκυρίες; Η σκέψη μας καθορίζει και τις επιλογές και τις συγκυρίες. Η σκέψη που απορρέει από μια θέση απέναντι στα πράγματα όχι μόνο νοητικά αλλά και φιλοσοφικά. Βάση αυτής επιλέγουμε και μπορούμε και είμαστε ανοιχτοί στο να δημιουργήσουμε συγκυρίες. Αυτήν προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε μέσα και από την καλλιτεχνική μας έκφραση. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε πως είναι πολλές οι ψευδείς επιλογές και καταστάσεις που μας εττεροπροσδιορίζουν μέσα στη κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια και θέλει πολύ σθένος για να επιλέξεις πια συνειδητά.

Υπάρχει κάτι που θα επιθυμούσατε ιδανικά να σκεφτεί ο θεατής της παράστασή σας; Ο θεατής σε ένα τέτοιο είδος παράστασης είναι δομικό στοιχείο. Έχει την δυνατότητα να κινηθεί στο χώρο, εμπλέκεται στις εικόνες της δράσης και συνυπάρχει μαζί με τον ηθοποιό. Σημαντικό λοιπόν είναι να αισθανθεί αυτήν την δύναμη που του δίνεται και να μπει ολόκληρος μέσα σε αυτό το σύμπαν που έχουμε δημιουργήσει. Να νιώσει πρώτα οικεία με τον χώρο και μετά με κομμάτια του εαυτού του. Ιδανικά θα θέλαμε να αναλογιστεί πράγματα ή καταστάσεις που τον έχουν σημαδέψει και διαμορφώσει. Και μέσα σε αυτό, να του δημιουργηθεί η επιθυμία για το ποιος θα ήθελε να είναι από εδώ και πέρα.

Πως δουλεύει η ομάδα για την προετοιμασία μιας παράστασης; Ερευνά, μαζεύει υλικό, πειραματίζεται και αναπαριστά. Σημαντικό ρόλο παίζει το σώμα, η σωματικότητα. Προσπαθούμε πρώτα να βιώσει το σώμα τις καταστάσεις που περιγράφουμε έτσι ώστε να ανασυρθούν μνήμες και συναισθήματα. Να ανακαλύψουμε φόρμες που μας εκφράζουν ή θέλουμε να σπάσουμε. Σημαντική είναι και η σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες, η σύνδεση και συνδιαλλαγή τους. Ξεκινά η μια τέχνη και συνεχίζει η άλλη. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό ζωντανό έργο τέχνης, που πάλλεται, όσο δύσκολο και εύθραυστο μπορεί να είναι αυτό.

nomades artcore-savoir ville (2)

Τι θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει ως ομάδα;

Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η κίνηση, η κινητικότητα. Και οι βαθιοί εσωτερικοί δεσμοί, που διατηρούν την ενότητα κάθε φορά που η ομάδα κινείται, στον χώρο-γεωγραφικά, στα συναισθήματα, στην φαντασία, στις ιδέες… Η αυθεντικότητα της εμπειρίας, του βιώματος, είναι στο μεδούλι των Νομάδων και η χαρά της συνδιαλλαγής και της σύνθεσης, τόσο των τεχνών όσο και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Οι στόχοι αλλάζουν, έχουν τη ρευστότητα της εποχής, με την έννοια ότι επειδή κινούμαστε με βάση τον άνθρωπο και την κοινωνία και αυτή η σχέση συνεχώς μεταβάλλεται, έτσι διαμορφώνονται κ οι άμεσοι στόχοι. Δεν μεταβάλλεται όμως ο βασικός στόχος, ο αρχικός, αυτός που πυροδότησε την ένωσή μας: Η επικοινωνία και η έκφραση όσων μας απασχολούν, μας καίνε και μας κρατάνε ζωντανούς να παλεύουμε. Η επικοινωνία και η συνάντηση ανθρώπων και καλλιτεχνών που θέλουν να μοιραστούν την τρέλα ενός ονείρου που πολλές φορές μοιάζει από ακατόρθωτο έως παράλογο. Ένα τέτοιο τρελό όνειρο, είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης καλλιτεχνικής κοινότητας που θα τροφοδοτείται κ θα τροφοδοτεί την κοινωνία με όλα τα μέσα που μπορεί να αναπτύξει. Αμήν!

Μελλοντικά σχέδια; Ένα από τα σχέδια που έχουμε είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναισθημάτων με το project της Αγωνίας και να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το υλικό που έχουμε μαζέψει τα τελευταία 5 χρόνια κάτω από τον τίτλο Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί. Πριν και μετά από αυτό θα θέλαμε να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε και να εμπνέουμε κόσμο σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις, εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις.

nomades artcore-savoir ville (4)

m ι t r ό ο || Παραμορφωτικό δράμα

Χοροχρόνος / Ορφέως 76 ,βοτανικός, Σάββατο/21.30 , Κυριακή/20.30 για 15 μόνο παραστάσεις από 12 Δεκεμβρίου Είσοδος 10€ / Φοιτητικό, Ανέργων 5€ Τηλ. Κρατήσεων : 6943637456 Περιορισμένος αριθμός θεατών ανά παράσταση

Ερμηνεύει /ζωή δρακοπούλου Σκηνική σύνθεση / πέτρος ρούσσος ,γιάννης σιούτης Εικαστική σύνθεση / μαρία καραθάνου Κείμενο/ γιάννης σιούτης Nomάdes Artcore