Βρίσκεις τη δουλειά των ονείρων σου. Σε προσλαμβάνουν επειδή έχεις μία φοβερή δυναμική και αυτό που θα σου αναθέσουν θα το κάνεις με την καρδιά σου. Έχεις ιδέες, έχεις πάθος και αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, πνίγεσαι στις υποχρεώσεις και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αφήνοντας πίσω σου όλα όσα σε έκαναν τόσο καλή και παθιασμένη με αυτό που κάνεις. Λογικό είναι. Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό για να διατηρήσεις το πάθος για τη δουλειά σου ζωντανό ακόμα και μετά από καιρό;

Ναι, υπάρχει αυτό το μυστικό!

Όπως και σε πολλά άλλα κομμάτια της ζωής μας, η μαγική λέξη και εδώ είναι τα όρια

Προκειμένου να νιώθεις καλά, χαρούμενη, και να είσαι ευτυχισμένη με αυτό που κάνεις πρέπει να θέτεις όρια. Πρέπει να μάθεις να οριοθετείς καταστάσεις, ανθρώπους αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Το να βάζεις όρια και να μη δουλεύεις 24 ώρες το 24ωρο δεν σημαίνει πως απλά είσαι καλή στη δουλειά σου. Σημαίνει πως σέβεσαι τον εαυτό σου και ξέρεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις.

Το μυστικό για να διατηρήσεις το πάθος σου για τη δουλειά σου
Image via Raisa Zwart Photography

Πλέον πολύ συχνά μπλέκουμε την εργασία με τη ζωή μας. Ή μάλλον, η ζωή μας γίνεται η δουλειά μας. Αν νιώθεις πως είσαι σε μία τέτοια φάση το μόνο σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα νιώσεις ένα burnout. Θα κουραστείς, θα ξεμείνεις από ιδέες και θα χάσεις το κίνητρο και το πάθος σου για τη δουλειά (αλλά και για τη ζωή σου).

Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία σε όλα

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μπορείς να κάνεις 15λεπτα διαλείμματα ανά 2 ώρες για να χαλαρώνεις λίγο, να περπατάς και να φεύγεις από το γραφείο σου. Αυτά τα 15 λεπτά δεν θα σου κλέψουν χρόνο. Ίσα ίσα που θα σε βοηθήσουν να ξεμπλοκάρεις και να επιστρέψεις στο task με καθαρό μυαλό. Επίσης, από μία ώρα και μετά αφού έχεις φύγει από το γραφείο δεν υπάρχει λόγος να τσεκάρεις μανιωδώς το email σου. Πλην μερικών εξαιρέσεων κανείς δεν περιμένει να απαντήσεις σε email στις 23:00 ενώ είσαι έξω για ποτό με τις φίλες σου.

Και φυσικά συχνά πυκνά να σκέφτεσαι τον ενθουσιασμό που είχες όταν πρωτοξεκίνησες. Μην αφήνεις τη ρουτίνα να σε παρασύρει!

featured image: MyDomaine