Ξεκίνησε από μια διαμαρτυρία το 1857 στη Νέα Υόρκη και καθιερώθηκε επίσημα ως η παγκόσμια ημέρα γιορτής της γυναίκας. Η 8η Μαρτίου κάθε έτους συνοδεύεται από εμπνευσμένες ομιλίες και μανιφέστα για το δικαίωμα των γυναικών στην ισότητα, δώρα, προσφορές και διαφημιστικές καμπάνιες.

Στην πραγματικότητα, το 2018 η γυναίκα διεκδικεί μόλις το 20% των υψηλόβαθμων θέσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις, εξακολουθεί να δέχεται μισθολογικές ανισότητες, ενώ καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής: αυτή του «πρέπει». Πληθώρα κινημάτων, ορίζουν τις συμπεριφορές και τις ενέργειες που μια γυναίκα «πρέπει» να υιοθετήσει προκειμένου να ανταποκριθεί «σωστά» στους ρόλους της. Σπάνια δε, τα κινήματα αυτά προσεγγίζουν ρεαλιστικά τις ανάγκες, την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα της σύγχρονης γυναίκας, μολονότι τις περισσότερες φορές έχουν δημιουργηθεί και καθιερωθεί από άλλες γυναίκες.

«Χρυσοί κανόνες» για το πώς θα αγαπήσει μια γυναίκα το σώμα της, βάσει επεξεργασμένων φωτογραφιών με έξυπνα μότο. Συγκεκριμένα βήματα και συμβουλές που πρέπει η κάθε μια να ακολουθήσει αν θέλει να έχει την ιδανική σχέση και τη τέλεια δουλειά σε μια ευπρεπώς δομημένη καθημερινότητα, καθόλα, ωστόσο, μη ρεαλιστική και πλήρως αποπροσανατολισμένη από τις αυστηρές και απαιτητικές συνθήκες του σήμερα. Μια διαρκώς προβαλλόμενη εικόνα της ιδανικής ζωής, που συχνά δημιουργεί λανθασμένα πρότυπα και ανασφάλειες, αφού η πραγματικότητα διαφέρει.

Το Μάρτιο, αλλά και κάθε μέρα, γιορτάζει η υπέροχη μητέρα, φίλη, σύζυγος, επαγγελματίας, κόρη και μαθήτρια που προσπαθεί με όλη της τη δύναμη για να είναι, όχι ό,τι πρέπει, αλλά όσα θέλει και χρειάζεται η ίδια. Που περνά όμορφες μέρες με χαμόγελο και λιγότερο καλές, με επιμονή και υπομονή. Που προσπαθεί, άλλες φορές πετυχαίνει, άλλες όχι, αλλά η προσπάθειά της είναι αρκετή. Που δεν κυνηγάει τη τελειότητα, γιατί αυτή δεν υπάρχει. Στο τέλος της μέρας δε θα συγκρίνει τον εαυτό της με κανέναν άλλον και θα είναι ευγνώμων για όσα κατάφερε.

Την 9η Μαρτίου, η γυναίκα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει όσες προκλήσεις και δυσκολίες γνώριζε και πριν δύο μέρες. Ευτυχώς, όμως, θα ξέρει πως ό,τι και να κάνει, σίγουρα κανείς άλλος δε θα μπορούσε να το κάνει τόσο καλά όσο εκείνη.

featured image: redbubble.com