Ζούμε στο peak των τεχνολογικών εξελίξεων. Και την ίδια ώρα σε μια εποχή όπου οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μεταξύ χωρών και ηπείρων εγείρουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας ευκαιριών.

Οι founders της Social Hackers Academy (Δαμιανός Βαβανός, Chris Owen, Mikael Thomas), ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα εκπαιδευτικών εγχειρημάτων του εξωτερικού σε πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και συγχρόνως, γνωρίζοντας την ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς σε καλούς προγραμματιστές, δημιούργησαν το πρώτο coding school στην Ελλάδα,  με σκοπό την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, που σήμερα αριθμούν περίπου τους 50.000.

Το πρόγραμμα σπουδών της Social Hackers Academy περιλαμβάνει μαθήματα σε JavaScript, HTML, CSS, Node, Angular, Express και Databasing σε MySQL/MongoDB. Πέραν όμως από τις τεχνικές δεξιότητες οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στη λογική επίλυσης προβλημάτων (problem solving) και έρχονται σε επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου μέσα από την εθελοντική συμβουλευτική υποστήριξη που τους προσφέρουν. Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο μαθήματα προγραμματισμού παραδόθηκαν και σε Έλληνες μακροχρόνια ανέργους.

Το όραμα της Social Hackers Academy για επανένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, έχουν αγκαλιάσει με την οικονομική βοήθειά τους ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει ξεκινήσει crowd funding καμπάνια ώστε να εξασφαλιστούν οι επόμενοι κύκλοι και να δημιουργηθούν τμήματα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου διαμένει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Στους επόμενους στόχους της Social Hackers Academy είναι επίσης, η δημιουργία τμήματος προγραμματισμού αποκλειστικά για Έλληνες κωφούς.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη Social Hackers Academy εδώ και να συμμετάσχετε, είτε με κάποια δωρεά, είτε προσφέροντας τον ελεύθερο χρόνο σας εθελοντικά. Τέτοιες πρωτοβουλίες εξελίσσουν τις κοινωνίες και αξίζουν την προσοχή μας.