Συγκεντρώσαμε 13 μυστικά για τη φροντίδα του αγαπημένου σου denim, για να το διατηρήσεις σαν καινούριο για περισσότερο καιρό.

*Όσοι ξέρουν καλά τα μυστικά των jeans, θα σου πουν πως το denim είναι ένα από τα πιο σκληρά υφάσματα που μπορεί να μη χρειαστεί να πλυθεί μέχρι και για 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί το ύφασμα παίρνει σταδιακά τη φόρμα του σώματός σου και με το πλύσιμο χάνεται πάλι κάθε σχήμα.

*Βέβαια τα πιο συνηθισμένα denim κομμάτια σήμερα είναι συνήθως προϊόντα επεξεργασίας, οπότε μπορούν να πλένονται αρκετά πιο συχνά.

*Ανάμεσα στα πλυσίματα, για να διώξεις τις μυρωδιές από το ύφασμα μπορείς να κρεμάσεις τα jeans σου στο μπάνιο την ώρα που εσύ κάνεις ντους. Οι ατμοί από το ζεστό νερό θα τα φρεσκάρουν και θα τα ανανεώσουν.

*Για να γλιτώσεις το ξεθώριασμα πλύνε τα jeans σου με κρύο νερό ενώ τα έχεις γυρίσει από μέσα προς τα έξω ή πλύνε τα στο χέρι με ειδικό προϊόν για την περιποίηση των μάλλινων. Αν πάλι θες να ξεθωριάσουν γρήγορα τότε μπορείς να τα πλύνεις σε πολύ ζεστό νερό.

*Πάντα να γυρνάς το jeans σου από μέσα προς τα έξω, έτσι ώστε να γλιτώνεις τυχόν μπερδέματα στο πλύσιμο και στο άπλωμα.

*Πρόσθεσε μισή κούπα καθαρό άσπρο ξύδι στη τελική πλύση του πλυντηρίου για να διατηρήσεις καλύτερα τα σκούρα jeans σου.

*Άφησε τα denim κομμάτια σου να στεγνώνουν φυσικά με τον αέρα. Αν χρειαστεί να τα στεγνώσεις τότε βάλε το μηχάνημα στη χαμηλότερη σκάλα θερμοκρασίας και μην ξεχάσεις να σταματήσεις το στέγνωμα όταν δεις πως το ρούχο είναι ελαφρώς νωπό. Άφησέ το να στεγνώσει απλωμένο σε επίπεδη επιφάνεια ή κρέμασέ το αφού το έχεις γυρίσει από μέσα προς τα έξω όπως είπαμε.

*Για να διπλώσεις άψογα τα jeans σου: Άπλωσέ τα σε μια επίπεδη επιφάνεια, δίπλωσέ τα στη μέση από αριστερά προς τα δεξιά. Πάρε τα μπατζάκια του παντελονιού και διπλώσέ τα στο μισό, έτσι ώστε ο ποδόγυρος να ακουμπάει τη μέση του παντελονιού. Δίπλωσε τα πόδια άλλη μια φορά και έτοιμη!

*Οι ίνες του denim έχουν ανάγκη να αναπνέουν, οπότε μην αποθηκεύεις διπλωμένα jeans πολύ σφιχτά σε στοίβα σε ένα ράφι. Επίσης, μην κρεμάς denim jackets ή γιλέκα σε ντουλάπα με πολλά στριμωγμένα ρούχα σε κρεμάστρες.

*Πριν επισκεφτείς τη μοδίστρα για να σου κοντύνει το jean, πρώτα βάλε το να πλυθεί 2 φορές. Τα jeans έχουν τη τάση να “μαζεύουν” στο πλύσιμο και να χάνουν λίγο μήκος.

*Αν δεν έχεις χρόνο να δοκιμάσεις το jeans που σου άρεσε, κάνε το κόλπο του “λαιμού”. Πάρε το jean και τοποθέτησε όλη τη μέση γύρω από τον λαιμό σου. Αν η περίμετρος της μέσης του παντελονιού συναντάει άνετα το πίσω μέρος της πλάτης στη βάση του λαιμού, τότε το παντελόνι θα σου κάνει στο μέγεθος.

*Λίγο στενό jean; Άφησέ το να στεγνώσει, κρέμασέ το από τις θηλιές για τη ζώνη και τράβηξε όσο μπορείς τη μέση του παντελονιού ώστε να ανοίξει.

*Επίσης αν θες να το φρεσκάρεις μπορείς να το βάλεις μέσα σε μια σακούλα πλαστική και να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για δύο μέρες.

Δες ακόμα: Πώς να φορέσεις τη denim φούστα
featured photo: StyleCaster