Όσο κι αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε όταν συμβαίνει, η ακμή είναι μια πάθηση που επηρεάζει τις περισσότερες από εμάς. Όμως, παρά τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, όλες θέλουμε να την εξαφανίσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι, δεν είναι περίεργο που κάποια βίντεο έχουν γίνει viral στο TikTok καθώς οι δημιουργοί μοιράζονται απλές συμβουλές και προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής. Πέρα από τη θεαματική αλλαγή στην εμφάνιση της επιδερμίδας, οι δημιουργοί δηλώνουν περήφανα το πόσο άμεσα είδαν αποτελέσματα.

Μάλιστα, σε ένα πρόσφατο βίντεο που έχει συλλέξει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο προβολές, μια ψηφιακή δημιουργός μοιράζεται ότι το μυστικό της για την καταπολέμηση της ακμής της είναι η βιταμίνη Β5. Πέρα από μεμονωμένο περιστατικό, φαίνεται να υπάρχει βάση σε αυτή τη συσχέτιση καθώς διάφοροι χρήστες σχολιάζουν το πώς η βιταμίνη Β5 βοήθησε άμεσα και τη δική τους ακμή.

Αναμφισβήτητα, εάν πετύχεις αυτό ή παρόμοιο βίντεο και έχεις ακμή, είναι εύκολο να παρασυρθείς ελπίζοντας ότι η βιταμίνη Β5 μπορεί να είναι η λύση και για εσένα. Όμως, κατά πόσο ένα βίντεο στο TikTok μπορεί να σου δώσει τη λύση που ψάχνεις;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, απευθυνθήκαμε στη δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Δρ. Βάλια Μουσάτου.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Β5 για το δέρμα; Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής;

Η βιταμίνη Β5 δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην καταπολέμηση της ακμής ούτε σε τοπική μορφή ούτε ως διατροφικό συμπλήρωμα. Έχει ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και σίγουρα δεν προσφέρεται ως θεραπεία ακμής – σε αντίθεση με τη βιταμίνη Α και τα παράγωγα της (ρετινοϊκό οξύ, ανταπαλένη και συστηματικά ισοτρετινοϊνη).

Ποια συστατικά περιποίησης θεωρείτε εξίσου ή πιο δραστικά και αποτελεσματικά και προτείνετε συνήθως για την καταπολέμηση της ακμής;

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται τοπικά για την καταπολέμηση της ακμής είναι φάρμακα, όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου. Αυτά χρησιμοποιούνται μόνα τους ή συνδυαστικά με τοπικά αντιβιοτικά, παράγωγα της βιταμίνης Α, αζελαϊκό οξύ, σαλυκιλικό οξύ και άλλα. Κανένα όμως από τα παραπάνω δε λαμβάνεται αυθαίρετα, παρά μόνο υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου.

Επίσης, στις συστηματικές θεραπείες, δίνουμε αντιβιοτικά, ισοτρετινοϊνη, εάν χρειαστεί ορμονικά σκευάσματα και ίσως κάποιο συμπλήρωμα διατροφής (δευτερεύουσας σημασίας). Ακόμα, θεραπείες στο ιατρείο, όπως peeling και μπλε φως μπορούν να βοηθήσουν.

Επιπλέον, κάποιες γενικές συμβουλές είναι οι εξής.

  • Πλύσιμο του προσώπου 1-2 φορές τη μέρα
  • Χρήση σμηγματορρυθμιστικών κρεμών
  • Χρήση oil-free προϊόντων μακιγιάζ και αντιηλιακών

Γενικά, καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η υπεύθυνη συμβουλή και καθοδήγηση του δερματολόγου είναι απαραίτητη για μια αξιόπιστη λύση.

Εν κατακλείδι, η ακμή είναι μια δερματική πάθηση. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της γίνεται με τη συμβουλή του δερματολόγου, ανάλογα την κάθε περίπτωση. Άρα, ενώ μπορεί να δεις κάτι επιμορφωτικό σε ένα βίντεο στο TikTok ή το Instagram, είναι σημαντικό να συζητήσεις με το δερματολόγο σου και να προβείς σε κάποια αλλαγή της ρουτίνας περιποίησης σου, υπό την καθοδήγηση του. Έτσι, μόνο μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο για το δέρμα σου αλλά και να δεις τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι.

Για περισσότερες απορίες, μπορείς να βρεις τη Δρ. Μουσάτου στο Instagram