Τα θερινά σινεμά δεν έχουν κλείσει ακόμη, οι κλειστοί κινηματογράφοι είναι γεμάτοι, και καθόλου παράλογο δε σου κάνει πια να τους επισκεφτείς.

Ξαφνικά έχεις ένα δίλημμα. Αποφασίζεις τι σου κάνει περισσότερο, θερινός ή κλειστός κινηματογράφος. Για την ταινία μην ανησυχείς. Ο Οκτώβριος μπορεί να ακροβατεί μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης, το καλό είναι όμως ότι φέρνει στις οθόνες μας πολυαναμενόμενα φιλμ. Για όλα τα γούστα.

Παράσιτα / Parasite

Η ταινία του Bong Joon – Ho ξεκινά να προβάλλεται στις 17/10 στις αίθουσες. Κυρίαρχο στοιχείο του φιλμ είναι το χιούμορ. Ακροβατεί μεταξύ μαύρης κωμωδίας και θρίλερ, χωρίς να μπορεί κανείς με σιγουριά να την κατατάξει με σιγουριά κάπου. Πολλές υποψηφιότητες, Χρυσός Φοίνικας, ενδιαφέρον cast. Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω;

The Distance Between Us And The Sky / Η Απόσταση Ανάμεσα Στον Ουρανό Και Εμάς

Αν στην προηγούμενη ερώτηση η απάντηση ήταν «ναι», σου βρήκα λόγο. Προβλήθηκε στις νύχτες πρεμιέρας, και ίσως να μην πρόλαβες. Τώρα όμως δεν έχεις δικαιολογία. Το βραβευμένο με Queer Palm και Χρυσό Φοίνικα Ταινίας Μικρού Μήκους εννιάλεπτο φιλμ του Βασίλη Κεκάτου θα προβάλλεται κάθε βράδυ στο Δαναό από τις 17/10 πριν από το Parasite. It’s a win – win situation. Το ατμοσφαιρικό ρομάντζο του Βασίλη Κεκάτου με το υπέροχο φινάλε και την απλότητά του θα σε κερδίσει σίγουρα.

Το πορτραίτο μιας γυναίκας που φλέγεται / Portrait Of A Lady On Fire

Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 10/10. Η Céline Sciamma κάνει αυτό που ξέρει καλά: συγκινεί. Ο ρομαντισμός, ο φεμινισμός, ο έρωτας μεταξύ δύο γυναικών είναι τα κεντρικά σημεία του φιλμ. Λιτή ματιά πάνω στο πάντα, καμία προσπάθεια για εντυπωσιασμούς, κι όμως καταφέρνει να σε μαγέψει.

Ενήλικοι Στην Αίθουσα / Adults In The Room

Η ταινία που δίχασε, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των ταξιδιών της στα διεθνή φεστιβάλ, ξεκινά να προβάλλεται στην Ελλάδα. Ο Κώστας Γαβράς επαναφέρει στη μεγάλη οθόνη τις περίεργες ημέρες του 2015. Σκληρές διαπραγματεύσεις, λιτότητα, Eurogroup, λέξεις τόσο οικείες και τόσο μακρινές. Μία ταινία στην οποία αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία.

Το Αυγό / Öndög

Αργή εξέλιξη, λυρισμός, ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Τα θέματα που θίγονται είναι πολλά. Από τον τίτλο και μόνο είναι σαφές πως πρόκειται για ένα φιλμ, που έχει σα βασικό άξονα την ίδια τη ζωή. Ρεαλιστική, κατανοητή, μία ταινία που ή θα αγαπήσεις βαθιά – αγάπη η οποία θα πηγάσει από την κατανόηση – ή όχι και τόσο. Ο Wang Quan An ξέρει πώς ακριβώς να σε μαγνητίσει. Σε κάθε περίπτωση θα είναι κέρδος.