Τι να κανεις με το αγχος savoirville.gr

Πριν βιαστείς να κρίνεις πως αυτό το άρθρο δε θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα, σπεύδω να σε ενημερώσω πως το άγχος είναι ένα πρόβλημα υγείας και το βιώνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό. Οπότε εάν υποφέρεις από άγχος να θυμάσαι πως δεν είσαι ο μόνος και πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να το αποβάλλεις ολοκληρωτικά από τη ζωή σου.

Παρακάτω θα βρεις 21 tips για να ακολουθήσεις τις επόμενες 21 ημέρες και να διαπιστώσεις τι πραγματικά είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.

Ημέρα 1η: Ζωγράφισε. Συγκεκριμένα, έχεις ανακαλύψει εκείνα τα βιβλία ζωγραφικής με άδεια σκίτσα που τα χρωματίζεις εσύ με χρώματα της αρεσκείας σου; Ήρθε η ώρα να βγάλεις, λοιπόν, το παιδί που κρύβεις μέσα σου και να καταπολεμήσεις ταυτόχρονα και το άγχος σου. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωγραφική καταπολεμεί το άγχος και τα νεύρα.

Ημέρα 2η: Εισπνοές-εκπνοές. Για να δεις αποτελέσματα εισέπνευσε και εξέπνευσε για 5-10 λεπτά.

Ημέρα 3η: Άκου χαλαρωτική μουσική. Βρες στο youtube την playlist με τα πιο χαλαρωτικά και lounge κομμάτια, κλείσε το κινητό και ηρέμησε!

Ημέρα 4η: Κάνε διαλογισμό. Φυσικά δε σου προτείνω να αλλάξεις ενδυμασία και διακόσμηση στο σπίτι, αλλά πάρε 10 λεπτά από τον ελεύθερό σου χρόνο και αφιέρωσέ τα σε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της κατάστασης που σε αγχώνει και δες την με άλλο μάτι.

Ημέρα 5η: Αν δε σε πείθει ο διαλογισμός, κάνε γυμναστική. Έχει αποδειχθεί ότι η γυμναστική και συγκεκριμένα το τρέξιμο ή το περπάτημα καταπολεμούν το άγχος.

Ημέρα 6η: Μίλα στο τηλέφωνο με κάποιον από τους γονείς σου ή τον/ην καλύτερο/η σου φίλο/η για θέματα άσχετα από αυτό που σε απασχολεί και σε αγχώνει.

Ημέρα 7η: Επιδοκίμασε και επιβράβευσε τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν δε θες να αγοράσεις κάτι συγκεκριμένο κατέβα στην αγορά και κάνε σου ένα μικρό δωράκι, ένα αξεσουάρ μικρής αξίας, αλλά αρκετά μεγάλης να σου ανεβάσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση. Έτσι και το άγχος σου θα καταπολεμήσεις και από το budget σου δε θα ξεφύγεις.

Ημέρα 8η: Μοιράσου αυτό που σε απασχολεί με άλλους. Ξέσπασε, μίλα ελεύθερα!

Ημέρα 9η: Έπειτα, γράψε κάπου τις σκέψεις σου πάνω στο θέμα που σε αγχώνει. Η συγγραφή σε βοηθά να εξωτερικεύσεις πιο εύκολα όσα νιώθεις, να τα επεξεργαστείς και κάθε φορά που αγχώνεσαι να τα διαβάζεις και τελικά να διαπιστώνεις από πού προέρχεται αυτή η πηγή του κακού που λέγεται άγχος. Άλλωστε, scripta manent!

Ημέρα 10η: Φτιάξε ένα πάζλ ή λύσε ένα sudoku. Παιχνίδια που επικεντρώνονται στην αυτοσυγκέντρωση βοηθούν με το άγχος.

Ημέρα 11η: Απομάκρυνε ή έστω ελάττωσε την ποσότητα καφεΐνης. Η καφεΐνη αποτελεί μια διεγερτική ουσία και εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους, οπότε μήπως να τη διώξεις; Μαζί με εσένα και εγώ!

Ημέρα 12η: Χόρεψε. Βάλε το αγαπημένο σου κομμάτι και χόρεψε μόνη σου.

Ημέρα 13η: Χρησιμοποίησε stress balls για να απασχολείς τον εγκέφαλό σου με κάτι άλλο.

Ημέρα 14η: Κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό σε βοηθά να χαλαρώσεις και να βγάλεις κάθε αρνητική σκέψη από το μυαλό σου.

Ημέρα 15η: Γέλα με την ψυχή σου. Πάρε την παρέα σου και βγείτε μία βόλτα ή βάλε τα πιο αστεία βίντεο που θα βρεις στο youtube και φτιάξε τη διάθεσή σου στο πι και φι. Ταυτόχρονα, θα προσφέρεις στον εαυτό σου και μακροζωία, αφού το γέλιο χαρίζει ζωή!

Ημέρα 16η: Εξέλιξε το ζωγραφικό σου ταλέντο και ασχολήσου με χειροτεχνίες. Οτιδήποτε απασχολεί τον εγκέφαλο και τα χέρια σου βοηθά στο να αποσπάσεις την προσοχή σου σε πιο χαλαρωτικά πράγματα και να αποβάλλεις το άγχος σου

Ημέρα 17η: Κάνε yoga. Αν το άγχος σου έχει «κόψει» τα πόδια ή πολύ απλά βαριέσαι να πας στο γυμναστήριο υπάρχουν ένα σωρό βίντεο και ασκήσεις στο διαδίκτυο που θα σε βγάλουν από το αδιέξοδο.

Ημέρα 18η: Βγες έξω και άφησε το κινητό και τις υποχρεώσεις σου στην άκρη. Μη μεταφέρεις τις δουλειές σου και στον χώρο διασκέδασης.

Ημέρα 19η: Πρόσφερε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα. Βγες για λίγο περπάτημα και άλλαξε τις παραστάσεις σου.

Ημέρα 20η: Προγραμμάτισε τις ανησυχίες σου. Πολλοί ψυχολόγοι συνιστούν να προγραμματίζεις κάθε μέρα για 1 ώρα τα όσα σε απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματά σου είναι αποκλειστικά δικά σου.

Ημέρα 21η: Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Είναι εντάξει να έχεις άγχος, δεν είναι όμως εντάξει όταν το άγχος σου από δημιουργικό μετατρέπεται σε προβληματικό, οπότε μάθε να είσαι δραστήριος και να εξασκείς το μυαλό σου. Μόλις το καταφέρεις θα σου είναι και πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις.

Pic source: tumblr.com