Μπαίνοντας στην αίθουσα του κινηματογράφου αισθάνεσαι μια περίεργη ενέργεια. Θυμάμαι πως την πρώτη- από τις τρεις- φορά που πήγα να παρακολουθήσω την ταινία είχα μια ανατριχίλα. Δεν μπορούσα να εξηγήσω τι ακριβώς ήταν. Συνέβαινε. Μετά κατάλαβα. Η ταινία “Ευτυχία” του Άγγελου Φραντζή είναι η εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι ένα κλείσιμο ματιού σε εσένα, σε εμένα και σε όλο το ελληνικό κινηματογραφικό γίγνεσθαι ότι το κατάλληλο κάστινγκ, η υπέροχη μουσική επένδυση και η βιογραφία μιας εξαιρετικής προσωπικότητας μπορούν να αποκαλεστούν αριστούργημα.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ίσως να σου είναι άγνωστη- όπως κι εμένα έτσι μου συνέβαινε. Παραμένει ωστόσο μια δημιουργός που ποιητικά και εκ βαθέων ψυχής της, επιχειρεί μέσα από τους στίχους της να μετατρέψει το κλασικό της εποχής “σουξέ” σε κάτι αληθινότερο, σε μια προσωπική της κατάθεση.

Προσωπικά θεωρώ ότι το κάστινγκ μιας ταινίας είναι το Α και το Ω για το τελικό αποτέλεσμα. Οι σπάνιες αντιθέσεις στην υποκριτική των ηθοποιών, οδηγούν τελικά σε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Αν ακόμα δεν έχεις δει την ταινία, σου θέτω ως κίνητρο τις μεγάλες ερμηνείες. Και η ερμηνεία συνήθως δεν έχει να κάνει με το όποιο ταλέντο του ηθοποιού αλλά με το ουσιαστικό δόσιμο, την απόλυτη καθ’ ύπαρξή του στο εδώ και τώρα. Μη σε spoil-άρω, όμως είναι από εκείνες τις φορές που θες να γελάς και να κλαις ταυτόχρονα…

Γοητεύεσαι σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, και από την ίδια την επιλογή της μουσικής και της διασκευής σε πολλά κομμάτια που συμμετείχε η στιχουργός. Η μουσική μιας ταινίας δεν είναι απλά “χαλί”, έχει ρόλο και είναι συμπαίκτης του ηθοποιού και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εν λόγω ήξεραν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι! Το μαγικό της υπόθεσης είναι ότι προσωπικά ενώθηκα μέσω της μουσικής με το σύνολο των θεατών. Άγνωστοι μεταξύ μας άνθρωποι, γίναμε για δύο ώρες συλλέκτες κοινής μυσταγωγίας. Χωρίς υπερβολή ήθελες να αγγίξεις τον διπλανό σου- την περίοδο προβολής της ταινίας δεν είχαμε και τον σημερινό φόβο. Αυτό για εμένα είναι η απόλυτη επιτυχία.

Δεν πρόκειται απλά για μια καλή ταινία που έτυχε να γυριστεί. Είναι πολλά παραπάνω. Υποκλίνεσαι αρχικά στην έννοια γυναίκα μέσα από έναν άνθρωπο ο οποίος κλήθηκε σε μια ανδροκρατούμενη εποχή να αποδείξει την αξία της και να εγκαθιδρύσει μια νέα εποχή. Αντισυμβατική, δυναμική, ασυμβίβαστη η Ευτυχία. Ευγνώμονες εμείς για την ύπαρξή της και για τη συνέχεια των ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά ώστε να διατηρηθεί μια ποιότητα και ένα ήθος στο υποκριτικό και καλλιτεχνικό εν γένει στερέωμα.

Αν δεν την έχεις προλάβει στο σινεμά ή αν δεν έτυχε να την δεις την περίοδο που ήταν ακόμα hit, σε παρακαλώ, αφιέρωσε αυτό τον χρόνο σήμερα το βράδυ για σένα και για τη ψυχούλα σου. Θα σε ανταμείψει ακόμα και αν ανήκεις στο target grοup των ταινιών επιστημονικής φαντασίας ή αν τα γούστα σου στη μουσική είναι ροκ και μέταλ.

Εμπιστεύσου με.

featured photo:  Tanweer Productions