Σύμφωνα με τους ειδικούς, το breadcrumbing ορίζεται ως “η αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις, που συνεπάγεται την εκδήλωση όσου ενδιαφέροντος χρειάζεται από το ένα άτομο για να κρατήσει το άλλο άτομο στη σχέση”.

Αυτό σημαίνει ότι ο breadcrumber δεν έχει αληθινά συναισθήματα για το άλλο άτομο και απλά το εκμεταλλεύεται για να αποκτήσει μια επιφανειακή σχέση μαζί του. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια πολύ εγωιστική συμπεριφορά καθώς ο breadcrumber δεν θέλει το άλλο άτομο να μπει σε άλλη σχέση. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί χειριστικές τακτικές, ρίχνοντας μερικά “ψίχουλα” ενδιαφέροντος που και που για να κρατήσει το άλλο άτομο μαζί του.

Αλλά γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικοί άνθρωποι φοβούνται να μείνουν μόνοι τους και με αυτήν τη συμπεριφορά προσπαθούν να στρέφουν την προσοχή επάνω τους ή μπορεί πολύ απλά να βαριούνται. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι τοξικοί άνθρωποι που με αυτήν την τακτική κερδίζουν εξουσία και έλεγχο στα άτομα που τρέφουν συναισθήματα για αυτούς. Μπορεί, επίσης, κάποιοι να κάνουν breadcrumbing για να έχουν ανοιχτές επιλογές ή για να καταπολεμήσουν την αδιαφορία που νιώθουν στη σχέση τους.

Τέλος, ίσως, κάποιοι δεν ενδιαφέρονται αρκετά για το άλλο άτομο και επιδιώκουν να έχουν μια επιφανειακή σχέση μαζί του. Όπως και να ‘χει, όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε εγωιστική και χειριστική συμπεριφορά, είτε το κάνουν συνειδητά, είτε ασυνείδητα.

Εαν πιστεύεις ότι βγαίνεις με κάποιον breadcrumber, μην ανησυχείς. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα τα σημάδια για να αναγνωρίσεις το breadcrumbing και προτείνουμε λύσεις για να το σταματήσεις εγκαίρως.

Σπάνια σε ακολουθούν

Οι breadcrumbers πάντα σε αφήνουν να περιμένεις. Στέλνουν γενικές ερωτήσεις όπως “Πώς πάει η μέρα σου;” και μετά μπορεί να μην απαντήσουν για μια δυο μέρες. Μπορεί να ξεκινήσουν μια συζήτηση μαζί σου για το επόμενο ραντεβού σας το οποίο δεν έρχεται ποτέ. Γενικά, κάνουν απλές ερωτήσεις με μεγάλες παύσεις και δεν δείχνουν κανένα σημάδι θέλησης να συνεχίσουν την κουβέντα.

Σου δίνουν σύντομες απαντήσεις

Μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιος ακολουθεί μια τακτική breadcrumbing είναι οι σύντομες απαντήσεις του. Δίνουν ελάχιστη προσπάθεια στέλνοντας ένα “Γεια” ή απαντώντας με emoji ή κάνοντας ένα κομπλιμέντο στα κοινωνικά δίκτυα αραιά και πού, λένε οι ειδικοί. Ή μπορεί να κάνουν μια συζήτηση μαζί σου μόνο και μόνο επειδή περιμένουν από σένα να εμφανιστείς. Όπως και να ‘χει η επικοινωνία τους είναι τυχαία, ελάχιστη ή απλά ρηχή.

Δεν δείχνουν συνεπές ενδιαφέρον για τη ζωή σου

Νιώθεις ότι το άτομο που βγαίνεις ενδιαφέρεται ελάχιστα για το τί συμβαίνει στη ζωή σου; Ένας breadcrumber θα ενδιαφερθεί για τη ζωή σου πολύ σπάνια και όχι συνέχεια. Πολύ απλά, σε εκμεταλλεύεται για να τραβήξει την προσοχή σου ή σε κρατάει “εκεί” για δικά του συμφέροντα.

Ο τρόπος που σε προσεγγίζει αλλάζει διαρκώς

Επειδή οι breadcrumbers δεν είναι ποτέ συνεπείς στις μορφές επικοινωνίας τους και απλά δεν νοιάζονται πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στη ζωή σου, μπορεί να διαπιστώσεις ότι χρησιμοποιούν διάφορες μορφές επικοινωνίας για να έχουν μόνο τυπικές συνομιλίες μαζί σου. Μπορεί να επικοινωνούσες με μηνύματα με αυτό το άτομο για λίγο καιρό και να βγήκατε μερικά ραντεβού αλλά τώρα εκείνος σε προσεγγίζει μέσω Instagram. Αφού έχει το νούμερό σου γιατί δεν επικοινωνεί μέσω κινητού;

Δεν περνούν ποτέ ποιητικό χρόνο μαζί σου

Ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με έναν breadcrumber όταν πρέπει να του ζητήσεις να περάσει χρόνο μαζί σου. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα, κάνει μια προσπάθεια να βρεθεί μαζί σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση μεταξύ σας εαν χρειάζεται διαρκώς να παρακαλάς για να σου χαρίσει λίγο από το χρόνο του. Ποιος έχει χρόνο για κάτι τέτοιο; Ένας breadcrumber θα σε κάνει να αισθάνεσαι ανισόρροπη και ασήμαντη, λένε οι ειδικοί.

Όταν επικοινωνούν μαζί σου, δεν εξηγούν τους λόγους που εξαφανίστηκαν

Ο πιο εύκολος τρόπος να αναγνωρίσεις κάποιον που χρησιμοποιεί μια breadcrumbing τακτική είναι να εμφανίζεται μετά από μέρες και να μην σου δίνει καμία εξήγηση για την εξαφάνισή του. Εαν αναρωτιέσαι γιατί έχεις καιρό να μιλήσεις μαζί του και ξαφνικά εμφανίζεται και σου κάνει like παντού χωρίς να σου μιλάει, δεν βγάζει κανένα νόημα. Δεν βγάζει νόημα να εξαφανίζεται κάποιος από προσώπου γης και όταν εμφανιστεί να μη σου εξηγεί το λόγο που δεν μιλούσατε. Δε μπορείς να εμπιστευτείς ένα τέτοιο άτομο.

Πώς να ανταποκριθείς στο breadcrumbing

Μπορείς να συζητήσεις ανοιχτά για τα συναισθήματά σου με τον breadcrumber. Ωστόσο, εαν πάρει αμυντική στάση μην κάνεις πίσω. Απαίτησε να σου φέρεται με τρόπο που σε έχει ως προτεραιότητά του και σε εκτιμάει. Γίνε όσο πιο ξεκάθαρη μπορείς. Απελευθερώσου από εκείνον και βρες χρόνο για τον εαυτό σου και για άλλους ανθρώπους που σε υπολογίζουν περισσότερο.

Δεν χρειάζεται να απαντάς σε κάθε απλή και τυχαία επικοινωνία που επιδιώκει εκείνος, όπως ένα “Γεια” ή ένα “Τι κάνεις”. Σκέψου αν αξίζει να έχεις μια επιφανειακή σχέση με ένα τέτοιο άτομο. Σκέψου αν ο χρόνος που του προσφέρεις αξιοποιείται με σεβασμό από τον άλλον. Εαν πιστεύεις ότι αυτή η σχέση σου τρώει πολύτιμο χρόνο ή ότι σε έχει δεδομένη μπορείς να του επισημάνεις τί ψάχνεις. Σε εκτιμούν περισσότερο όταν θέτεις υψηλά στάνταρντ για το πώς θέλεις να σου φέρονται. Μπορεί να ενοχληθεί στην αρχή από τα όρια που θέτεις, αλλά έτσι θα του μάθεις να εκτιμάει και να σέβεται. Και αν δεν αρχίσει να φέρεται καλύτερα, μπορείς να τον αφήσεις και να κάνεις χώρο για ένα άλλο άτομο που σε εκτιμάει βαθύτερα.

Από την άλλη, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ασχοληθείς καθόλου με ένα τέτοιο άτομο. Δεν του χρωστάς τίποτα. Το breadcrumbing λειτουργεί μόνο όταν ακολουθείς για να δεις πού θα οδηγήσει. Μην το κάνεις. Μπορεί να στενοχωρηθείς και να απογοητευτείς στην αρχή για αυτό το άτομο αλλά θα συνειδητοποιήσεις ότι όσο πιο σύντομα πάρεις την απόφαση να το σταματήσεις τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα να συνεχίσεις και να βρεις ένα άτομο που ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα.

featured photo: Twenty20.com/photographybymelissamarie