Αποδεδειγμένα η ταινία The Perfection δεν ανήκει σε κανένα είδος σχετικό με το #MeToo κίνημα. Μάλλον είναι μια κατηγορία από μόνη της. Από αυτές που δεν έχεις τι να δεις, την βάζεις να παίζει, αράζεις καναπέ και παίζεις με το κινητό.

Το The Perfection είναι ίσως η ταινία που πυροδότησε τις πιο αντικρουόμενες κριτικές. Θα δεις τους μισούς να λένε για το τι μεγάλο αριστούργημα είναι και πώς καταφέρνει να μιλήσει για όλα εκείνα που κρύβει το Χόλυγουντ κάτω από το χαλί. Θα δεις τους άλλους μισούς να λένε ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, ότι είναι υπερβολική και ίσα ίσα προμοτάρει την κουλτούρα της βίας. Μάντεψε σε ποιο μισό ανήκουμε εμείς.

Θα ήθελα πολύ να μιλήσω για πλοκή αν και είναι λίγο δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση. Δύο κορίτσια, η Charlotte και η Lizzie ασχολούνται με τη μουσική από μικρή ηλικία και συγκεκριμένα με το τσέλο. Η Charlotte μεγαλύτερη σε ηλικία επιστρέφει στο επάγγελμα μετά από κάποια χρόνια κι εκεί ξεκινάει η κόντρα της με την Lizzie που είναι το νέο αστέρι του τσέλο. Η κόντρα γίνεται ζήλια και μετατρέπεται σε πολλά ακόμη συναισθήματα ώσπου τα δύο κορίτσια αναζητούν τον παλιό δάσκαλο του τσέλο που αποδεικνύεται ότι παρενοχλούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του.

Ως εδώ φαινομενικά είναι όλα καλά

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα γεγονότα δίνονται μέσα από διαστροφικές σκηνές, βίαιες και σχεδόν αηδιαστικές που μπορεί να σε κάνουν να θες να σταματήσεις την συνδρομή στο Netflix μια για πάντα – λέμε τώρα. Η σκέψη ότι “βία γεννά βία” στηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας πολύ ξεκάθαρα. Όπως επίσης το ότι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτά τα δύο κορίτσια να ερωτευτούν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως χημεία on camera.

Η ιδέα του The Perfection αρχικά ήταν πολύ καλή. Φαίνεται όμως ότι κάπου χάθηκε στην πορεία. Όπως επίσης χάθηκε και η ιδεολογία του #MeToo κινήματος μέσα σε μια ταινία τρόμου. Ίσως αυτά τα δύο τελικά να μη χωράνε μαζί. Δεν γίνεται στην ίδια ταινία να κρίνεις την βιαιότητα ενώ παράλληλα την προβάλεις με άλλους δέκα διαφορετικούς τρόπους. Κι η αλήθεια ήταν ότι χρειαζόμασταν μια ταινία του Netflix να μιλήσει για όλα αυτά. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο που περισσότερο προμοτάρει παρά κατακρίνει τον μισογυνισμό.

Μετά το Birdbox, την Greta ή το Velvet Buzzsaw, το The Perfection είναι το επόμενο θρίλερ που ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις. Αν καταλήγουμε κάπου; Συμφωνούμε με όλους αυτούς που την χαρακτήρισαν την πιο “WTF” ταινία της χρονιάς.


Featured Image: ew.com