“Έσκασε” χθες το μεσημέρι και μας έπιασε λιγάκι απροετοίμαστους. Όσο να πεις, δεν ήταν κι ένα κανονικό teaser σαν όλα τα άλλα. Ήταν ο τρόπος του 13 Reasons Why να μας προετοιμάσει για το “αντίο”.

Σε όλα τα συνηθισμένα θα δεις σκηνές από την επερχόμενη σεζόν της σειράς -συνήθως τις καλύτερες και πιο έντονες- ώστε να πας κατευθείαν στην ατζέντα σου και να σημειώσεις την πρεμιέρα. Κάπως έτσι αντιδράσαμε και τώρα, μόνο που κάπως συγκινηθήκαμε πρώτα. Η σειρά 13 Reasons Why ανακοίνωσε την 4η και τελευταία σεζόν της που θα είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix στις 5 Ιουνίου. Μαζί κυκλοφόρησε και μία μικρή σύνοψη για το τι πρέπει να περιμένουμε:

Η ερχόμενη σεζόν θα δείξει πώς αυτά τα παιδιά ετοιμάζονται για την αποφοίτηση τους από το λύκειο. Πριν πουν, όμως, αντίο θα πρέπει να κρατήσουν θαμμένο ένα επικίνδυνο μυστικό και να αντιμετωπίσουν σκληρές αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον τους για πάντα.

Η σειρά, καθ’όλη τη διάρκεια της, δημιούργησε πολλές συζητήσεις γύρω της. Κάποιοι την υποστήριξαν ένθερμα λέγοντας ότι τέτοια θέματα δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στη μικρή οθόνη ενώ θα έπρεπε. Κάποιοι άλλοι τη θεώρησαν επικίνδυνη. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο η σειρά ασχολήθηκε με την αυτοκτονία, το bullying, τη ψυχική υγεία, τις ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία της Αμερικής και τη βία γενικότερα, είτε λεκτική είτε σωματική. Δεν έλειψαν μάλιστα κάποια ανάλογα πραγματικά περιστατικά για τα οποία η σειρά θεωρήθηκε ως “έμπνευση” και κατηγορήθηκε σκληρά.

https://www.instagram.com/p/B2cjeylnaIY/

Δεν παύει όμως να είναι μια σειρά. Ένα έργο φαντασίας όπου “οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”. Το αν σχολιάζει ή θίγει πλευρές της πραγματικότητας ανοίγοντας συζητήσεις γύρω από αυτά, είναι άλλο θέμα. Η σειρά βασίστηκε εξ αρχής στο βιβλίο του Jay Asher. Από τη 2η σεζόν και έπειτα αποφάσισε να επεκταθεί σε εδάφη τα οποία δεν εξερευνούσε το βιβλίο. Μεταξύ μας, αυτό ήταν κάτι που θέλαμε πολύ.

Τώρα πλέον, μέσα από αυτό το νέο teaser -που δε μας δείχνει καθόλου τι πρόκειται να γίνει στη τελευταία σεζόν- οι δημιουργοί, οι πρωταγωνιστές και η ομάδα πίσω από τη σειρά μας λέει αντίο. Η συγκίνηση τους είναι αληθινή, το ίδιο και οι δική μας. Κι όπως λέει και η Alisha Boe (aka Jessica):

Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την εμπειρία, για το υπόλοιπο της ζωής μου. Γι’αυτό σας ευχαριστώ.

Featured Image: people.com