Διαχρονικά οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα δικά τους “όπλα” για να μεταδώσουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα και να επηρεάσουν την αλλαγή. Καθώς λοιπόν ιστορίες για ακραίες καιρικές συνθήκες και περιβαλλοντική καταστροφή κατακλύζουν τις καθημερινές μας ειδήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί κινηματογραφιστές παλεύουν με την κλιματική κρίση – τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Από ρημαγμένα τοπία έως τρομακτικές δυστοπικές κοινωνίες, καταστροφικές πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες τα Μέσα όλο και πιο συχνά αποκαλύπτουν τους πιο εσώτερους φόβους και τις ανησυχίες μας για το μέλλον του κόσμου μας.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας λένε ότι το οικολογικό άγχος ή ο φόβος της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι μια φυσική απάντηση σε μια πραγματική απειλή – και οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα βιβλία αντανακλούν τις ίδιες διαθέσεις. Κι ενώ οι άνθρωποι φαντάζονται το χειρότερο για τα επόμενα χρόνια – ονειρεύονται επίσης έναν πιο καθαρό, πιο όμορφο, πιο δίκαιο κόσμο.

Σ’ αυτό το πνεύμα, οι παρακάτω 4 ταινίες δοκιμάζουν ένα νέο είδος, το «cli-fi», με ιστορίες ελπίδας και ανθεκτικότητας – ιστορίες για κοινότητες που ενώνονται για να αποτρέψουν την καταστροφή και πεισματάρηδες πρωταγωνιστές που μάχονται εναντίον ισχυρών δυνάμεων για να προστατεύσουν το μέλλον.

The Sea Beast (2022)

Σε έναν κόσμο όπου τρομακτικά θηρία περιφέρονται στην ανοιχτή θάλασσα και καταστρέφουν τις παράκτιες πόλεις, κυνηγοί τεράτων όπως ο σπουδαίος Jacob Holland τιμούνται ως ήρωες. Όταν μια περίεργη νεαρή κοπέλα, η Maisie Brumble, στοιβάζεται στο θρυλικό πλοίο του, ξεκινούν ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά και ανακαλύπτουν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα σε αυτά τα πλάσματα από όσα φαίνονται στο μάτι.

Αυτή η συγκινητική ταινία έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις ιστορίες που μας λένε και να υπερασπιστεί όλα εκείνα που φαίνονται σωστά παρά τις φαινομενικά αδύνατες πιθανότητες.

Falling Inn Love (2019)

Στο Falling Inn Love πρωταγωνιστεί η eco σχεδιάστρια Gabriela, η οποία κερδίζει σε έναν διαγωνισμό ένα ρουστίκ πανδοχείο στη Νέα Ζηλανδία, για να ανακαλύψει ότι είναι εγκαταλελειμένο. Συνεργάζεται με τον εργολάβο και εμπειρογνώμονα αναστήλωσης Τζέικ για να αποκαταστήσει το πανδοχείο στην παλιά του δόξα, ενώ παράλληλα κάνει αναβαθμίσεις φιλικές προς το περιβάλλον. (Και ναι, ακολουθεί άφθονο φλερτ!)

Weathering With You (2019)

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστορίες που απεικονίζουν την καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα, το Weathering With You μεταφέρει την ανάλογη καθημερινή εμπειρία της ζωής με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε μια εκδοχή του Τόκιο της Ιαπωνίας, που βιώνει ατελείωτη βροχή, ένα αγόρι που ονομάζεται Hodaka Morishima συναντά ένα κορίτσι που ονομάζεται Hina Amano που μπορεί να καλέσει τον ήλιο – αλλά με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Η ταινία δείχνει πώς οι ενέργειες (και οι θυσίες) ενός ατόμου μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά, αρκεί κανείς να επιλέξει να δώσει προτεραιότητα στο μεγαλύτερο καλό.

Holiday in the Wild (2019)

Η ρομαντική κωμωδία και η φροντίδα της άγριας ζωής μπορεί να είναι ένας περίεργος συνδυασμός για κάποιους, αλλά το Holiday in the Wild καταφέρνει να το κάνει γοητευτικό. Μετά τον χωρισμό με τον σύζυγό της, η Κέιτ ξεκινάει μόνη της τις ρομαντικές διακοπές στην Αφρική. Όταν συναντά τον Ντέρεκ, μεταφέρεται σε ένα καταφύγιο φροντίδας ελεφάντων, όπου βρίσκει ένα νέο προσωπικό νόημα – και έχει μια δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα.