Μια ζωή σου λένε πόσο λάθος είναι οι επιλογές σου. Πόσο δεν σου ταιριάζει αυτό το ρούχο, πόσο δεν είσαι τέλεια σε αυτό που κάνεις. Σου τονίζουν τα ελαττώματά σου ώστε να συνεχίσεις να προσπαθείς. Πιο πολύ, αυτό δεν τους φτάνει. Ώπα, για κάτσε. Σε ποιον ακριβώς νομίζεις πως λειτουργεί αυτή η τακτική; Σε κανέναν.

happy mistakes

Ξέρω ένα σωρό ανθρώπους επιτυχημένους σε αυτό που κάνουν, επιτυχημένους σε αυτό που είναι. Πότε όμως θεωρείσαι επιτυχημένος σε αυτό που είσαι; Όταν σηκώνεσαι το πρωί και νιώθεις όμορφα. Νιώθεις ότι θες να κάνεις πράγματα και δεν σου φτάνουν 24 ώρες. Όταν χαμογελάς χωρίς λόγο. Ή βασικά, επειδή νιώθεις καλά με αυτό που είσαι. Όταν οι γνωστοί σου σου λένε πως αυτό που κάνεις αντιστοιχεί στο τίποτα και εσύ γελάς. Γελάς γιατί ξέρεις ότι δεν υπάρχει ούτε μια σου πράξη που να είναι το τίποτα. Πολύ απλά γιατί το τίποτα δεν υπάρχει.

Κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο και το γουστάρεις. Σου αρέσει να κυλιέσαι στα πατώματα για έρωτες. Να κλαις με αναμνήσεις. Να γελάς μέχρι να πονέσει η κοιλιά σου σε ένα τόσο κρύο αστείο που θα σου πει η καλύτερη σου φίλη. Γιατί δεν μετράνε τα λάθη μας. Μετράνε οι φορές που είπαμε πως προχωράμε. Γιατί σε κάθε κατραπακιά που σου φέρνει η ζωή εσύ πρέπει να ζητάς και άλλη. Μόνο έτσι θα μάθεις. Θα μάθεις να εκτιμάς τα πάντα.

Τώρα, όχι αργότερα.

Τι και αν η φίλη σου σε κοίταξε περίεργα; Τι και αν ο έρωτας της ζωής σου έφυγε μίλια μακριά ή αν νιώθεις ότι έχεις μερικά παραπάνω κιλά; Η φίλη σου θα στραβώσει, θα πεισμώσει. Μην δίνεις περισσότερη σημασία απ’ ότι χρειάζεται. Θα περάσει. Ο έρωτας της ζωής σου γύρισε και μετά από τόσο καιρό βρίσκεις τον εαυτό σου να νιώθει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Γιατί ο έρωτας όσο έλειπε αυτός, γινόταν αγάπη. Αγάπη που δεν θα συγκριθεί με άλλες στην ζωή σου. Τα κιλά δεν σε κάνουν αυτό που είσαι, εσύ τα κάνεις ότι θέλεις. Ή θα τα αγαπήσεις γιατί είναι κομμάτι σου ή θα τα διώξεις μακριά γιατί ήρθε η ώρα να φύγουν και η φάση τους τελείωσε.

Η μέρα που θα ξυπνήσεις και θα αισθανθείς τα πάντα θα είναι η μέρα που θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Ταυτόχρονα όμως, έχεις κάνει τόσα λάθη. Έχεις χάσει επικές ευκαιρίες και έχεις χτυπηθεί για να καταφέρεις πράγματα σχεδόν ασήμαντα. Έχεις πάρει τόσο λάθος δρόμους που σε έβγαλαν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Και τότε θα πεις πως όλα τα λάθη σου έγιναν με τόσο πάθος που τα χάρηκες. Γιατί αυτή είσαι και λατρεύεις κάθε σπιθαμή του σώματός σου. Κάθε ατέλεια στο πρόσωπό σου και κάθε ελάττωμα του χαρακτήρα σου.

Αυτό να πεις την επόμενη φορά που θα σου δείξει κάποιος τα λάθη που έχεις κάνει στην ζωή σου σε fast forward. Και όταν κάποιος σου πει ότι δεν σου πάει κάτι ή ότι δεν προσπαθείς αρκετά. Και όταν κάποιος δεν σου πει για κάτι λόγω της αντίδρασης σου. Αυτό να το λες γενικά. Ακόμα και αν δεν σου πουν τίποτα.