Όταν επιλέγουμε προϊόντα περιποίησης προσώπου συνηθίζουμε να μαντεύουμε το είδος δέρματος που μπορεί να έχουμε και μετά από μια -συχνά- επικίνδυνη διαδικασία “trial and error” καταλήγουμε σε ένα προϊόν. Για τις περιπτώσεις των γυναικών που έχουν ευαίσθητο δέρμα όμως αυτή η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα. Όμως τα προϊόντα που επιλέγουν δεν συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει προϊόν για όλα τα είδη ευαίσθητης επιδερμίδας.

Διάβασε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ευαίσθητης επιδερμίδας και δες τι πρέπει να αποφεύγεις, αλλά και τι να προσθέσεις στη beauty ρουτίνα σου.

1. Ερεθισμένο δέρμα που “τραβάει”

Αιτία: Αν νιώθεις ότι το δέρμα σου σε “τραβάει” και είναι ερεθισμένο, τότε μάλλον χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα καθαρισμού. Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού περιέχουν χημικά όπως το θειικό αμμώνιο (ammunium laurel sulfate) και το λαυρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate). Ενώ αυτά τα χημικά βοηθούν στη διάσπαση των φυσικών λιπιδίων στο δέρμα, συνιστάται να αποφεύγονται από τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα.

Λύση: Πλύνε το πρόσωπό σου με προϊόντα χωρίς  θειικό αμμώνιο ή λαυρυλοθειικό νάτριο. Για την περίοδο θεραπείας περιορίσου στο να το κάνεις μια φορά την ημέρα. Κατά την πλύση και το σκούπισμα, μην τρίβεις πολύ το δέρμα σου.

2. Ερυθρότητα

Αιτία: Η ερυθρότητα στο πρόσωπο και η υπερευαισθησία σε καιρικές αλλαγές ή στην έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι δείγματα ροδόχρους ακμής.

Λύση: Να φοράς πάντα αντηλιακό και να προτιμάς τα φυσικά, αντιφλεγμονώδη προϊόντα δέρματος που δεν έχουν χημικά που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα.

3. Πρήξιμο και ερυθρότητα στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Αιτία: Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και πρήζεται ή ερεθίζεται με το παραμικρό.

Λύση: Απόφυγε προϊόντα με έντονα χημικά ή με αρώματα.

4. Κόκκινα εξανθήματα και κνησμός

Αιτία: Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων αυτών μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση. Υπάρχουν διάφορα είδη εξανθημάτων και μπορεί να οφείλονται σε άγχος, τροφικές αλλεργίες, κακή υγιεινή ή και πιο σοβαρές παθήσεις.

Λύση: Συμβουλέψου τον δερματολόγο σου.

6 συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος που θα αλλάξουν τη ρουτίνα περιποίησής σου

5. Αίσθημα καύσου

Αιτία: Η υπερβολή στη χρήση και ο συνδυασμός διαφορετικών αντιγηραντικών προϊόντων ενδέχεται να προκαλέσει το αίσθημα του τσουξίματος ή καύσου στο δέρμα λόγω των άλφα υδροξέων και των ρετινοειδών που περιέχουν.

Λύση: Χρησιμοποίησε μια ποιοτική αντιγηραντική ενυδατική κρέμα που περιλαμβάνει νιασίνη ή πεπτίδια για την ενίσχυση του κολλαγόνου.

6. Εξαιρετικά ξηρό δέρμα

Αιτία: Συνήθως το εξαιρετικά ξηρό δέρμα συνδέεται με τα εκζέματα. Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που προκαλείται από ενδογενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα σε αυτή την πάθηση η επιδερμίδα χάνει εύκολα την υγρασία της και γίνεται επιρρεπής στο ξεφλούδισμα.

Λύση: Καλό είναι να αποφύγεις τα προϊόντα με αρώματα και άλλα χημικά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς υψηλής ποιότητας μείγματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για εξαιρετικά ξηρό δέρμα.

Πριν βιαστείς να επιλέξεις κρέμα προσώπου, παρατήρησε τις ευαισθησίες του δέρματος σου και επίλεξε να επενδύσεις σε προϊόντα που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση και τη θεραπεία της πάθησης. Συμβουλέψου έναν ειδικό και ακολούθησε την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρείς. Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος να αγκαλιάσεις την “ευαίσθητη” πλευρά σου.

images: Byrdie