summer-sports-savoir ville Το καλοκαίρι είναι για τα καλά εδώ και ο ήλιος δεν μας αφήνει σε ησυχία! Κάνει ό, τι μπορεί και μας σπρώχνει στις παραλίες, αναζητώντας δροσιά και διασκέδαση!

Από τα μεγαλύτερα ψέματα που λέμε στους εαυτούς μας είναι αυτό το “Ξεκινάω δίαιτα από Δευτέρα” και ότι το καλοκαίρι στην παραλία γυμναζόμαστε. Βέβαια, και το πρώτο και το δεύτερο έχουν μια δόση αλήθειας καθώς Δευτέρες υπάρχουν, άρα και πιθανότητες να ξεκινήσεις εκείνη την ριμάδα την δίαιτα αλλά και στην παραλία όντως μπορείς να γυμναστείς. Για την ακρίβεια τα θαλάσσια αθλήματα αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους εκγύμνασης. Αρκεί να μην θεωρείς γυμναστική το να κουνάς έντονα τα ζάρια πριν τα ρίξεις στο τάβλι ή τις κινήσεις που κάνεις για να απλώσεις το αντηλιακό ή το να αλλάζεις πλευρό στην ξαπλώστρα κάθε ένα τέταρτο! Διότι αυτά , και λυπάμαι που στο λέω (βασικά όχι, δεν λυπάμαι καθόλου! ), δεν είναι γυμναστική.

Οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές, εντός και εκτός του νερού. Διαλέξτε την διασκεδαστικότερη, αυτήν που σας εξιτάρει ή αυτήν που ταιριάζει στον χαρακτήρα σας και ξεκινήστε! Οι παραλίες της Ελλάδας και το θαλάσσιο τοπίο μας δίνουν την δυνατότητα για όλων των ειδών τις θαλάσσιες εμπειρίες.

Κολύμβηση

Είναι από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα του καλοκαιριού, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. Είναι άκρως διασκεδαστικό καθώς η επαφή με το νερό προσφέρει χαρά και μας βγάζει από το φυσικό μας περιβάλλον, δίνοντας μας έναν νέο κόσμο για εξερεύνηση.

Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους καθώς μας προσφέρει το αίσθημα της ευεξίας και της ελευθερίας σε μέγιστο βαθμό (ένα ευχαριστώ στην άνωση για αυτό!) ενώ γυμνάζει τις περισσότερες μυϊκές μας ομάδες ενισχύοντας την αντοχή και την δύναμή μας. Ενώ μία ώρα κολύμπι μας βοηθάει να κάψουμε μέχρι και 500 θερμίδες. (προσοχή! μια ώρα κολύμπι δεν εννοούμε τις “πατητές” )

Υπάρχουν 4 είδη κολύμβησης: το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα. Καθένα έχει την δική του τεχνική, την δική του χάρη και την ανάλογη δυσκολία. Μην πτοείστε! Απολαύστε το! Και μην ξεχνάτε, η κολύμβηση αποτελεί και Ολυμπιακό άθλημα.

Ιστιοπλοΐα

Από τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά θαλάσσια σπορ. Καθώς συνδυάζει ευκινησία, ευλυγισία και ευστροφία.

Η ιστιοπλοΐα μας προκαλεί να συνδυάσουμε με άψογο τρόπο την δύναμή μας, τους μύες μας αλλά και το μυαλό μας. Με την ιστιοπλοΐα γυμνάζουμε κατά κύριο λόγο τους μύες στα χέρια και στα πόδια μας. Πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και να δρούμε γρήγορα και αποφασιστικά σε κάθε μία δυσκολία που μας βάζει το νερό αλλά και ο άνεμος με τις συνεχόμενες εναλλαγές του.

Με την ιστιοπλοΐα αποκτούμε δύναμη, αυτοπεποίθηση αλλά και έλεγχο του μυαλού μας και μαθαίνουμε να εκτιμούμε διάφορες καταστάσεις και να αντιδρούμε αναλόγως.

Υπολογίζεται πως με μια ώρα ιστιοπλοΐα μπορούμε να κάψουμε μέχρι και 400 θερμίδες.

Ιστιοσανίδα

Το γνωστό μας windsurfing. Είναι ένα άκρως απολαυστικό άθλημα και αρκετά διαδεδομένο και στην χώρα μας. Απαιτεί προσοχή και απόλυτο σεβασμό στην θάλασσα ενώ γυμνάζει όλες τις μυϊκές μας ομάδες. Βασίζεται πάρα πολύ στην τεχνική και στον σωστό χειρισμό του πανιού και λιγότερο στην δύναμη των χεριών. Θέλετε να δαμάσετε τα κύματα; Ιδού η ευκαιρία σας!

Κωπηλασία

Η κωπηλασία αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα σπορ που λαμβάνουν χώρα στην θάλασσα και αυτό γιατί απαιτεί μεγάλη δύναμη στα χέρια αλλά και αντοχή. Με την κωπηλασία γυμνάζουμε τους μύες της πλάτης, των ώμων και των χεριών αλλά και αυτούς των ποδιών. Η συνεχής προσπάθεια, το πείσμα και ο αγώνας για βελτίωση και συντονισμό χεριών είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν όσους ασχολούνται με την κωπηλασία.

Σημαντικά είναι και τα οφέλη αυτού του αθλήματος στον καρδιοαναπνευστικό τομέα, αφού βοηθάει σημαντικά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Μία ώρα κωπηλατικής άσκησης μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε μέχρι και 800 θερμίδες.

Θαλάσσιο σκι

Πρόκειται για ένα άθλημα εντυπωσιακό και ενδιαφέρον. Με το θαλάσσιο σκι γυμνάζουμε τους θωρακικούς αλλά και τους ραχιαίους μας μύες καθώς και αυτούς των χεριών και των ποδιών. Αποκτούμε ισορροπία και ελαστικότητα στις αρθρώσεις. Το θαλάσσιο σκι είναι σχετικά εύκολο, γρήγορο και δεν κουράζει, αντιθέτως είναι εντυπωσιακό με γρήγορες εναλλαγές και πολλές φιγούρες που το καταστούν ενδιαφέρον, Δυνατότητα θαλάσσιου σκι μας παρέχουν αρκετές οργανωμένες παραλίες.

Κάιτ σερφ

Το κάιτ σερφ είναι ένα νέο σχετικά άθλημα στην Ελλάδα, άκρως εντυπωσιακό και εθιστικό! Ένας συνδυασμός του windsurfing και του snowboarding.

Kite – surf που σημαίνει αετός – σανίδα, τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του εξοπλισμού που θα χρειαστούμε (κράνος και ζώνη επίσης απαραίτητα!). Το άθλημα αυτό προσαρμόζεται στα μέτρα σου, στις διαστάσεις σου και στην εμπειρία σου. Βασίζεται στην σωστή τεχνική αλλά και στη απαραίτητη και σωστή εκπαίδευση. Με το άθλημα του κάιτ γυμνάζουμε πολλές μυϊκές μας ομάδες, κυρίως πλάτη και χέρια. Αρχικά προσπαθώντας να ελέγξεις τον αετό μαθαίνεις να ελέγχεις και το σώμα σου. Το κάιτ σερφ μας δίνει την αίσθηση της ελευθερίας αλλά και του απόλυτου ελέγχου, τόσο των κυμάτων της θάλασσας όσο και του ανέμου.

Beach volley

Είναι καλοκαίρι. Άρα είναι ώρα για beach volley! Το beach volley έκανε την εμφάνιση του γύρω στα 1920 και από τότε άρχισε να εξελίσσεται μέχρι που έγινε το πιο διαδεδομένο άθλημα στην παραλία (έστω και παραλλαγμένο). Το beach volley έχει κανόνες, έχει ομάδες των δύο, έχει σετ, έχει πόντους, είναι κανονικό άθλημα. Στην παραλία εμείς μπορούμε να το παίξουμε και σε πιο χαλαρό – μη επαγγελματικό επίπεδο. Θα χρειαστούμε ένα φιλέ, μία μπάλα του beach volley, την παρέα μας και μια αντίπαλη ομάδα. Α! Και ένα λάστιχο να καταβρέχουμε την άμμο για να μην καούν τα πόδια μας. Σκοπός αυτού του αθλήματος είναι… να περάσει η μπάλα στην αντίπαλη πλευρά του φιλέ και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Να σώσεις μια μπαλιά, να βγάλεις μία πάσα, να κάνεις ένα κάρφωμα, να βάλεις έναν άσσο, να τρέξεις, να γελάσεις, να χαρείς, να νικήσεις! Σου προσφέρει διασκέδαση και γυμναστική ταυτόχρονα. Ακόμα και να χάσεις θα το έχεις διασκεδάσει, ακόμα και να μην πιάσεις μπάλα θα έχεις τρέξει και θα έχεις γυμναστεί περισσότερο από όσο νομίζεις.

Υπάρχουν και άλλα! Καταδύσεις, εξερεύνηση του βυθού, τρέξιμο στην παραλία, σανίδα, ρακέτες, beach soccer, ποδο – βόλεϊ! Διαλέξτε αυτό που σαν αρέσει, κάντε συνδυασμούς ή δοκιμάστε τα όλα! Καλή διάθεση να υπάρχει. Το καλοκαίρι είναι από μόνο του ενδιαφέρον, ας το κάνουμε και αθλητικό!