Στρασβούργο ή αλλιώς η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» όπως λέγεται, είναι η πανέμορφη και άκρως χριστουγεννιάτικη πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας. Δικαίως απέκτησε αυτό το όνομα αφού λέγεται ότι από εκεί ξεκίνησε το έθιμο για το στολισμό του έλατου.

Στρασβούργο: Η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Εκτός αυτού όμως το Στρασβούργο έχει την μεγαλύτερη και πιο φαντασμαγορική «Marché de Noël» (δηλαδή Αγορά των Χριστουγέννων), την γνωστή «Christkindelmärik» . Το Στρασβούργο είναι ο πιο χριστουγεννιάτικος προορισμός και θα καταλάβεις αμέσως το γιατί:

1. Φιλοξενεί την καλύτερη και παλαιότερη «Marché de Noël» η οποία χρονολογείται από το 1570. 2. Θα κάνεις παραμυθένιες, γιορτινές βόλτες δίπλα στο ποτάμι και το ιστορικό κέντρο παρατηρώντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης. 3. Θα απολαύσεις ανέμελες βόλτες συνοδευόμενες από τους χριστουγεννιάτικους ήχους των τοπικών χορωδιών που θα ψάλουν τα κάλαντα. 4. Θα γευτείς γνήσιο ζεστό αρωματικό κόκκινο κρασί από τα χέρια των ντόπιων και μάλιστα μέσα σε κούπα σχήματος χριστουγεννιάτικης μπότας. 5. Στους ξύλινους πάγκους της «Christkindelmärik» που βρίσκεται γύρω από την Notre Dame θα βρεις κάθε λογής περίτεχνα και χειροποίητα στολίδια. 6. Φυσικά δε θα λείπουν οι γεύσεις των Χριστουγέννων: κλασσικά παραδοσιακά κάστανα, πρέτσελ, μπισκότα bredele και flammekeuche (φλεγόμενη λεπτή πίτσα με μπέικον, κρεμμύδια και φρέσκα κρέμα). 7. Θα περιπλανηθείς στα 300 ξύλινα σπιτάκια σε κάθε γωνιά της πόλης. 8. Και θα ανακαλύψεις μια προς μια όλες τις πλατείες μαζί με τις μοναδικές αγορές τους: η Place de la Cathédrale με την αγορά του Καθεδρικού, η Place Gutenberg με το βέλγικο χωριό, η Place d’ Austerlitz με την αγορά αφιερωμένη στην Αλσατία (την περιφέρεια που βρίσκεται το Στρασβούργο), η Place de Meuniers με τους ντόπιους παραγωγούς, η Place Benjamin-Zix αφιερωμένη στους τρεις μάγους και η Place Saint Thomas που είναι αφιερωμένη στα παιδιά. 9. Θα γίνεις θεατής των θρησκευτικών παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί. 10. Θα κάνεις πατινάζ σε ένα από τα παγοδρόμια της πόλης. 11. Θα φωτογραφηθείς κάτω από το ψηλότερο (το μήκος του ξεπερνάει τα 30 μέτρα), φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης, το «Grand Sapin de Strasbourg». 12. Θα μάθεις το «παιχνίδι του Παραδείσου». Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια οι ντόπιοι στόλιζαν ένα δέντρο με μήλα μπροστά από τις εκκλησίες την παραμονή των Χριστουγέννων. Το δέντρο αυτό συμβόλιζε το δέντρο του Παράδεισου. Το συγκεκριμένο έθιμο εξαπλώθηκε και μετά από αρκετές παραλλαγές κατέληξε στο σημερινό με το στόλισμα του έλατου. 13. Θα λάβεις μέρος στο «Parcours de Noël», στην ξενάγηση που προσφέρει το τουριστικό γραφείο της πόλης κάθε Σάββατο, η οποία έχει ως σκοπό να σε μυήσει στην ιστορία και τις παραδώσεις του Στρασβούργου. Στο τέλος της ξενάγησης θα ξέρεις όλα τα μυστικά της πόλης.