Καταθέτοντας τις εμπειρίες μας στο γραφείο όταν επιστρέψαμε όλες, βρήκαμε ένα κοινό. Πόσο εντύπωση και ενδιαφέρον μας έκανε το sup που είδαμε στις παραλίες. Ολοένα και περισσότεροι επιδίδονται στο νέο θαλάσσιο σπορ κάνοντας τον κόσμο να γυμνάζεται διασκεδάζοντας. Επειδή το καλοκαίρι έφυγε ημερολογιακά, εμείς τολμάμε να το μοιραστούμε μαζί σας μερικές μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. 

Τι είναι το sup και πως εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά κάνοντας ολοένα περισσότερο κόσμο να το δοκιμάζει και να καταλήγει γοητευμένος μαζί του; Φαίνεται ότι το SUP, σε κάποια του μορφή, υπάρχει για χιλιάδες χρόνια. Αρχαίες φυλές από την Αφρική και τη Νότια Αμερική χρησιμοποιούσαν κανό ή άλλα σκάφη, και ένα μακρύ ξύλο σαν προπέλα, για να ταξιδεύουν, να ψαρεύουν, και να παίρνουν κύματα. Πολεμιστές σε κάποιες περιοχές της Αφρικής, όρθιοι πάνω σε κανό, χρησιμοποιούσαν την λόγχη τους σαν κουπί για να πλέουν αθόρυβα προς τον εχθρό. Για πάνω από 3000 χρόνια, οι Περουβιανοί ψαράδες χρησιμοποιούσαν ένα μικρό σκάφος φτιαγμένο από καλάμια που το ονόμαζαν “Caballitos de Totora”. Ονομάστηκε έτσι γιατί έδινε την αίσθηση της ιππασίας σε άλογο, εξαιτίας της αστάθειάς του. Χρησιμοποιούσαν σαν κουπί ένα μακρύ κοντάρι από μπαμπού, ενώ στο τέλος μιας μέρας ψαρέματος έκαναν σερφ στα κύματα, μόνο για διασκέδαση. Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή είναι η απαρχή του Surfing γενικά, όχι μόνο του SUP. Το μοντέρνο SUP, έχει επίσης τις ρίζες του στη Χαβάη. Το 1940 ο δάσκαλοι του σερφ Duke Kahanamoku και Bobby AhChoy στο Waikiki, χρησιμοποιούσαν κουπιά για να στέκονται όρθιοι πάνω στο σκάφος τους και να έχουν έτσι καλύτερη εποπτεία στους μαθητές τους, αλλά και να μπορούν να παίρνουν πιο εύκολα τα κύματα, ενώ μερικές φορές έκαναν οι ίδιοι σερφ με το κουπί, που το χρησιμοποιούσαν σαν πηδάλιο για να στρίβουν το σκάφος.

learn-to-sup-in-whitstable1

sup (1)

Μιλήσαμε με έναν αθλητή και έναν οπαδό του sup και μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερο αυτή την «θαλάσσια μόδα».

  • Αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα αθλήματα είναι ότι συνδυάζει γυμναστική και διασκέδαση στη θάλασσα. Είναι εύκολο να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης, μιας και ο καθένας ρυθμίζει το επίπεδο δυσκολίας βάσει των δυνατοτήτων του και των αντοχών του. Μπορείς να κάνεις από απλή βόλτα με φίλους εξερευνώντας τοπία, μέχρι να κατέβεις ορμητικά ποτάμια, ή ακόμα και να κάνεις yoga πάνω στη σανίδα. Αυτό που σε κερδίζει είναι η επαφή με τη θάλασσα, η ολοκληρωμένη γυμναστική που σου προσφέρει, η χαλάρωση όταν πηγαίνεις μια ωραία βόλτα ανακαλύπτοντας νέα τοπία, αλλά και η αδρεναλίνη όταν σερφάρεις τα άγρια κύματα.
  • Από το πρώτο κιόλας μάθημα το σώμα ανταποκρίνεται και μαθαίνει να ισορροπεί όπως στο ποδήλατο. Βέβαια οι εκπαιδευτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς από αυτούς εξαρτάται η προσαρμογή του κάθε νέου μαθητή με το συγκεκριμένο σπορ και η μύηση του στον θαλάσσιο παράδεισο. «Οι προπονητές μου, μου έδειξαν πως να πετώ στα θαλάσσια σύννεφα» αναφέρει ο μαθητής κ. Χατζαντώνης. Ταξιδεύοντας με το sup ανακαλύπτεις κρυφές πτυχές μιας παραλίας που δεν ήξερες ότι υπάρχουν απλά κολυμπώντας σε αυτές, και έρχεσαι αντιμέτωπος με την ομορφιά κάποιων παραλιών που δεν είχες πρόσβαση τόσο καιρό. Σε βοηθά να αλλάξεις την οπτική σου γωνία, να γίνεις πιο δραστήριος και να αγαπήσεις πιο πολύ αυτό το προνόμιο που μας χαρίζεται απλόχερα στην Ελλάδα, την θάλασσα.
  • Το sup είναι ένα σπορ το οποίο δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, καθώς μπορούν να κάνουν από παιδιά μέχρι και μεγάλης ηλικίας άτομα. Επιπλέον, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση καθώς δίνει έμφαση στην ισορροπία του σώματος πάνω σε μια φυσικά κινούμενη δύναμη, που είναι το νερό. Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός διότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες βοήθα η δυσκολεύει την κίνηση σου με την σανίδα. Σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί μια εξαιρετική εκγύμναση!
  • Κατά βάση είναι ατομικό άθλημα, αλλά έχουν βγει τελευταία και σανίδες για περισσότερα άτομα. Επίσης σε αγώνες γίνονται και σκυταλοδρομίες όπου συμμετέχουν ομάδες 4 ατόμων.
  • Οι φανατικοί του surf είναι λίγο διστακτικοί απέναντί του μιας και έχει διαφορετική δράση από το κλασσικό surf αν και τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι surfers βάζουν και το SUP στις προπονήσεις τους αφού βλέπουν ότι μπορούν να σερφάρουν ακόμα και μικρά κύματα τα οποία δε θα μπορούσαν με τη δική τους σανίδα.
  • Ιδανικό για όλο το σώμα διότι η ισορροπία τρομάζει όλες τις μυϊκές ομάδες μακριά από το περιορισμένο πεδίο των «σερφιστών». Το SUP δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τη θάλασσα, να προπονηθείς παρέα με καλούς φίλους η’ να φορέσεις τα ακουστικά σου και να χαθείς στις σκέψεις σου με μοναδική συντροφιά την σανίδα, το κουπί σου και εσένα. Να βρεις τα όρια σου σε μέρες με πολύ κύμα αλλά και σε απαιτητικούς αγώνες (αν σε κερδίσει, υπάρχουν σχολές να γραφτείς και να προπονηθείς).
  • Η εικόνα ενός SUPer μέσα στη θάλασσα τραβάει τα βλέμματα συνήθως από τη παραλία, αφού οι περισσότεροι θέλουν να το δοκιμάσουν. Έτσι τον τελευταίο χρόνο, το SUP έχει γίνει γνωστό σχεδόν σε όλους τους Έλληνες.  Εσύ, ακόμα να το δοκιμάσεις;
Stand-Up-Paddle-race-Corinth-Canal-645x432
www.supracer.com

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημητριανό Χατζαντώνη, εραστή του sup και τον κ.Μαφούνη Νίκο, αθλητή του sup. Υ.γ. Στις 4 Οκτωβρίου διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά αγώνας όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι ακόμα και εάν δεν έχουν ξαναδοκιμάσει το άθλημα του SUP. info@SUPALIMOS