Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την καραμέλα “σε βλέπω μόνο σαν φίλο” που, γενικά, είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για ν’ αποφευχθεί η αμηχανία που κάτω από άλλες συνθήκες ήταν μάλλον δεδομένη αν είχε ειπωθεί η φράση “φίλε δεν σε γουστάρω, πάρ’ το χαμπάρι” (ή κάποια πιο κόσμια παραλλαγή της με το ίδιο όμως νόημα). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτή η φράση ενέχει μια δόση -μικρή ή μεγάλη- αλήθειας; Αν, όντως, η κοπέλα στην οποία επέλεξες να εξομολογηθείς τον έρωτά σου σε βλέπει σαν φίλο και τίποτα παραπάνω; Aν, τέλος πάντων, βρίσκεσαι κι εσύ στο υγρό κι ανήλιαγο υπόγειο του οικοδομήματος που ονομάζεται «σχέσεις αντρών και γυναικών» (aka «friend zone»); Σήμερα, λέω να μιλήσουμε για ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να έχεις δει και αναγνωρίσει για ν’ αποφύγεις τις κακοτοπιές!

• Είστε ήδη φίλοι;

Εντάξει, μπορεί η ερώτηση ν’ ακούγεται ηλίθια αλλά, αν το σκεφτείτε, είναι το βασικότερο σημάδι όλων! Αν είστε φίλοι απ’ το δημοτικό και τώρα τελειώνετε το διδακτορικό, υπάρχει μια μικρηηή πιθανότητα να σας βλέπει πραγματικά, μόνο σαν φίλο της. Αυτό που είναι απορίας άξιο είναι ότι εσείς, ξαφνικά, την είδατε κάπως αλλιώς τώρα, στα πίσω πίσω. Ή, σε περίπτωση που την βλέπατε ανέκαθεν έτσι, που περιμένατε την εμμηνόπαυση για να της το πείτε!

• Σε ρωτάει για άλλες κοπέλες;

Εδώ υπάρχει η αισιόδοξη ενατένιση, ότι δηλαδή σε ρωτάει για άλλες κοπέλες για να διαπιστώσει κατά πόσο η ίδια υπάγεται στις κοπέλες που σ’ αρέσουν ή να μάθει με δόλια μέσα αν είσαι διαθέσιμος για να σου την πέσει εκείνη και να ζήσετε εσείς καλά κι εμείς καλύτερα. Βέβαια, αυτή είναι η οπτική του ανθρώπου που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και, μάλιστα, αφού έχει κατεβάσει πρώτα μερικά ποτηράκια! Κάποιος πιο πεζός άνθρωπος που δεν πιστεύει σε τέτοια παραμύθια (άσχετο που πιστεύει ακόμα στον Άγιο Βασίλη…), θα σας πει ότι είναι λίγο πιο πιθανό να μην την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι κάνετε με τις άλλες κοπέλες γιατί είναι πολύ μαζοχιστικό να θέλει να ξέρει τέτοιες λεπτομέρειες. Αν θέλουμε να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο (το εννοώ κυριολεκτικά γιατί θα σας πονέσω λίγο παραπάνω!), μπορεί να έχει υποπτευθεί ότι την βλέπετε και σας τρέχουν τα σάλια και να προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να σας δώσει το σήμα ότι “Δεν πρόκειται να συμβεί! Ψάξου αλλού!”. Το οποίο μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα…

• Προσπαθεί να σου βρει κοπέλα;

Σου έχει συστήσει κατά καιρούς συμφοιτήτριές της; Ξαδέρφες; Φίλες απ’ το χωριό που παίζανε με τα κουβαδάκια τους στην παραλία όταν ήταν 7 και δεν τις έχει ξαναδεί από τότε; Αν σου λέει συνέχεια ότι θα ήσουν τέλειος για κάποια απ’ αυτές νομίζω ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν είσαι τέλειος για εκείνη

• Έχετε σωματική επαφή;

Με το «σωματική επαφή», προφανώς δεν εννοώ το σταυρωτό φιλί όταν συναντιέστε (ξέρετε, αυτό της κουμπάρας) και μια αγκαλιά μια στις τόσες. Δεν είμαστε πια στο δημοτικό (δυστυχώς!) και δεν είναι σοβαρά πράγματα να κάνουμε θέμα «το τυχαίο άγγιγμα του σακακιού σου»! Νομίζω καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι και αν όχι, έχετε ήδη την απάντησή σας!

• Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι και… τίποτα;

Αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρετε κάποια στιγμή να μοιραστείτε το κρεβάτι σας μαζί της και δεν υπάρξει καμία… αλληλεπίδραση κάτω απ’ τα σκεπάσματα λυπάμαι που το μαθαίνετε από εμένα αλλά δύο πιθανότητες υπάρχουν: ή που είστε παντρεμένοι 50 χρόνια κι έχετε βαρεθεί ο ένας τον άλλον ή που είστε το κολλητουμπινάκι της. Τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν διαζευκτικά αλλά είναι βέβαιο ότι αν ισχύει έστω ένα, δεν ισχύει οτιδήποτε άλλο!

• Είναι μεθυσμένη και… τίποτα;

Αυτό μπορεί να σεταριστεί με το παραπάνω αλλά μπορεί και να ισχύει από μόνο του! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν την καταφέρνετε να έχει μια πιο στενή επαφή μαζί σας όταν είναι μεθυσμένη (μην ακούτε αυτούς που λένε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί βιασμός! Ζουλεύουν, γι’ αυτό τα λένε!), οι πιθανότητες να το κάνει όταν θα είναι νηφάλια είναι περίπου τόσες όσες και να ανατείλει ο ήλιος απ’ την δύση – αν όχι λιγότερες!

• Σου μιλάει για άλλους;

Νομίζω ότι αυτό είναι μακράν το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι όντως φίλος της κοπέλας που γουστάρεις! Είσαι ο ώμος στον οποίο θα κλάψει όταν χωρίσει; Έχετε φτάσει στο σημείο να έρχεται σε σένα για συμβουλές για άλλους άντρες ή κάνει σε σένα παράπονα για τον τυπά με τον οποίο έχει κολλήσει αυτή την περίοδο κι εκείνος την φτύνει; Μια συμβουλή έχω μόνο: μην της πεις ότι υπάρχουν άλλοι άντρες γύρω της που δεν θα την έφτυναν ούτε για να μην τη ματιάσουν! Παίζει να ψάξει να βρει έναν τέτοιο άντρα και μετά να έρχεται σε σένα για να σ’ ευχαριστήσει που της άνοιξες τα μάτια!

• Βλέπετε παρέα ολόκληρη ταινία;

Εντάξει, αν όλα τ’ άλλα σου άφησαν κάποιες αμφιβολίες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο κριτήριο. Αν καταφέρετε να δείτε μια ταινία απ’ την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να συμβεί τίποτα πιο αξιοσημείωτο απ’ το ότι η ταινία άρχισε και τελείωσε, τότε πρέπει να το πάρεις απόφαση και να την αποχαιρετίσεις την Αλεξάνδρεια που χάνεις! Γιατί στην τελική, έτσι είναι η ζωή: you win some, you lose some!