Ορισμένες περιόδους μια τηλεοπτική εκπομπή έρχεται να ταράξει τα νερά, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια, ήδη από τα πρώτα επεισόδια.

Το Small Axe είναι μία τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα από τον σκηνοθέτη του 12 Years A Slave, Steve McQueen.

Ποια είναι η πλοκή;

 Η ανθολογία αποτελείται απο πέντε μέρη. Διαδραματίζεται σε μία περιοχή του Λονδίνου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές του 1980. Ως επίκεντρό της έχει τον ρατσισμό και τους μετανάστες.

Η σειρά ξεκινά από τη στιγμή της ομιλίας του Enoch Powell, Rivers of Blood, το 1968.

«Καθώς κοιτάζω στο μέλλον», είπε ο συντηρητικός πολιτικός, «είμαι γεμάτος με προαισθήματα. Βλέπω τον ποταμό να αφρίζει με πολύ αίμα». Υποστήριξε ότι δεν θα ήταν αρκετό το κλείσιμο των συνόρων της Βρετανίας – και όσοι μετανάστες είχαν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα θα έπρεπε να σταλούν σπίτι.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε αποδίδοντας ένα απόσπασμα σε έναν από τους εκλογείς του, «σε αυτήν τη χώρα, σε 15 ή 20 χρόνια, ο Μαύρος θα έχει το μαστίγιο πάνω από τον Λευκό».

Τα μέρη της σειράς Small Axe είναι: Mangrove, Lovers Rock, Alex Wheatle,  Red, White and Blue, Education – και λένε μια διαφορετική, ισχυρή ιστορία.

Mangrove

Είναι χωρισμένη σε δύο επεισόδια καθώς αφηγείται την αληθινή ιστορία του Mangrove 9. Επικεντρώνεται στο άνοιγμα ενός μικρού εστιατορίου στο Ladbroke Grove, το οποίο σύντομα γίνεται σημείο αναφοράς για την κοινότητα – και, με την πάροδο του χρόνου, ένα σημείο κοινωνικής ανάφλεξης.

Red, White and Blue

Πρόκειται για  την αληθινή ιστορία του αξιωματικού Λιρόι Λόγκαν που είδε τον πατέρα του να δέχεται επίθεση από δύο αστυνομικούς.

Lovers Rock

Το Lovers Rock αφηγείται μια ιστορία νεανικής αγάπης σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Alex Wheatle

Ο Alex Wheatle εμπνέεται από τη ζωή τού αναγνωρισμένου συγγραφέα με το ίδιο όνομα. Ο συγγραφέας πέρασε ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη φυλακή μετά την εξέγερση στο Brixton του 1981.

Education 

Η πλοκή του τελευταίου μέρους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

 Κλείνοντας, η νέα σειρά του BBC είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και έρχεται να “ταράξει” τα νερά, περιμένοντας να μπει στη λίστα των must watch σου.

feautred photo: www.stylist.co.uk