Τα skincare acids ή οξέα είναι πολύ διαδεδομένα στην περιποίηση του δέρματος σε πρόσωπο και σώμα και θα τα βρεις σε κρέμες, ορούς ή θεραπείες. Ποια οξέα ταιριάζουν όμως στο δέρμα σου;

Καταρχάς θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στη χρήση τους, ειδικά τώρα που η έκθεση σου στον ήλιο είναι μεγαλύτερη (μην ξεχνάς ποτέ το αντηλιακό σου) και να επιλέγεις προϊόντα με οξέα στην κατάλληλη σύσταση για το δέρμα σου. Για παράδειγμα, ένα οξύ που θεραπεύει την ξηρότητα, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, δε θα λειτουργήσει σε κάποιον που έχει συχνά ξεσπάσματα ακμής.

Ανάλογα με τις ανάγκες σου λοιπόν μπορείς να δοκιμάσεις:

Σαλικυλικό οξύ (salicylic acid)

Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην ρύθμιση της λιπαρότητας, καθώς και στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των ρύπων που προκαλούν breakouts.

Fun fact: Σου θυμίζει κάτι αυτό το οξύ; Ναι! Είναι η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη.

Γλυκολικό οξύ (glycolic acid)

Το γλυκολικό οξύ είναι γνωστό για τις απολεπιστικές του ιδιότητες και την ικανότητα να μειώνει τις κηλίδες, τις λεπτές γραμμές και να δίνει λάμψη στο δέρμα.

Τα 6 καλύτερα οξέα του skincare που πρέπει να δοκιμάσεις

Γαλακτικό οξύ (lactic acid)

Ανήκει στα alpha hydroxy acids (τα λεγόμενα AHA) και είναι κατάλληλο για απολέπιση και καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων. Επίσης βοηθά στη μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αλλά και στην ενυδάτωση του δέρματος.

AHAs και BHAs

Τα AHAs (alpha hydroxy acid) και BHAs (beta hydroxy acid) ανήκουν στα hydroxy acids και είναι και τα δυο ιδανικά για απολέπιση. Δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιο είναι καλύτερο καθώς έχουν εξίσου ισχυρές απολεπιστικές ιδιότητες. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Τα AHAs είναι οξέα υδροδιαλυτά φτιαγμένα από φρούτα με ζάχαρη. Βοηθούν στην υγιή αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, από υγιή. Μετά τη χρήση τους θα παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου είναι πιο λείο όταν το αγγίζεις.

Από την άλλη τα BHAs είναι οξέα διαλυτά στο λάδι. Αντίθετα με τα AHAs, τα BHAs μπορούν να εισβάλουν πιο βαθιά στους πόρους ώστε να αφαιρέσουν τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα.

Υαλουρονικό οξύ (hyaluronic acid)

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος στο κομμάτι της ενυδάτωσης. Δίνει επίσης λάμψη και βοηθά το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό. Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς και όπως ακριβώς το κολλαγόνο και η ελαστίνη, με την ηλικία μειώνεται.