Παρακάτω δεν θα βρεις τίποτα πρωτότυπο. Καμία ευφάνταστη συμβουλή ζωής. Παρακάτω θα βρεις τις πέντε πιο αναμενόμενες συμβουλές. Λεξούλες στη σειρά που έχεις διαβάσει αμέτρητες φορές σε περιοδικά, βιβλία και σελίδες ημερολογίων. Συμβουλές που σίγουρα κι εσύ έχεις δώσει σε φίλους, συναδέλφους, στον καθρέφτη σου, που όμως δεν τηρείς σχεδόν ποτέ, γιατί την επόμενη στιγμή τις ξεχνάς.

Η ρουτίνα σε παρασύρει και εσύ αμελείς να ακολουθήσεις μερικούς απλούς κανόνες. Να μην βασανίζεις τον εαυτό σου με πράγματα που δεν έχουν πραγματική σημασία, να δίνεις χρόνο στους δικούς σου ανθρώπους, να θυμάσαι ότι η μαμά σου είχε δίκιο, να βγαίνεις έξω τις μέρες που έχει ήλιο και το πιο σημαντικό, να μη σε νοιάζει τι σκέφτονται για σένα οι άλλοι.

Μη βασανίζεσαι με τα ασήμαντα

Η πιο αγαπημένη, παλιά και πολυακουσμένη συμβουλή που έχω ακούσει είναι ”να μη νοιάζεσαι τόσο για εκείνα που λύνονται αλλά ούτε και για εκείνα που δεν λύνονται”. Κάθε φορά που τα πράγματα γίνονται ζόρικα με τα μικρά καθημερινά, που όμως εκείνες τις στιγμές μοιάζουν βουνό, τη θυμάμαι. Την επαναφέρω στο μυαλό μου υπενθυμίζοντας μου ότι πολύ λίγες από τις ανησυχίες μου θα έχουν σημασία μακροπρόθεσμα. Έτσι, αυτόματα, σχεδόν μαγικά με μια βαθιά, καθαρή αναπνοή τα βάζω όλα σε τάξη. Οι μικρές ανησυχίες της ζωής δεν αξίζουν τόσο για να βασανίσεις το μυαλό σου. Στην πραγματικότητα, αν το σκεφτείς καλύτερα, είναι απλό ναι ή όχι είναι η απάντηση και έχεις καθαρίσει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Υπάρχει πάντα χρόνος να μιλήσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς

Μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου έχει περάσει με το να βιάζομαι και με το να σκέφτομαι το επόμενο task μου. Να πάω στη δουλειά, να φύγω από τη δουλειά, να τελειώσω με το φαγητό, να κάνω την προπόνηση. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι από εμάς, συνειδητοποιούμε ότι το μόνο που έχει σημασία στο τέλος είναι οι σχέσεις. Σκέφτομαι όλες εκείνες τις στιγμές που ήμουν πολύ απασχολημένη για να σταματήσω αυτό που έκανα και να ακούσω τι ήθελε η μαμά μου, η αδερφή μου ή ένας φίλος να μοιραστεί μαζί μου. Ή όλες τις φορές που η αδερφή μου μού πρότεινε ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά για να πάμε στον φούρνο ή στο κοντινό μανάβικο. Πάντα θα βιαζόμαστε, πάντα θα έχουμε πολλά να κάνουμε αλλά στο τέλος τι προτιμάς; Να έχεις βάλει άλλο ένα τικ στις εκκρεμότητές σου ή να έχεις φάει ένα παγωτό με την ανιψιά σου;

Να βγαίνεις έξω κάθε μέρα που έχει ήλιο

Ο ήλιος μας κάνει ευτυχισμένους. Και υγιείς. Μέσα στον χειμώνα εντόπισα κάποια μεσημέρια που αισθανόμουν κάπως κυκλοθυμική ή λίγο νευρική χωρίς να μπορώ να εντοπίσω γιατί. Είχα μία περίεργη ανάγκη να βγω για λίγο στο μπαλκόνι του γραφείου. Στην αρχή πίστευα πως χρειαζόμουν λίγο καθαρό αέρα αλλά τελικά αυτό που μου έλειπε ήταν λίγο φως του ήλιου το οποίο με βοηθούσε τελικά να αυξήσω τη διάθεσή μου και τα επίπεδα ενέργειας. Και τελικά αποφάσισα πως κάθε ηλιόλουστη μέρα εγώ θα κάνω μία βόλτα. Έστω για δέκα λεπτά.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η γνώμη των άλλων

Απλά η γνώμη των άλλων δεν είχε καμία σημασία. Μπορείς να την ακούς για να βλέπεις κι άλλες οπτικές αλλά κατα βάθος μόνο εσύ κι εγώ ξέρουμε τι θέλουμε ή τι πρέπει να κάνουμε. Καμία παραπάνω ανάλυση δεν χρειάζεται γι’ αυτό το bullet.

Η μαμά έχει δίκιο σε όλα. Σχεδόν.

Όλα αυτά τα χρόνια κάθε φορά που η μαμά μου μού λέει πόσο σημαντικό είναι να τρώω φρούτα και λαχανικά και κάθε φορά που πρέπει να απαντάω στην ερώτηση ”γιατί βήχεις, κρύωσες”, ενώ μόλις την έχει απαντήσει μόνη της, κλείνω απελπισμένη τα μάτια μου. Μέχρι που άρχισα να ακούω όλο και πιο συχνά τον εαυτό μου να λέει παρόμοια πράγματα στα ανίψια μου. “Στάσου με ίσια την πλάτη σου, να πίνεις νερό, μήπως κρυώνεις;”

Πλέον είμαι πεπεισμένη ότι η μανούλα είχε σε όλα δίκιο. Χωρίς φρούτα και λαχανικά δεν πας τουαλέτα όσο συχνά πρέπει και χάνεις πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό σου. Το νερό είναι απαραίτητο αν θες να έχεις ενέργεια και όμορφο δέρμα. Σκέφτομαι τη μαμά μου ακόμα κάθε πρωί που η ζωή μου φαίνεται πιο δύσκολη επειδή δεν έχω κοιμηθεί οκτώ ώρες γεμάτες. Όταν είμαι σε κάποιο μπαρ και κρυώνω επειδή δεν πήρα μαζί μου ένα jacket.

Έχει δίκιο αλλά δεν πρέπει να το ξέρει. Γιαυτό ας πούμε ότι έχει σχεδόν πάντα δίκιο. Σε περίπτωση που διαβάζει.