Δύο πράγματα με συνδέουν με αυτό το άρθρο. Αυτό το ”εδώ που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις” για να το συντάξω σωστά και αποτελεσματικά πρέπει να το σκεφτώ μερικά δευτερόλεπτα και πάντα το λέω λάθος με αποτέλεσμα μετά απο πολλές προσπάθειες διόρθωσης να έχω ξεχάσει τι θέλω να πω (ιστορία της ζωής μου). Και δεύτερο ότι μου αρέσουν οι συμβουλές.

old-italian-ladies

Βρήκα λοιπόν μερικές γυναίκες που έχουν περάσει τα 60 και τις ρώτησα ποια συμβουλή θα ήθελαν να μοιραστούν με μια 30αρα γυναίκα.

Ορίστε τα διαμάντια σοφίας που συνέλεξα και μοιράζομαι μαζί σας:

# 1. Με τα χρόνια θα μάθεις τι αξίζει τον χρόνο σου και την ενέργεια σου. Θα μάθεις να ξεχωρίζεις τι δίνεις και πόσο από τον εαυτό σου. Θα μάθεις ποια πράγματα δεν αξίζουν την προσοχή σου και πως η ζωή έχει έναν μαγικό τρόπο να σε οδηγεί εκεί που πρέπει να πας.

# 2 Συνεχίζεις να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις και στα 50. Ποτέ δεν σταματάει αυτή η διαδικασία, οπότε σταματήστε να περιμένετε να έρθει κάποια ηλικία για να κάνετε πράγματα. Κάνε ό,τι σου αρέσει σε όποια ηλικία σου αρέσει. Μπορείς και στα 50 σου να κάνεις τατού, απλά στα 30 σου μάλλον θα το χαρείς περισσότερο.

# 3 Φρόντισε τον εαυτό σου και το μυαλό σου. Το σώμα έχει μνήμη και θυμάται κάθε κακομεταχείριση που του έκανες, κάθε κατάχρηση που του υπέβαλλες και κάθε άγχος που δεν έδιωξες.

# 4 Δεν έχει κανένα νόημα να σχεδιάζεις κάθε λεπτομέρεια μακροπρόθεσμα. Και εννοούμε: Να έχεις πλάνο αλλά να είσαι ανοικτή να παρεκκλίνεις από αυτό.

# 5 Μη υποχρεώνεις τον εαυτό σου σε όρια χρόνου.

# 6 Οι σχέσεις αλλάζουν. Να είσαι έτοιμη να δεις τις αλλαγές. Οι άνθρωποι όχι. Να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις ποτέ κανέναν.

# 7 Να παραμείνεις ειλικρινής και αξιοπρεπής με τον εαυτό σου. Να πέφτεις για ύπνο το βράδυ ήσυχη.

# 8 Να παραμείνεις ανεξάρτητη όσο μπορείς. Επειδή ακόμα και αν κάνεις οικογένεια με κάποιον όλα μπορούν να συμβούν, φρόντισε να είσαι έτοιμη να συντηρήσεις τον εαυτό σου και ίσως ένα παιδί.

# 9 Να είσαι ευγενική, να βοηθάς τους άλλους, να χαμογελάς.

Να ζητάς συμβουλές στις δύσκολες στιγμές. Αυτό δεν είναι συμβουλή, είναι απλά μια μικρή παρατήρηση της συντάκτριας.